Wekelijkse ski-training voor gevorderden

Hoewel er op dit blog veel fanatiekelingen zijn die van skiën hun levensinvulling hebben gemaakt, zullen de meesten toch vallen in de categorie 'een weekje wintersport per jaar'. En in dat weekje doe je misschien een paar lessen of, als je al jaren skiet, ga je gewoon hoppakee die berg af.

Sporten of trainen doe je misschien wel op een heel andere manier: door te gaan hardlopen, voetballen of een andere wekelijkse bezigheid. 

Ooit bij stil gestaan dat je van je jaarlijkse wintersport zelfs je wekelijkse sport zou kunnen maken?? En dan heb ik het niet over beginners die alvast een paar bochten willen kunnen maken voor ze voor het eerst naar de alpen gaan – nee, ik heb het over serieuze trainingen voor mensen die al jaren skiën!

Donderdagavond mocht ik mee doen met twee trainingen voor gevorderde volwassen skiërs in Snowworld Zoetermeer; eentje van 'Club Snowworld' en daarna nog een training van 'Snowsports Academy Racing'. En dat was leuk!

Misschien herken je het, maar als ik 'gewoon, voor de lol' op een indoor sneeuwbaan kom, heb ik het na een paar afdalingen al gauw weer gehad. Vorige keer zijn vriend Arnold en ik uit arren moede maar gaan snowboarden, hadden we nog een beetje uitdaging.

Hoe anders was het nu!

Club Snowworld
Mijn eerste training was bij 'Club Snowworld', een groep volwassen skiërs met al heel wat jaren ervaring. De oudste is behoorlijk oud (maar kan er wat van!) en de jongste rond de dertig – allemaal erg gezellige mensen die een grote passie delen: skien! De training wordt gegeven door ervaren leraren van Snowworld, onder wie skischool-baas Rogier Adams, die deze groep vast begeleiden. Iedereen kent elkaar goed (ze gaan zelfs samen met elkaar op skivakantie), maar nieuwkomers worden met open armen ontvangen en meteen wegwijs gemaakt in het hoe & wat van deze groep.

Daar het seizoen net weer is begonnen, werd ook weer even flink stilgestaan bij de basistechniek. En dus deden we veel oefeningen rondom een juiste houding (die armen moeten echt nog een stuk naar voren en mijn armen STIL!), stokinzet (Claire, vanuit je polsen en niet met die wilde armbeweging), carven (vanuit je enkels en niet door je hele lichaam te bewegen) en nog veel meer.

Het leuke is dat je je heel gericht op de oefening kunt focusen (daar is de baan echt lang genoeg voor), en als je weer in de lift naar boven zit kijk je naar de anderen die dezelfde oefening doen. Heel leerzaam! Uiteindelijk ski je dus superveel, en je krijgt ook veel individuele aanwijzingen. Ik voelde mij bij elke oefening beter gaan skiën, gaaf was dat.

Nou moet ik toegeven dat ik in het verleden nooit echt skiles heb gehad en alles moet bij mij dus even 'expliciet' worden (deed alles altijd op gevoel), maar toch.

Aan het eind van deze eerste les deden we een superkortebochten- slalom, hier mijn run:

(mijn camera deed het gisteren niet geweldig…). Ging dus best lekker maar ik begrijp nu wel wat ze bedoelen met 'je armen stilhouden'. Mijn linkerarm zwaait nog flink heen en weer en de carvebeweging mag nog veel meer uit mijn enkels komen.

De groep gaat na de lessen altijd nog even napraten in de bierstube en alvast plannen maken voor volgende skireizen; ik gebruikte het half uurtje tussen de twee lessen om mijn tenen te laten ontdooien en weer even op temperatuur te komen… het is toch -10C binnen.

Snowsports Academy Racing (SAR)
Om half tien werd het niveau nog een tandje opgeschroefd bij de training van de 'SAR'. (Zie hier een artikeltje over de Snowsports Academy). Deelnemers hier varieren van een 15-jarige kampioen die extra traint op donderdag, via een 70-jarige man met superveel talent (en die geweldig naar beneden komt) tot een oud-Nederlands skikampioen die nog steeds in zijn rennhose (met spinneweb-print) skiet, plus een hoop fanatieke amateurs waarvan sommigen wel eens een wedstrijdje skiën.

Hier wederom veel aandacht voor basistechniek en -houding; met erg scherpe en nuttige aanwijzingen van instructeur Rutger. Aan het eind werd ook hier een slalom uitgezet – en werd er nog ver na 23u mega-fanatiek doorheen geskied. Leuk is dat, mensen die overduidelijk heel veel lol hebben (er worden veel grappen gemaakt en geïnformeerd naar de ander), maar ook superserieus met hun sport bezig zijn. Helaas had de batterij van mijn camera het door de kou al begeven, dus geen beelden. Hopelijk komt er een volgende keer met wel mooie plaatjes!

Uiteindelijk kwamen we pas om 23u30 van de baan af en kon ik eindelijk weer een beetje ontdooien met in de auto de verwarming op standje 10… Wijze les: kleed je warm aan, en dat extra laagje fleece is wél nodig!

Maar wat heb ik veel geleerd. Het ging echt heel lekker, maar ik weet zeker dat als ik meer van deze trainingen zou doen ik het carven echt beter onder de knie kan krijgen! Dus maar eens even puzzelen of ik deze trainingen kan gaan volgen. Ze hebben nog ruimte voor meer leerlingen, dus sla je slag!

Club Snowworld (klik voor meer info), donderdag 19u30 – 21u00. Kosten: EUR 800,- per jaar (of gespreid per maand), inclusief een Snowworld jaarkaart (voor onbeperkte toegang). Je wordt wel elke week op de lessen verwacht (dus niet 'af en toe').

Snowsports Academy Racing, oa donderdag 21u30-23u, ook op andere dagen en andere banen, oa Montana: zie de site bij 'trainingen', 'winter'. Kosten voor seizoen sept-maart, 1x/wk: EUR 595 (incl. seizoenskaart Snowworld), voor andere prijzen zie de site.

Met dank overigens aan Duijvestein, die mij een paar Salomon Streetracers ter beschikking had gesteld. Lekkere skietjes voor het bochtenwerk - korte radius (11m) en vliegt de bocht door.

Lees ook:Jong wedstrijd-talent: Valentijn van der Avoort
Lees ook:Snowsports Academy: passie voor wintersport
Lees ook:Spectaculaire Winteropening in SnowWorld
Lees ook:Kort verslag bezoek Snowworld
Lees ook:Verse sneeuw in Snowworld

4 reacties op “Wekelijkse ski-training voor gevorderden

  1. nero

    check ook ff freestyleholland.nl

      /   Beantwoorden  / 
  2. josa

    een leuk stuk geschreven claire!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frans Karremans

    Leuk dat je het net zo enthousiast geschreven hebt als ik het zelf beleef bij de Club. Grappig om mezelf op de foto te zien. Succes met je wintersportsite!

      /   Beantwoorden  / 
  4. femke

    kan iemand mij zeggen of er soortgelijke lessen ook elders in NL gegeven worden?? Ik woon in Zwolle namelijk en helaas is Zoetermeer dan net iets te ver weg helaas helaas..klinkt goed namelijk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.