Los in Laax!


Flims vandaag na een laagje verse sneeuw

Vanavond ben ik na een afwisselende rit aangekomen in Flims, Zwitserland.
Hagel, sneeuw, mist en zon onderweg. Af en toe een kleine file, plotselinge rempartijen en drukte, maar we zijn veilig aangekomen, dus niks te klagen. En er is een laag verse sneeuw gevallen, dus het ziet er fantastisch winters uit!

Flims
Het dorp Flims ligt in Graubünden, een kanton in het zuidoosten van Zwitserland. Het ligt in het skigebied Flims-Laax-Falera, kortweg Laax genoemd, waar de drie genoemde dorpen deel van uitmaken. Van deze drie dorpen is Flims het familiedorp, waar Laax een stuk hipper is.

Van oorsprong is Flims een eenvoudig boerendorp, van boeren die hun vee ‘s zomers op de groene berghellingen lieten grazen. De melk werd naar het dorp gebracht, en daar direct verkocht. Op de berghellingen staan nog allerlei hutten waar de boeren ‘s zomers verbleven. ‘s Winters zaten ze in hun boerenwoningen – op de begane grond waren de stallen met het vee, en op de verdieping woonden de boeren zelf. De warmte van het vee verwarmde zo de woonvertrekken in de koude winters.
Tegenwoordig wordt de melk met vrachtwagens het dorp uit vervoerd om elders gepasteuriseerd en verder verwerkt te worden. Flims is ook niet echt een boerendorp meer, maar een echt vakantiedorp geworden, waar je ‘s zomers kan wandelen, rotsklimmen, paragliden, mountainbiken en zwemmen in de Caumasee. In de winter is het een echt wintersportdorp waar je kan skiën, snowboarden, langlaufen en sneeuwwandelingen maken.
Caumasee bij FlimsCaumasee bij Flims

Laax
Laax is het hippe dorp in het gebied. Daar vind je het rocksresort, het stijlvolle wijkje met fraaie natuurstenen gebouwen. Maar ook Riderspalace, een stijlvol hotel, met mooie bar en zelfs een concertzaal. Vanavond treedt Hockey er op, een Amerikaanse band wiens muziek een combinatie van new wave en soul is. Afgelopen dinsdag stonden ze al in een uitverkocht Paradiso. Jammer genoeg ga ik het concert vanavond missen. Maar ik hoop deze week nog wel een kijkje in Laax te nemen.
Rocksresort in LaaxRocksresort in Laax

Skigebied
Het skigebied Laax telt 220 km aan piste, waarvan 63 km blauw is, 71 km rood, en maar liefst 86 km zwart. Het gebied telt ook een behoorlijk aantal freeride routes, ongeprepareerde pistes, die wel onder de bescherming van de pistedienst vallen. Off-piste op de piste dus. De lift naar de Cassons, 2675m hoog, leidt zelfs naar geen enkele geprepareerde piste, maar naar een tweetal freeride afdalingen.

Het gebied ligt tussen de 1100 meter, de hoogte van de dorpen Flims en Laax (Falera ligt op 1220m), en 3018m, de Vorab Gletscher, die al vroeg in het seizoen open is voor skiërs. Vanwege dit grote hoogteverschil is het een erg gevarieerd gebied, met allerlei soorten pistes, al dan niet tussen de bomen door of op het kale gletscher terrein. Het is behoorlijk sneeuwzeker doordat 70% van het gebied boven de 2000 meter ligt.

Ondanks dat Flims tot voor kort een nogal traditioneel dorp was, is het skigebied erg modern. Snowboarders zijn er al vanaf 1985 te vinden; midden jaren 90 was er de eerste boardercross, en er is een supermodern en erg groot snowpark. In het voorseizoen ligt het park op de Vorab Gletscher, in het winterseizoen bij de Crap Sogn Gion. Er worden veel wedstrijden gehouden, zoals de NK Snowboard, en de Brits, de Britse kampioenschappen.

Nog één nachtje
Dus, nog maar één nachtje slapen en dan mag ik los in dit fraaie gebied! Na de sneeuwval van vandaag wordt er een halfbewolkte dag verwacht, met temperaturen van -1 in het dal, tot -14 op de Vorab gletsjer. Ik heb er erg veel zin in!


Flims by night

Link: website van Laax

Mijn andere verslagen over Laax:
Los in Laax!
Los in Laax 2: Verse sneeuw!
Los in Laax 3: de laatste restjes poeder
Los in Laax 4: rocksresort
Los in Laax 5: de Cassonsgrat, de mooiste plek van het skigebied
Los in Laax 6: pistes en restaurants
Los in Laax 7: freestyle paradijs

Lees ook:Los in Laax 2: Verse sneeuw!
Lees ook:Los in Laax 3: de laatste restjes poeder
Lees ook:Los in Laax 6: pistes en restaurants
Lees ook:Los in Laax 4: rocksresort
Lees ook:Rocksresort Laax wint design award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.