Les Gets: parel in de alpen

Tijdens ons heerlijke verblijf rond Oud & Nieuw in Les Portes du Soleil, zijn we ook nog een dag in het prachtige Les Gets te gast geweest, en hebben ook daar weer enorm genoten. 

Het leuke van blog-redacteur zijn is dat je met een heel andere blik naar een wintersport-oord gaat kijken, én je krijgt een stuk makkelijker een rondleiding met uitgebreide uitleg :-)

Bij het ene dorpje is het geven van uitleg wat makkelijker dan het andere (als in: het ene dorp heeft nauwelijks iets te melden, over het andere raak je niet uitgepraat). Les Gets valt in ieder geval in die laatste categorie…

Les Gets is van oudsher een boerendorpje (bestond al in de 11e eeuw)
en is nu weliswaar helemaal gericht op toerisme, maar heeft 'behoud van
de mooie omgeving' heel hoog in het vaandel staan.

Het is ook echt een schattig dorpje, met vrijwel alleen maar chalets in traditionele stijl, een mooi centrum met veel winkeltjes en restaurants, een paar goede kroegen en een heel gemoedelijke sfeer. Alle pistes komen zo'n beetje op het zelfde punt uit dus dat is wel zo gezellig. De pistes gaan aan twee kanten van het dorp omhoog – het deel "Chavannes" sluit direct aan op het gebied van Morzine, het deel "Mont Chery" is een mooie afgebakende berg met uitdagende én makkelijke pistes.

Met Chrystelle van het Office du Tourisme hebben we gezamenlijk een mooi tourtje Les Gets gemaakt. Waar ik al vaker voor een 'touch & go' (vanuit Champery het uiterste puntje op de kaart raken = Les Gets, en dan weer terug) over de pistes was gesuisd, hebben we nu dit gebiedje aan een wat nadere inspectie kunnen onderwerpen. En het oordeel luidt: zeer geslaagd!

De pistes van Les Gets liggen voornamelijk tussen de bomen, en dat blijf ik toch altijd het 'echte' skien vinden. Er is de laatste tijd enorm geinvesteerd in vernieuwing van de liften, en dat resulteert in snelle liften en weinig wachttijd – zelfs niet in deze allerdrukste tijd van het jaar (rond Oud & Nieuw mét mooi weer). Er is voor elck wat wilsch, in alle kleuren (genoeg groen/ oefen, blauw, rood en zwart). En het sluit natuurlijk aan op Les Portes du Soleil met 650km pisten. 

Culinair
Grootste onderscheidend vermogen van Les Gets ligt hem denk ik wel in de culinaire hoogstandjes óp de piste. Waar je in veel (ook Franse) dorpjes nog wel eens bent aangewezen op veel te duur én vies eten in een bergrestaurant, is hier het ene na het andere lekkere restaurant te bespeuren.

Wij werden getrakteerd op een overheerlijke lunch met locale specialiteiten en heerlijke wijn in Le Belvédère, in het deel "Mont Chery", bovenaan de gelijknamige lift. Aanrader! 

Uitzicht Mont Blanc
In het deel Mont Chery wordt het uitzicht gedomineerd door de Mont Blanc. Hoewel deze hoogste berg van Europa bij lange na niet zo spectaculair is als bijv. de Matterhorn (Zermatt) of een heleboel omliggende toppen, is het wel De Hoogste Berg van Europa. En dus uitermate vaak gefotografeerd. Hiernaast mijn super-zoom versie (klik voor vergroting). 

Aan de 'achterkant' van dit deel (onder TS Chery Nord) ligt overigens een heerlijke buckelpiste, lekker om te oefenen voor degenen die dat leuk vinden. Maar je kunt ook de rode piste nemen om bij dit 'uiterste' puntje van het skigebied van Les Portes du Soleil te komen… 

Ideaal voor gezinnen met kids

Door de vele oefenpistes die onderaan in het dorp uitkomen en de vele chalets waar je met je hele gezin in kunt verblijven, is het dorp heel geliefd bij gezinnen met kinderen. Speciaal voor hen is ook een 'avonturendorp' Le Grand Cry ingericht. Een soort indiaantje spelen op de piste, compleet met wigwams en mini-crossbaantje, alleen voor de kleintjes. Heel schattig.

 

 

 

 

Een van de 'Alpine Pearls'
Alpine Pearls is een Europese associatie van toeristische oorden die willen laten zien dat je ook (gedeeltelijk) zonder auto kunt genieten van een geweldige vakantie in een prachtige omgeving. Les Gets is een van de 21 dorpen (slechts 3 in Frankrijk) die dit predikaat hebben gekregen.

 

Aandacht voor authenticiteit
Hout is van oudsher heel belangrijk geweest voor dit dorp. Niet alleen kenmerkt het de mooie bouwstijl van de chalets, maar ook vormt het de belangrijkste energiebron voor de belangrijkste gebouwen van de gemeente en de ski-liften. Er staat net buiten het dorp een enorme hoog-rendements-houtkachel, herkenbaar aan de stoom-wolk die er uit komt.

Verder herbergt Les Gets een 'museum voor mechanische muziek'.

Wellness
Aan het eind van onze skidag werden we nog getrakteerd op een 'rondje Spa' in hotel Marmotte… Ach ja, je kunt je een vervelender afsluiting wensen van vier droom-dagen in de alpen!

Deze spa is ook voor het publiek toegankelijk (dus niet exclusief voor gasten van het hotel), maar in het hoogseizoen moet je er wel vroeg bij zijn, want anders zit het helemaal vol… 

Overigens is het een 'badkleding' spa, dus neem wel je bikini/ zwembroek mee, om de andere gasten niet al te zeer te laten schrikken :-)

Les Gets is in ieder geval een leuk dorp om te verblijven. Ik heb het al
vaker geschreven, maar Les Portes du Soleil is en blijft nou eenmaal
mijn favoriete wintersportgebied. En Les Gets is een van de mooie
dorpjes met net iets meer charme dan bijvoorbeeld Avoriaz. 

 

(Arnold & Claire met heel ver op de achtergrond – jawel – de Mont Blanc) 

Voor meer info:

- Les Gets: www.lesgets.com
- Grand Cry: www.lesgets.com/fr/grand-cry/index.html
- Spa hotel Les Marmottes: www.hotel-marmotte.com/beaute_spa
- Alpine Pearls: www.alpine-pearls.com
- Les Portes du Soleil: www.portesdusoleil.com/

Eerdere berichten op wintersport.blog over Les Portes du Soleil:
- Verslag Les Portes du Soleil (2006/2007)
- Verslag 2e en 3e skidag in Les Portes du Soleil
- Verslag 1e skidag: Torgon, Chapelle, Super Chatel
- Over La Chapelle d'Abondance & Club La Joly 

Lees ook:De beste wintersportgebieden van de Alpen 2009-2010
Lees ook:Wintersport in Frankrijk ook Vroeg van Start
Lees ook:130 km Piste Open in Les Portes du Soleil!
Lees ook:Verslag 1e skidag: Chapelle d’ Abondance; Torgon; Super Chatel
Lees ook:Verslag 2e en 3e skidag in les Portes du Soleil: grandioos

Eén reactie op “Les Gets: parel in de alpen

  1. Bess

    Sounds like you had a great time there! Les Gets is inderdaad een erg leuk dorp – ik vind het er enorm gezellig, kom er vaker.

    Ook heel herkenbaar, van die pistes & het culinaire – ik heb er altijd erg lekker gegeten!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.