Wintersport in de USA: voor celebs of pleps?

Vanmiddag, al zittend op het terras genietend van het mooie na-zomer weer, ontstond het spontane idee om te gaan skien in Aspen. Heel decadent natuurlijk, maar met de lage dollar van dit moment wellicht ook voor de pleps betaalbaar. Maar in hoeverre verschilt de wintersport in de VS eigenlijk van die van Europa?

Het wereldberoemde stadje Aspen ligt hoog in de Rocky Mountains, op 2400 m, en op slechts 5 min. rijden van Aspen Airport. Het is hierdoor het makkelijkst bereikbare gebied van de Rockies.

Ruim 100 jaar geleden is Aspen ontstaan als zilvermijn-stadje. De invloeden van het ‘oude westen’ zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. Hoewel Aspen bekend staat als mondain zul je dat anders ervaren: eenvoud en luxe gaan hier op gemoedelijke wijze hand in hand. Aspen is een geweldige bestemming voor elke wintersporter. Het stadje is beroemd om de talloze winkels, leuke cafés, restaurants, levendige après-ski en chique nachtclubs. Het is echt een feest om ‘s avonds door de sfeervol verlichte straatjes te wandelen!

Vergeet de lange files in Duitsland en Oostenrijk en het zal ongetwijfeld een belevenis zijn die je niet snel vergeten zal. Oh, ja de hoofdstad van Colorado is Denver, dus daarnaar toe vliegen en dan een fly-drive is ook een goede optie. En weet je wat onvervalst Amerikaans wintersporten is? Dat je vriendelijk wordt geholpen in dit soort gebieden dat weten we inmiddels allemaal wel maar wat dacht je van gratis energybars bij de liftpassengebouwtjes, of van “sniffing stations”: kastjes met tissues die bij alle liften staan zodat je je neus of ogen even kan droogvegen na een veel te snelle afdaling. Geweldig, toch? Bovenaan de hoofdlift van het gebied staan zelfs twee vriendelijke medewerkers voor een enorme kaart van het gebied iedereen de weg te wijzen, vragen te beantwoorden of foto’s van je te nemen. “Have a nice day sir”, nou dat moet geen probleem zijn! De pistes zijn heerlijk breed en lopen lekker door en naast elkaar. Bijna overal ski je tussen de bomen door maar omdat alles zo breed is heb je altijd en overal de ruimte om te doen en laten wat je wil. Rijen voor de lift zijn over het algemeen kort, zelfs op heel drukke dagen. Voordringen wordt hier niet geaccepteerd dus het gaat er meestal reuze vriendelijk aan toe in de rij, daarbij is elke bijna elke Amerikaan wel even te porren voor een nietszeggend leuterpraatje om de wachttijd te doden.

Klinkt leuk he? De prijzen starten ongeveer bij 1200 euro, inclusief hotel, vlucht en skipas. Boek je een vlucht los vanaf Amsterdam via Washington of Denver rechtstreeks naar Aspen dan kan dat al vanaf zo’n 500 euro (United Airlines).

Oh, ja voor de goede orde: skien in de USA is natuurlijk meer dan Aspen alleen. Wat te denken van Lake Tahoe (CA), Vail en Breckenridge? Daarover later meer!

Lees ook:Dieter Althaus Accepteert Geldstraf
Lees ook:In 2010 vlieg je eenvoudig naar Zweeds Åre en Östersund!
Lees ook:Zij wel… sneeuw in USA!
Lees ook:Skifreshtracks: eindelijk een wintersportvakantie op maat
Lees ook:Wereldkampioenschappen extreme wintersporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.