Italië wil gevangenisstraf voor veroorzakers van lawines

De Italiaanse regering gaat wetsvoorstellen bespreken die het veroorzaken van lawines met dodelijke oorzaak strafbaar stelt. Er kunnen dan niet alleen geldboetes, maar ook gevangenisstraffen worden opgelegd aan veroorzakers van lawines.

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel behelst het volgende.
Je riskeert een boete van 5000 euro als je off-piste gaat skiën, snowboarden of wandelen terwijl de weers- en/of sneeuwomstandigheden slecht zijn.
Als je dan ook nog eens een lawine veroorzaakt waardoor iemand te overlijden komt, riskeer je een gevangenisstraf. Minister van toerisme Michela Vittoria Brambilla heeft overigens niet duidelijk gemaakt hoe lang die straffen dan zouden moeten zijn.

Het voorstel moet nog door de senaat worden goedgekeurd.

Aanleiding
Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn de diverse lawineongelukkein die dit winterseizoen in Italië hebben plaatsgevonden. Afgelopen weekend alleen al kwamen er in de Italiaanse bergen acht mensen om het leven, en raakten er tientallen gewond. Ook het ongeluk afgelopen december in Süd-Tirol waarbij vier reddingswerkers om het leven kwamen, heeft bijgedragen aan de onrust in de politiek over de ongevallen in de bergen. Toen wond het hoofd van de reddingsdienst, Guido Bertolaso, er geen doekjes om dat de dood van de vier de schuld was van mensen die de gevaarlijke omstandigheden, en waarschuwingen daarover, negeerden.

Critici
Uiteraard beginnen de eerste critici van het plan zich te roeren, die vinden het een overtrokken reactie die de bergsport in Italië te gronde zal richten. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens: als jij als domme toerist niet goed voorbereid de bergen in gaat, of als ervaren bergsporter ervoor kiest om toch de bergen in te gaan terwijl er groot lawinegevaar is, dan moet je ook verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen. En als ik bergredder zou zijn, zou ik ook niet echt blij worden als mijn collega’s zouden sterven terwijl ze iemand aan het redden waren die door zijn eigen stommiteit in een gevaarlijke situatie terecht is gekomen.

Wat vind jij?

Bron: Telegraaf, BBC.

Lees ook:Storm eist levens; ook in de Alpen
Lees ook:Onderzoek naar dood door schuld berggids
Lees ook:Prachtige winterse time lapse filmpjes
Lees ook:Groot lawinegevaar in de alpen – blijf op de piste!!
Lees ook:Voorbereidingen helmplicht in Californië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.