Alpenweerpraat: sterk wisselvallig

De komende dagen is het sterk wisselvallig in de Alpen. Grijze dagen met neerslag, en vrij zonnige dagen wisselen elkaar in rap tempo af. Wel wordt het duidelijk kouder dan de afgelopen dagen waardoor de neerslag meest in de vorm van sneeuw zal vallen.

 

Vandaag is er al duidelijk meer bewolking aanwezig. Ook stroomt er wat koelere lucht binnen waaruit af en toe wat sneeuw kan vallen. Vanavond nadert een koufront dat opnieuw voor wat sneeuw zorgt langs de noordkant van de Alpen. Veel is het echter nog niet. Morgen klaart het vanuit het westen op en komt de zon geregeld tevoorschijn. Het is aangenaam skiën met een nulgradengrens omstreeks 1200m.

Vrijdag draait een stormdepressie warm boven de Noordzee en deze stuurt een actief koufront richting Alpen. De zuidwestenwind neemt flink in kracht toe en in de nacht naar zaterdag nadert er een neerslagzone. Omdat de nulgradengrens aanvankelijk rond 1500m ligt valt de eerste neerslag als regen maar deze gaat snel over in sneeuw. Een groot deel van de Alpen, zowel aan de noord- als zuidzijde, ziet zaterdag een vers sneeuwdek van 10-30cm.

Zondag is de sneeuw weggetrokken, hogedruk zorgt dan voor terugkerende rust en meer zon. De nulgradengrens ligt rond 1000m. De rust is van korte duur want maandag wakkert de westcirculatie opnieuw aan. Een depressie zorgt begin volgende week vooral in Frankrijk waarschijnlijk voor veel sneeuw.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Sneeuw voor de komende dagen!
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: in de dalen grijs en grauw
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig en vrij zacht

7 reacties op “Alpenweerpraat: sterk wisselvallig

  1. Joep

    Hai Roel, fijn hoor al die weerpraatjes weer elke dag. Maar nu valt me wel een discrepantie met de lokale voorspelling op.
    Jij zegt dat het met de föhn wel mee zal vallen maar op http://www.sf.tv/sfmeteo/prognosen_ch_weatherwatch.php waarschuwen de Zwitsersen voor een föhnstorm en er wordt voor de föhndalen temperaturen tot 12 graden voorspeld en op 2000 m 0 graden. Of is dat voor föhnbegrippen bescheiden?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Precies, nul graden op 2000m is niet heel erg zacht. Ook 12 graden in ‘föhndalen’ valt mee, elders blijft het koeler. Bij föhn komt het weleens voor dat het tegen de 20 graden loopt in de dalen. Vorig jaar maakten we dat bijvoorbeeld mee.

    Wel waait het de komende dagen in de bergen erg hard en dat voelt niet aangenaam, sommige liften moeten daardoor waarschijnlijk ook sluiten.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Saskia

    He getver. Ik wil gewoon mooi weer :-( . maar ja, als ik het goed begrijp is het in Frankrijk de komende week niet erg koud, wisselvallig en wellicht veel wind. Goeie samenvatting?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Roel

    Ja goed samengevat Saskia. De temperatuur varieert nogal en dat is helaas bepalend voor de sneeuwkwaliteit. Veel plezier, je zit in Tignes toch hoog.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Joep

    OK, thanks. Ik was gewoon even benieuwd, want zo vaak geven ze in Zwitserland geen waarschuwingen. Het zal ook wel met name over de harde wind gaan. In Savognin (ik dacht ook een berucht föhndal?), is het in ieder geval nog best koud en het sneeuwt er zelfs een beetje volgens de feratel-cam. Maar ja daar ga ik maart pas heen. Hopelijk gaat er dan in de tussentijd nog wel wat sneeuw bijvallen want zoveel ligt er nu niet

      /   Beantwoorden  / 
  6. jeffrey

    Roel,bedankt voor je uitleg over de föhn en welk effect dat heeft op bepaalde dalen.
    Mvg jeffrey

      /   Beantwoorden  / 
  7. gerben

    Hoi Roel

    lees net op het prikbord dat het overal erg hard waait in Frankrijk. Liften gesloten en dat soort ongein. Lees ook dat ze in de dalen overal veel neerslag verwachten maar dat de 0 graden grens toch redelijk hoog ligt. Wij vertrekken morgen naar Les Deux Alpes en maak toch wel een beetje zorgen. Apreskien vind ik heel gezellig maar niet de hele dag. Mijn vraag is dus of je weet of er volgende week nog steeds zo veel wind staat en hoe de sneeuw regen kansen zijn dit weekend?

    alvast bedankt

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.