5 redenen waarom er in Holland GEEN berg van 1.200 meter moet komen

Op 8 september jl. vierde het bodemonderzoekbedrijf Landview B.V. haar 20 jarig bestaan. Op het feest lanceerde de directeur met de grappige voornaam JIP FONS van der Donk het niet minder grappige plan om ergens in Noord-Holland of desnoods in zee een berg van 1200 meter hoogte 'aan te leggen' , zodat er in Nederland eindelijk ook outdoor op echte sneeuw geskied kan worden. Een ding klopt als een bus bij dit plan: een berg van die hoogte zou inderdaad elke winter een maand of drie een natuurlijk sneeuwdek kennen.

Maar liefst 20 dagen (!!) na deze feestelijke gelegenheid, pakte De Telegraaf groots uit met dit stukje breaking nieuws. Chapeau!

Hieronder vijf redenen waarom het plan absoluut naar de prullenbak dient te worden verwezen:

1. Van de 100 miljoen Euro die de uitvoering van het plan gaat kosten, kunnen we alle allochtone kids een zwemdiploma en een week zeilkamp aanbieden: dan tackelen we het integratieprobleem en leren maken we keiharde PR voor genieten van het moois van ons eigen kikkerlandje.

2. Als je al een berg van 1200 meter hoog wilt bouwen, doe het dan in de Ardennen. Daar hoef je op de Hoge Venen nog maar een puist van 600 meter te dumpen om het witte goud effectief aan te boren. En als het daar slaagt, bouw je zo nog een tweede en een derde puist ernaast. Denk eens Europees!

3. De Alpen zijn zo fantastisch dat bijvoorbeeld de Zweden en de Noren die toch geen geringe bergen in de achtertuin hebben de verre reis naar het Zuiden aantreden. En de vliegtickets naar de Alpen worden steeds goedkoper (zoek zelf maar uit bij welke maatschappijen, want deze geheimtip is me dierbaar). Dus waarom zo'n heuveltje in Holland?

4. De kracht van de vele indoorskihallen in Nederland is dat je er 365 dagen per jaar – weer of geen weer – overdag en 's avonds terecht kunt. Een avondje Snowworld in Landgraaf is echt de moeite waard. De megalomane "Puy De Donk" schiet te kort als serieuze skiberg en mist de sympathieke voordelen van de indoor skihallen.

5. Sauerland bewijst wat je krijgt als skifaciliteiten te dicht bij Nederland (laat staan ìn Nederland) liggen: dan wordt de wintersport superplat en ordinair en gaat het beetje charme dat wintersport heeft als elitaire sport ervan af. Mag wintersport alsjeblieft een klein beetje exclusief blijven?

BONUS – 1 reden waarom de berg er wel moet komen!

Dè reden voor een berg van enige hoogte in zee of aan de kust is dat je er fantastisch zou kunnen paragliden (soaren). Ook zweefvliegers zouden ermee in hun nopjes zijn. Dus: vooral bouwen die berg! Dan vliegen de ware levensgenieters wel over het skiënde plebs heen…

Lees ook:Dutch Design en Swiss Quality in droomgebiedje Vals (CH)
Lees ook:Mont Blanc hoger door toename sneeuw
Lees ook:Mega piste Snowworld gaat toch door
Lees ook:De nieuwe Monte Rosa hut: ecologisch kristal of duur misbaksel?
Lees ook:Word Wintersport Blogger!

3 reacties op “5 redenen waarom er in Holland GEEN berg van 1.200 meter moet komen

  1. Willem

    Ik ben het in grote lijnen met je eens. Zo’n kunstberg dat is echt van de pot gerukt. Ach ja, maar wel een manier om de pers te halen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. mick

    plaatsen die berg:D.. ideaal toch? ik ben als super fanatieke skier wel voor. 1tje kan toch geen kwaad:D

      /   Beantwoorden  / 
  3. wim

    Ik vind het wel een mooi plan. Midden in de markerwaard. En als je toch bezig bent, maak hem dan 3 kilometer, heb je tenminste eeuwige sneeuw.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.