Een appartement huren in Frankrijk: verklarend woordenboek

Le refuge du montagnard

Tussen Frankrijk en de andere Europese wintersportlanden bestaan grote verschillen. Een veel geroemd voordeel van de accomodaties in Frankrijk is het ski-in-ski-out principe – je appartement ligt vaak direct aan de piste. Voor een traditionele après-ski kan je echter weer beter in andere landen zijn. Maar een minder opvallend verschil is de beschrijving van het appartement dat je gaat huren.

:

:

:

Jeugdige onschuld

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: mijn eerste zelf geboekte skivakantie, met een paar vrienden, via Sportura, in Frankrijk. Pra-Loup, om precies te zijn.

Jaren geleden, toen internet alleen er alleen nog was voor een handjevol nerds, bestond je voorpret voor je skivakantie uit het bekijken van brochures van reisaanbieders. En het bekijken van de sneeuwhoogtes op teletekst. We wilden wel eens met een groepje vrienden gaan skieën. Vier meiden, twee jongens. Na wat gezellige avondjes, gevuld met  voorpret, goedkoop kater opwekkend bier (we studeerden allemaal), en brochures kijken, waren we eruit. Het werd Pra-Loup, gelegen in de zuidelijke alpen van Frankrijk. En we hadden daar een mooi zespersoons appartement, niet al te ver van de lift.

Aankomst in Pra-Loup

Na een vermoeiende maar gezellige busreis (de beste manier om aan je slaap toe te komen in zo’n reisbus is alcohol, toch?), reden we zaterdagochtend Pra-Loup binnen. Omdat we het appartement ‘s middags pas in konden, hebben we ons omgekleed in een ruimte naast de Yeti bar (ja die bestond toen al!!), en zijn gaan skieën. Tenminste, de vrienden die dit al konden, er zaten er ook een paar bij die nog geen kennis hadden gemaakt met dat fijne witte poeder, en de dag al wandelend doorbrachten. Na een lekker dagje skieën konden we het appartement in. Zeulend met onze bagage, en maaltijdpaketten van Sportura, die gelukkig zo robuust waren dat je ze gerust tig keer uit je handen kon laten vallen, liepen we naar ons zespersoons appartement. Vol verwachting klopte ons hart!!

2006_0314LesArcsFemke0142

Bedden

We kwamen binnen. Huh? We zien maar drie bedden! Oh ja, we kunnen die bank in de woonkamer nog openklappen, dan hebben we er vijf. Maar waar is de zesde? Moe, maar wederom verwachtingsvol, liepen we terug naar de Yeti bar, om de mensen van Sportura te treffen. “Ehhh ja, het bed in de gang had eigenlijk een stapelbed moeten zijn. Maar het is stuk gegaan, en we kunnen jullie geen ander appartement aanbieden.” Shit. “Maar we komen nog wel een extra matras brengen.” Mooi! Maar waar moest die matras in vredesnaam liggen? Gelukkig kwam het meisje van Sportura met de oplossing. “Als je het nu in de hal neerlegt, voor de deur naar de badkamer, kunnen jullie allemaal prima slapen.” Dat leek ons wel wat.

Na één of andere instant maaltijd uit het maaltijdpakket bereid te hebben, en een paar biertjes, was het bedtijd. Morgen vroeg weer op! Na wat onderhandelen had iedereen z’n eigen bed. Vijf minuten nadat we ons te ruste hadden gelegd, moest de eerste naar de WC. Door de hal, naar de badkamer. “Shit, die deur gaat niet open, nu die matras ervoor ligt, en ik moet echt nodig plassen.” Gelukkig was degene die op de gang lag niet al te vast in slaap. Matras opgetild, deur van de badkamer open, en plassen maar. Matras maar weer neergelegd, maar nu met de deur van de badkamer open, zodat niemand in zijn of haar broek hoefde te plassen ‘s nachts.

Dat kan dus je eerste ervaring zijn bij het huren van een appartement in een Frans skigebied. Op zich was het allemaal prima daar, met twee van die elektrische kookplaten konden we die instant maaltijden wel bereiden, en plassen met de deur open… Ach, je bent vrienden van elkaar, dat is niet echt een probleem. Over de grote boodschap hadden we overigens wel strengere afspraken gemaakt – niet ‘s nachts!

Omdat wel meer mensen tegen dit probleem aan zullen lopen, hier een verklarend woordenboek.

Woordenboek van Franse appartementen

x persoons appartement: hier kunnen x-2 mensen slapen als je niet op een bedbank in de woonkamer wil liggen.

eenvoudige, jaren ‘70 appartementen: erg kleine hokken, met smerige vloerbedekking. Vaak ruikt het er naar de skisokken van de vorige huurder.

Alle appartementen beschikken over een ingerichte keukenhoek met een mini-oven/magnetron en soms vaatwasser: als je geluk hebt, is er net genoeg bestek voor iedereen, verder zijn er een paar gebutste pannen zonder anti-aanbak-laag, waar je niks in kan bakken zonder het te laten aanbranden. Twee kookplaten. En vergeet die vaatwasser maar!

Badkamer met wastafel, douche of bad en een (aparte) wc: let op de haakjes om ‘aparte’. Die WC is natuurlijk niet apart van de badkamer. De kans dat die echt apart is, is kleiner dan het winnen van de staatsloterij!

Exclusief: Toeristenbelasting, hygienische kosten, reserveringskosten…: de toeristenbelasting en reserveringskosten vallen altijd wel mee, maar check hoeveel de ‘hygienische kosten’ zijn. Vaak zijn die erg hoog, en waar het ‘hygienisch’ op slaat weet ik nog steeds niet. Misschien maken de pubers die overduidelijk nog een kater hebben, en die op de aankomstdag je appartement ‘schoonmaken’, de lege bierflesjes die je overal in het appartement aantreft schoon?

Cabine met 2 éénpersoonsopklapbedden: door een – meestal defect – schuifgordijn van de woonkamer afgescheiden ruimte, waar je bij het sluiten van de schuifgordijn nog net je knuffel naast je bed kan neerzetten, maar voor de rest kan je je kont er niet keren. Geen frisse lucht en ontzettend heet.

Ongetwijfeld  vergeet ik nog een aantal termen die een plek in dit woordenboek verdienen. Als je  er nog meer weet, reageer gerust op dit bericht,  je reacties zijn welkom!

Oh ja: en hoewel ik hier Sportura met naam en toenaam noem, is het niet zo dat ik iets tegen Sportura heb. Toevallig boekten we bij hen, maar zo’n beetje alle goedkopere studenten-wintersport-reis-organisaties (en ook degerenommeerde reisorganisaties) verhuren van die erg kleine appartementen. Altijd even goed de beschrijving van het appartement lezen, als je niet met z’n achten in een veel te kleine bezemkast terecht wil komen…

Lees ook:Los in Laax 4: rocksresort
Lees ook:Kus jezelf naar de Franse Alpen
Lees ook:Edenarc 1800 – nieuwe viersterren accomodatie in Arc 1800
Lees ook:Reisverslag Flaine – het dorp en accomodaties
Lees ook:Wintersportboekingen: een gemengd beeld

0 reacties op “Een appartement huren in Frankrijk: verklarend woordenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.