In de schaduw van de Eiger (4): de Schilthorn


De derde dag in Grindelwald! De zon is terug, en er ligt een klein laagje sneeuw op de pistes. Perfect skiën dus! Een goede dag om naar het hoogste punt van het skigebied te gaan: de Schilthorn, op 3000 meter.

Het is nog een aardige tocht om vanuit Grindelwald naar de Schilthorn te gaan. We hebben eerst de bus naar de Männlichen eitjes genomen, om vervolgens na wat stoeltjesliften de afdaling naar Wengen te gaan doen.


Sneeuwschuivertrein bij de Kleine Scheidegg die de rails sneeuwvrij houdt – misschien iets voor in Nederland?


Onderweg naar Wengen

Men was nog steeds druk bezig met de voorbereidingen voor de wereldbekerwedstrijd van 15 januari. Niet alleen de lokale skivereniging steekt daarbij de handen uit de mouwen. Een heel peleton dienstplichtige militairen helpt daarbij, duidelijk herkenbaar aan hun uniform. En om een uur of 5 ‘s middags zorgen ze ervoor dat de kroegen ook nog wat klandizie hebben in deze rustige week.



Tribunes in aanbouw voor de wereldbekerwedstrijd


Uitzicht boven Wengen

Na de afdaling naar Wengen: tijd voor treintje nummer 1: de tandradbaan naar Lauterbrunnen. Redelijk vlot daal je af naar de 800 meter, ondertussen genietend van het uitzicht, want het treintje loopt langs een behoorlijk steile wand.


Treintje Wengen – Lauterbrunnen

Eenmaal in Lauterbrunnen aangekomen hebben we de gondel naar Grütschalp genomen. Het uitzicht uit de gondel was prachtig, want het dal was nog wat mistig. De zon kwam daar net doorheen schijnen.




Gondel Lauterbrunnen – Grütschalp

Vervolgens konden we weer overstappen in treintje nummer 2, richting Mürren. Bij de eerste halte meteen uitgestapt om de stoeltjeslift Winteregg te nemen.

Station Winteregg



Skigebied Mürren – Schilthorn

Na nog een paar pistes in dit gebied genomen te hebben was het alweer tijd voor de lunch. Op het terras, in de zon, met onderstaand uitzicht.

Dan is het eindelijk tijd voor het echte werk: de gondel van Mürren naar Birg, die meteen een kilometer aan hoogte overwint.

Gondel Mürren – Birg

En op Birg meteen overgestapt op de gondel naar de Schilthorn, die je op 3000 meter hoogte afzet bij restaurant Piz Gloria. Dit is het eerste draaiende restaurant ter wereld, waar je werkelijk een fenomenaal uitzicht hebt.


Geen hoge hakken aan in de sneeuw – kennelijk is dat bij de welgestelde clièntele van Piz Gloria geen vanzelfsprekendheid, getuige dit bord.

Hier op de Schilthorn zijn in 1968 de opnames voor de James Bond film ‘On her majesty’s secret service’ gemaakt, waar je continu aan herinnerd wordt door informatieborden en dergelijke. Je kan ook ontbijten in Piz Gloria, en volgens het reclamebord is dan zelfs je roerei ‘Shaken, not stirred’.

Maar wat een plek! Zo’n mooi uitzicht.

Zo’n mooi uitzicht dat Feratel er ook een webcam heeft opgehangen…


Filmpje van het uitzicht vanaf de Schilthorn. Klik erop om hem af te spelen.

Doordat we aardig op tijd hier in het skigebied Mürren – Schilthorn waren, hebben we ook hier nog een aantal liftjes kunnen pakken. En dat deden we maar al te graag, want de pistes lagen er fantastisch bij. We hebben vooral zwarte pistes gepakt, maar door de sneeuw die hier perfect was, waren ze helemaal niet zo moeilijk. Vooral lekker racen, zonder veel te hoeven opletten, want het was ontzettend rustig op de pistes.


Piste vanaf de Schilthorn


Uitzicht vanaf Birg


Piste vanaf Birg

Toch moesten we weer op tijd aan de terugreis beginnen: weer treintje 2 van de heenreis en weer de gondel, want de dalafdaling naar Lauterbrunnen was helaas dicht.


In het station van Lauterbrunnen. Rechts de spullen van een Duitse worldcupskiër, die nu al in Wengen gaat trainen. Hij was niet de enige skiër die zijn hometrainer meenam naar het hotel (links op de bagagewagen).

In Lauterbrunnen weer het treintje genomen, maar nu helemaal omhoog naar de Kleine Scheidegg, om vervolgens vanaf daar in één keer de dalafdaling naar Grindelwald te kunnen nemen.

Het was weer een heerlijke dag!

Lees ook:In de schaduw van de Eiger (6): wederom de Schilthorn
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (5): wolken, zon, nevel en mist
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 4 – pieken rond Val Thorens
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (3): verse poeder
Lees ook:Los in Laax 5: de Cassonsgrat, de mooiste plek van het skigebied

Eén reactie op “In de schaduw van de Eiger (4): de Schilthorn

  1. Hossekloshenkie

    Gatver, wat een lelijke omgeving, die bergen hadden ze makkelijk tot parkeerplaats kunnen ombombarderen. Maar ja, dat doen ze dan weer niet die militairtjes… ;-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.