Genieten in Zermatt

Zermatt is een van de grootste skigebieden van Zwitserland en ligt onderaan de voet van de Matterhorn, de berg die ook staat afgebeeld op de bekende Toblerone chocolade. Met meer dan 300 kilometer aan pistes een een hoogte van 3.883 meter is Zermatt niet alleen het hoogste skigebied van Europa, maar heeft het ook het grootste zomerskigebied. Van de beginnende wintersporter tot aan de vergevorderde, in Zermatt is er voor ieder wat wils!

Omdat Zermatt volledig autovrij is begint je vakantie al in het nabijgelegen dorpje Täsch waar je je auto kan achterlaten en een prachtige maar korte treinreis maakt naar Zermatt. Vanuit het pittoreske dorpje kun je kiezen uit meerdere liften die je naar elk gewenst deelgebied brengen. Wie geen zin heeft om te lopen kan een gratis elektrische bus pakken naar de skilift. Ook rijden er taxi’s die je van en naar je hotel of appartement brengen. Wil je een keertje lekker decadent doen, maak dan een mooi ritje op een paardenslee waarmee je het dorp onder een lekker warm dekentje kunt verkennen.

Boemeltreintje

In Zermatt hoef je geen dag dezelfde piste te nemen. Een van de bergtreintjes brengt je bijvoorbeeld naar de op 3.090 meter hoog gelegen Gornergrat, één van de drie delen die het skigebied rijk is. Op de westhellingen vind je mooie rode en blauwe afdalingen en onder de Rothorn en Stockhorn liggen tal van zwarte en zelfs ongeprepareerde gele pistes. Aan de noordzijde bij Klein Matterhorn bevinden zich zonnige, brede ‘autobahn’ pistes die vooral beginners zullen waarderen. Denk je alles gezien te hebben dan kun je ervoor kiezen om de grens over te skiën naar Italië in het naastgelegen skigebied  Breuil-Cervinia. Van ongeprepareerde buckelpistes tot prachtig blauwe afdalingen met de Matterhorn natuurlijk constant op de achtergrond, op Zermatt raakt geen enkele wintersporter snel uitgekeken.

Hoog, hoger, hoogst

De hoogst bereikbare piste in Europa, die zelfs in de zomer voor skiërs en snowboarders geopend is, is het Matterhorn Glacier Paradise dat start op de Klein Matterhorn. De rit naar de Klein Matterhorn is op zichzelf al de moeite waard. De kabelbaan voert je mee naar boven over prachtige, blauwgrijze gletsjerspleten en het laatste stukje lijk je bijna recht naar boven de berg in te gaan. Als je eenmaal aan de enorme hoogte gewend bent geraakt loop je door een tunnel en kun je de lift nemen naar een 360° uitkijkpunt op maar liefst 3.883 meter hoogte. Met uitzicht op meer dan 38 bergtoppen van minimaal 4000 meter hoog is dit punt zeker een bezoekje waard.  Wil je even bijkomen van al dat moois en de hoogte, dan kun je een lekkere kop warme chocolademelk of koffie drinken in het milieuvriendelijke Matterhorn Glacier Paradise Restaurant. Vijftien meter onder de grond is het Glacier Palace wat is bezaaid met met ijssculpturen, een wijnbar en de mogelijkheid om een gletsjer eens van binnen te bekijken.

Natuurgebieden zijn absoluut off-limit

Ook al is de verleiding groot, het is een absolute no-no om off-piste de gemarkeerde natuurgebieden in te skiën. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen deze regel aan hun laars lappen. Daardoor vinden piste officials regelmatig dode gemzen en andere dieren die, doordat ze zo geschrokken zijn van de skiërs, pardoes naar beneden springen. Gelukkig zijn er tal van andere mogelijkheden om veilig en natuurbewust off-piste te gaan.

Ja, ik wil!

Ben je nieuwsgierig naar dit wintersportgebied geworden en ben je van plan om je wintersportvakantie in Zermatt te gaan houden, surf dan eens naar http://www.zermatt.ch.

Bron: http://www.zermatt.ch

Lees ook:Na 6 april nog even op de skies? Hier kun je terecht!
Lees ook:De beste wintersportgebieden van de Alpen 2009-2010
Lees ook:Zermatt: prachtig wintersporten onder de Matterhorn
Lees ook:Video: machtige lawine
Lees ook:Eerste All Weather Snowmakers in Bedrijf!

Eén reactie op “Genieten in Zermatt

  1. Anne

    Ik ben nu alweer drie keer in Zermatt geweest waarvan ik ook een keer een extra ski-pas voor Cervinia heb genomen. Zermatt staat bij mij zeker in mijn top 3 wintersportgebieden. Iedere keer weer is het heerlijk genieten geweest en altijd sneeuwzeker! De pistes zijn divers en mooi, vooral de gele Stockhorn afdalingen behoren tot mijn favorieten. Ook kun je aan het eind van de dag heerlijk nagenieten met een fendannetje (wijn) of een lekker fris tap biertje in de vele barretjes en cafés die het skiegebied rijk is. Wel oppassen als je na een wijntje of biertje nog de laatste paar honderd meter van de paden af moet dalen ;-) !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.