Reisverslag Flaine – een heerlijke tocht

Zoals beloofd was het vandaag een stralende dag om het skigebied van Flaine en de rest van Grand Massif te ontdekken. Onder begeleiding van Pierre hebben we vandaag een keur aan rode en blauwe pistes gedaan, die één voor één heerlijk breed, goed geprepareerd en redelijk rustig zijn.

 

De berg wordt goed beschermd door het lokale leger.

Ondanks dat het nu carnaval is hebben de Fransen nog geen vakantie en
treffen we momenteel wat Engelsen, Belgen, Nederlanders en een enkele
Fransman. Ook vind je af en toe een groepje militairen die als training
zelf omhoog mogen klauteren.

Zoals gezegd is Flaine onder Nederlanders nog niet zo heel bekend; maar na een dagje Flaine kunnen we zeggen dat dit gebied eigenlijk meer piste biedt dan een heleboel andere gebieden. Zo hebben we vandaag in slechts 3 uurtjes (zonder echt heel hard te skien) een tocht gemaakt rond Flaine, Morillon, Samoens en een stukje Les Carroz, waarbij je ruime keus hebt tussen alle kleuren pistes, maar ook volop off-piste (of vlak naast de piste) kunt gaan.  

Sandra & Pierre in de nieuwe stoeltjeslift

De 'poubelle' tussen Flaine en Morillon/Samoens

In het Grand Massif kun je eigenlijk vanaf elk punt wel verschillende liften pakken; van sleepjes, tot 4-persoons eitjes, maar ook 4 tot 8 persoons stoeltjesliften en grote Teleski’s tot 18 personen. Flaine heeft t.o.v. de andere gebieden wat modernere liften en heeft als doelstelling om elk jaar minstens één nieuwe lift in gebruik te nemen.

 

Uitzicht op de Mont Blanc 

Een spectaculair uitzicht heb je van Les Grandes Platieres, met uitzicht op de Mont Blanc. De 14km lange afdaling Les Cascades wordt vaak aangeraden, maar hebben we vanwege tijdgebrek nog niet gedaan, ( aangezien je ruim 20 minuten bezig bent om weer terug te komen naar boven); wellicht dat we deze morgen nog kunnen doen.

 

Tunneltje richting Morillon/Samoens

Piste Lunch?

Om te lunchen moet je hier iets meer je route voor uitstippelen, aangezien er slechts een beperkt aantal restaurants op de piste zijn. De prijzen zijn redelijk, maar de Tartiflette (lokale aardappeltjes-spekjes-gratin) met verse sla smaakte daarentegen prima!

De doelgroepen van Flaine

Flaine probeert zich ten opzichte van de overige gebieden te onderscheiden op de leeftijdscategorie 18-40 jaar,die net iets meer geld willen uitgeven dan aan een gemiddelde studentenreisje, hoewel je hier toch ook de bekende touraanbieders als Husk, Camelot en Sunweb tegenkomt. Zo hebben we eigenlijk geen jaarclubjes of andere grote groepen langs zien komen. Voor kinderen zijn hier kennelijk wel wat faciliteiten, maar worden ook door het office du tourisme niet spectaculair genoemd en zul je hiervoor meer naar Morillon of Les Carroz moeten gaan.

Uitzicht op Flaine; de babyhelling op de verre achtergrond, en daarachter Flaine Foret.

 

Lees ook:Reisverslag Flaine – CrissCross
Lees ook:Reisverslag Captor: Flaine
Lees ook:Reisverslag Flaine – First impressions
Lees ook:Reisverslag Flaine – het dorp en accomodaties
Lees ook:Flaine – voorpret

4 reacties op “Reisverslag Flaine – een heerlijke tocht

  1. jaap wilgenburg

    “..Flaine probeert zich ten opzichte van de overige gebieden te onderscheiden op de leeftijdscategorie 18-40 jaar,die net iets meer geld willen uitgeven dan aan een gemiddelde studentenreisje…”

    Natuurlijk de rijkere 18/40-er geeft misschien wel het gemakkelijkst zijn geld uit. Die wil elke plaats graag binnen halen !
    Maar hoe doen ze dat, vraag ik me af. Je kunt het prijsniveau natuurlijk opkrikken en daarmee “de gemiddelde student” weren. Maar die categorie 18-40 selecteren, daar moet je toch wat meer voor doen, lijkt me. In het dorp en op de piste overal knetterende disco-muziek ? Extra hoge prijzen voor kinderen en 40-plussers ? Ik ben best nieuwsgierig..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire

    Patrick, klinkt fantastisch! Geniet er nog van…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    Het zal sterk afhangen van wat je als gebied te bieden hebt. Met name qua pistes kun je je niet willekeurig richten op elke soort skiër. Dat hangt erg van de moeilijkheidsgraad af.

    Hetzelfde geldt voor het karakter van de plaats zelf. Bv. Sölden zal zich onmogelijk op kinderen kunnen richten, alleen al omdat er zo’n drukke verkeersweg dwars door het dorp loopt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Patrick Boonstra

    @Jaap

    Flaine biedt een gebied vooral gericht op skien/boarden dat zowel veilig is (je kunt van bijna elk punt in een afdaling weer terug in het dorp komen), maar ook gevarieerd (je hebt ontzettend veel keus voor zowel on als off piste).
    Qua uitgaan is hier niet veel te beleven (waardoor veel studenten wellicht toch wegblijven).

    Verder vind je in Flaine (op uitzondering van nieuw te bouwen scandinavisch dorp met 70 chalets iets van de piste af) vooral appartementen, die op max 10 minuten lopen liggen van de piste.

    Deze combi lijkt vooral 18-40 jarigen aan te spreken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.