Te hard op de ski’s? Geflitst en een boete!

Tja, we kennen ze allemaal: de snelheidsduivels op de ski of snowboard. De lift uit en meteen knallen en zo hard mogelijk naar beneden, daarbij niets of niemand ontziend. De Zwitsers gaan hier nu paal en perk aan stellen door het invoeren van flitscontroles óp de pistes. Op diverse plaatsen zijn de radarcontroles al ingesteld. Ben je toch te hard gegaan? Voorlopig geen nood, want er worden nog geen boetes uitgedeeld. Nog niet….

In Andermatt worden de radarcontroles sinds deze week al ingezet; St. Moritz , Zermatt en Davos zullen naar verwachting snel volgen.
Voorlopig worden er nog geen bekeuringen uitgedeeld. Het doel is om skiërs en boarders bewust te maken van hun snelheid om zo het steeds stijgende aantal ongelukken te verminderen.

De snelheidscontrole werkt op een vergelijkbare wijze als de snelheidscontrole op de weg met lasergun. Skiërs en boarders die harder dan 30 km per uur gaan, worden gewaarschuwd voor de serieuze gevolgen van ongelukken met hogere snelheden. Crashtesten met dummies laten zien dat een ongeval met 50 km. per uur al dodelijk kan zijn. Oeps…

Het idee voor de snelheidscontroles is afkomstig van Zwitserland's grootste verzekeringsmaatschappij Suva. Die heeft er alle belang bij dat de snelheid op de pistes omlaag gaat: afgelopen december alleen al kwamen reddingshelikopters maar liefst 300 keer in actie om wintersporters bij te staan met medische hulp. De punctuele Zwitsers hebben uitgerekend dat ze 150 miljoen euro uitgeven aan reddingsoperaties.

 

Bron: ANWB, bewerkt door Wintersport.blog.nl

Let op: snelheidsduivels op de weg worden wél bekeurd. Lees deze berichten nog maar eens na:

-Met de auto op wintersport? Veel kans op boetes! 

-Pas op in Oostenrijk: verkeersboete wordt milieudelict 

Lees ook:Nog nooit zoveel wintersportdoden in Oostenrijk
Lees ook:Brokkenmakers tijdens de krokusvakantie
Lees ook:Aantal Gewonde Wintersporters Verdubbeld t.o.v Vorig Jaar
Lees ook:Oppassen in de Skilift – Jaarlijks 1200 ongelukken!
Lees ook:Helmplicht in Niederösterreich

4 reacties op “Te hard op de ski’s? Geflitst en een boete!

  1. Oja

    Misschien in de toekomst dan toch maar niet meer naar Zwitserland gaan. Wat een onzin! Zelfs hier krijgt men flitspalen. Bij skien had men tenminste nog een beetje eigen verantwoordelijkheid, als die je ook al word afgepakt….

    (ik ben overigens geen racer op de piste)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Lars

    En net zoals in het verkeer blijkt dat mensen niet altijd even goed kunnen omgaan met eigen verantwoordelijkheden … niets nieuws in de wereld, toch? ;)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Oja

    Haha ja klopt. ;) Maar dan kan je net zo goed ALLES gaan verbieden. Voortaan maar met begeleider in de lift stappen? Sommigen mensen kunnen niet zo goed met die eigen verantwoordelijkheid overweg… Of skien helemaal verbieden, sommigen mensen kunnen namelijk niet zo goed met die eigen verantwoordelijkheid overweg. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Lars

    Waarom zwart-wit?

    voor zover’k gezien of gehoord heb tot nu toe wordt vooral in zones gecontroleerd met veel volk en gemengd verkeer (pistes die onderaan samenkomen, scholen, beginners, gevorderden, alles door elkaar)…

    Ik heb er geen behoefte aan om (nog eens) iemand overhoop geskied te zien worden onderaan de piste door een namaak-herminator. In zo’n gebieden heb’k er niets op tegen dat er wat wordt gecontroleerd. Het moet niet eens de fout zijn van de snellere, net zogoed kan een beginner een inschattingsfout maken. Daar moet je dan als snellere wél op kunnen anticiperen (je weet immers dat je in zo’n gebied zit). Elders vind’k het dan weer geen goed plan, daar moeten voor mijn gevoel geen absolute beginners komen of mensen die niet weten hoe ze zich tegen andere mensen (sneller/trager) moeten gedragen.

    Hell … er is een reden waarom de FIS die 10 regeltjes erin probeert te rammen ;) . Die gelden voor iedereen, traag en snel, beginners en gevorderden, etc.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.