Los in Laax 5: de Cassonsgrat, de mooiste plek van het skigebied


Mijn favoriet in het skigebied van Laax is de Cassonsgrat. Dit is een bergplateau waar je ’s zomers kunt wandelen. En ’s winters kan je er fantastisch skiën of snowboarden! Twee heerlijke freerideroutes lopen vanaf dit 2800 meter hoge bergplateau. Vanuit Flims is de Cassonsgrat te bereiken door eerst het stoeltje naar Foppa te nemen, en vanaf daar meteen het stoeltje naar Naraus, waarna je over kunt stappen in het oude en kleine gondeltje naar de Cassonsgrat.

Blote vrouwen
De eerste lift naar Foppa hoeft zeker geen onaangename rit te zijn, want ik heb uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat ze, toen ze ’s ochtends vroeg met deze lift omhoog gingen, een jongedame geheel naakt op de buitentafel van een chalet zagen dansen. Met anderen er joelend omheen. Verloren weddenschap?


Vanuit de stoeltjeslift naar Foppa
Mijn bronnen, alert als ze altijd zijn, hebben ze dit schouwspel ook geprobeerd te filmen, maar moesten daarbij zoveel inzoomen dat je in het getril iets onderscheidt wat inderdaad de jongedame in kwestie zou kunnen zijn, maar evengoed een ouwe kerel. Toch geloof ik ze, dan heb ik ’s ochtends nog iets om naar uit te kijken!

Stoeltjeslift naar Naraus


Stoeltjeslift vanuit Naraus


Het blote vrouwen chalet

Gondel naar de Cassonsgrat

Gondel naar Cassonsgrat
Bij Naraus aangekomen komt meteen één van de hoogtepunten van het bezoek van de Cassonsgrat: het gondeltje naar de Cassonsgrat. Wat een fantastisch apparaat is dat!
Het is een 26 persoons gondel, niet al te groot, want rugzakken worden aan haken aan de buitenkant gehangen. Het apparaat stamt uit 1956, en er is al jaren sprake van dat het gesloten moet worden, omdat het niet rendabel zou zijn. Deze gondel brengt je van 1842 naar 2765 meter, met een prachtig uitzicht. Aan de rechterkant ga je langs een steil stuk rots waar je af en toe gemzen en steenbokken ziet lopen. Links heb je uitzicht op de helling waar je straks naar beneden skiet.


Dalstation gondel naar Cassonsgrat


Uitzicht uit de gondel naar de Cassonsgrat


Uitzicht uit de gondel naar de Cassonsgrat


Steenbok!


Steenbok!


Uitzicht uit de gondel


Uitzicht uit de gondel

Skiroutes
Bovenop de Cassonsgrat is het genieten van het uitzicht. Je kunt er alleen niet de piste op, want er is geen normale piste! Er zijn alleen twee skiroutes, de 70 en de 71, die ja na een korte wandeling over de graat bereikt.


Lopen naar het begin van de skiroutes


Vanaf de Cassonsgrat
De 71 brengt je naar de Segneshütte. Voordeel van deze route is dat hij niet al te moeilijk is; nadeel is dat hij aan het eind nogal vlak is, en je nog een kwartiertje moet prikken. De 70 is steiler, en dus iets moeilijker, maar niet zo vlak. Via de 70 kan je direct terug naar de gondel van de Cassons, of wat lager in de richting van Naraus. Het zijn prachtige routes, al is het nogal afhankelijk van de sneeuw hoe makkelijk beskiebaar ze zijn. Zo waren ze dinsdag weer iets opgevroren en dan is het moeilijk je ski’s onder controle te houden.


Uitzicht vanaf de Cassonsgrat


Uitzicht vanaf de Cassonsgrat

Ondanks dat erg mooi, want het uitzicht is de hele tijd fantastisch. Door de beperkte capaciteit van de gondel – hij gaat maar één keer per half uur – zijn deze routes ook lekker rustig.


De 70 vanaf de Cassonsgrat

Betekenen financiële problemen het einde van de gondel?
Hoewel de gondel naar de Cassonsgrat al jaren met sluiting wordt bedreigd, blijft dit pareltje in elk geval nog tot en met zomer 2011 draaien. Eigenlijk was de sluiting dit jaar gepland, omdat de kabel vervangen zou moeten worden, maar uit onderzoek blijkt dat dit nog niet nodig is, en deze nog tot en met zomer 2011 mee kan. De gemeente Flims investeert nu 100000 Zwitserse Frank in de gondel om het exploitatietekort van de liftenmaatschappij Weisse Arena Gruppe af te dekken.


De 71 vanaf de Cassonsgrat
Maar omdat er in 2011 miljoeneninvesteringen nodig zijn om de gondel operationeel te houden, is de kans groot dat dan het doek echt valt. Reto Gurtner, CEO van de Weisse Arena Gruppe vindt dat er te weinig bezoekers van deze gondel ’s zomers om rendabel te zijn. De burgemeester van Flims, Thomas Ragettli (what’s in a name?) heeft nog hoop. “Aktiegroep Pro Cassons wil de gondel behouden, en heeft nu nog anderhalf jaar om te bewijzen dat de bezoekersaantallen kunnen worden verhoogd”, aldus Ragettli.

Link: nieuws over de gondel op suedostschweiz.ch; leuk artikel over de historie van de kabine op seilbahn-nostalgie.ch.

Mijn andere verslagen over Laax:
Los in Laax!
Los in Laax 2: Verse sneeuw!
Los in Laax 3: de laatste restjes poeder
Los in Laax 4: rocksresort
Los in Laax 5: de Cassonsgrat, de mooiste plek van het skigebied
Los in Laax 6: pistes en restaurants
Los in Laax 7: freestyle paradijs

Lees ook:Los in Laax 6: pistes en restaurants
Lees ook:Los in Laax 2: Verse sneeuw!
Lees ook:Los in Laax!
Lees ook:Los in Laax 3: de laatste restjes poeder
Lees ook:Los in Laax 7: freestyle paradijs

Eén reactie op “Los in Laax 5: de Cassonsgrat, de mooiste plek van het skigebied

  1. villa buger

    De bestemming is echt geweldig. Ik ben nog nooit naar de plaats voor en na het lezen van zo veel over hebben besloten om daar te reizen met mijn vrienden. Het zal een grote leuk om daar te zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.