Reisverslag Flaine – het dorp en accomodaties

We zijn al een paar dagen terug, maar willen toch nog even terugblikken op het dorp Flaine, de accomodatie, cultuur & activiteiten.


Flaine is als wintersportgebied ook door UNESCO als werelderfgoed gedefinieerd. Een groot gedeelte van de gebouwen in Flaine is ontworpen door Marcel Breuer.

Flaine dorp en accommodaties

Flaine is opgebouwd uit drie gedeeltes; bovenin Flaine Foret (1700m) waar de wat modernere appartementen staan, omringd door wat winkeltjes, hiervandaan is het tussen de 1-12 minuten lopen naar de pistes, of per skibus die ongeveer elke 15 minuten gaat; de meeste Nederlandse touroperators hebben hier ook hun appartementen. Het hart van Flaine wordt gevormd door Flaine Forum (1600m) waar de wat grotere en oudere appartementen en hotels zitten, rond het ‘centrum’ met winkeltjes, ijsbaan en verzamelplaats voor ski-klasjes; het lijkt of alle Engelsen zich hier verzameld hebben.

 Flaine Forum 's avonds

 

Aan de piste ligt het kleinere Front de Neige (1500m) waar je naar binnen kunt skiën, maar wat weer iets verder van de winkeltjes af ligt en waar je uitzicht hebt op beginnelingen-gestuntel.

Er wordt momenteel volop gebouwd aan een nieuw 4*appartementen complex Flaine Montsoleil, vol luxe extraatjes. Het ligt op ongeveer 15-20 min lopen van de piste; maar er schijnt een nieuwe teleski te worden gebouwd als connectie naar Forum.

 

In Flaine Montsoleil wordt gebouwd aan 4* resort Les Terrasses d'Eos 

Les Pleiades

Wij mochten in het nieuwe 3* appartement Les Pleiades verblijven. Na een kleine zoektocht naar appartement nr 90 bleek dat we het labeltje beter moesten lezen en konden we ons vertrek nemen in nr 06 ;-) . Prima 2 kamer appartementje met masterbedroom, zitkamer (met evt bedbank), apart keukentje en badkamer.

 

Met uitzicht op de piste! Gewoon prima verzorgd.

Flaine in de zomer?

Hoewel Flaine natuurlijk vooral een skigebied is, kun je binnenkort ook terecht in Hameau waar een 18-holes golfresort verrijst rondom een dorp van 70 Scandinavische Chalets. Moet best spectaculair zijn om op 1800 m hoogte een balletje te slaan!

Waar is m'n balletje gebleven?? 

 

Flaine Cultuur

Een skigebied als cultureel UNESCO-erfgoed? ?? Hoewel ook in Flaine veel van de gebouwen grote betonnen kolossen zijn, is het veel minder ‘bunker’-achtig dan je zou denken. Dit komt omdat een groot gedeelte van de gebouwen is ontworpen door Marcel Breuer,
die naast meubels, het UNESCO hoofdkwartier in Parijs, ook de Bijenkorf in Rotterdam heeft ontworpen. Veel van de gebouwen hebben grappige details, maar door het hele dorp heen zie je diverse culturele hoogtepuntjes waar je het niet verwacht.

 

Foto: het 'hoofd'gebouw in Flaine Forum met details van Davos Hanich

De meest opvallende zijn de 7 bomen van Jean Dubuffet (door hun vorm ook wel paddestoeltjes) en de Picasso uit 1991 op het centrale plein, maar als je goed kijkt kun je op diverse plaatsen verrast worden.

Mocht je meer willen weten over de geschiedenis of kunst van Flaine dan kun je vragen naar het Engelstalige ‘The legend of Flaine’ bij het office du tourisme of in het cultureel centrum (Flaine Forum). Mocht je nog eens een verloren halfuurtje hebben dan kun je in het cultureel centrum/ art-galerie/ bibliotheek ook een briljant oubollig 12minuten filmpje zien uit 1972 over de bouw van Flaine.

Een echte Picasso! 

Flaine Activiteiten

Ik schreef eerder dat Flaine zich richt op de 18-40 jarigen die komen om te skiën/boarden. De appartementen lijken iets ruimer en luxer gebouwd dan in andere gebieden (zo stonden er bij ons in ieder geval geen bedden in de gang ;-) .

Hoewel de creche er van de buitenkant niet noemenswaardig uitzag zijn er veel (ski) activiteiten en skischolen voor (kleine) kinderen. Verder kun je er een echte anti-slipcursus volgen op een van drie ijspistes in Europa, waarvan dit de enige is die ook constant in de schaduw ligt. Het biedt verder de standaard activiteiten als een bowlingbaantje, klimwand en ijsbaan.

Toen wij er waren mochten we verder getuige zijn van een grappige Carnavals-braderietje, waarbij Monsieur Carnaval het aan het einde toch moest ontgelden.

 

 

 

 

 

 

 

Mr Carnaval: VOOR en NA de behandeling.

Voor je maaltijd is er naast afhalen alleen een serieuze keuze tussen Brasserie Les Cimes en le Perdrix Noir; onze keus viel op Les Cimes (net als de meeste mensen, bij meer dan 2 personen kun je hier beter reserveren), wat prima service-kwaliteit bood!

Zo zien toch alle Apres-Ski-tenten er uit?? 

Van Flaine-by-night moet je je vooral niet te veel voorstellen. Le White pub is aardig maar mist de echte Irish pub-sfeer. Als lichtend puntje is er de Flying Dutchman, die een gezellige apres-ski-sfeer geeft zonder dat het te studentikoos wordt, en die eigenlijk iedere avond wel iets probeert te organiseren (van de grote woensdag-buiten-BBQ tot voetbal). Je kunt er terecht voor zowel echte koffie met een uitsmijter, als voor bitterballen en lekkere Vin Chaud (voorzover mogelijk ;-) . Leuke jongens achter de bar die lol hebben in wat ze doen.

 

Office Du Tourisme

Voor al je overige vragen kun je terecht op de site van Office du Tourisme Flaine die zich in Flaine Forum bevindt.

Verder danken we Pierre en Alexandra voor hun leuke skitocht en hun uitgebreide informatie!

Lees ook:Voorbereiding wintersport deel 3: voorpret met digitale sneeuw-vriendjes
Lees ook:Rocksresort Laax wint design award
Lees ook:Reisverslag Flaine – First impressions
Lees ook:Reisverslag Flaine – CrissCross
Lees ook:Innovatie in Fügen en Kaltenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.