Aantal gewonden verdubbeld tijdens wintersport

Slecht bericht! Het aantal gewonden dat noodgedwongen moet terug keren van de wintersport dreigt dit seizoen tweemaal zo hoog uit te pakken als vorig jaar. En dan te bedenken dat de grote massa tijdens de komende voorjaarsvakanties nog moet komen. Nu al hebben zich 1700 brekenbenen zich gemeld, tegen 1500 van vorig jaar. Een echte verklaring is moeilijk te geven, zegt de ANWB. Ik denk dat het vooral te maken heeft dat veel meer mensen richting de wintersportgebieden zijn vertrokken vanwege de veel betere condities in vergelijking met vorig jaar.

Ook bij SOS International spreken de cijfers boekdelen. Tot gisteren had de
alarmcentrale vanuit Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland
en Tsjechië 930 meldingen binnengekregen van gewonde wintersporters. Vorig
jaar rond deze tijd stond dit aantal in de 600.

Niet best dus. So, take care! 

Lees ook:Oostenrijk Tevreden over Winterseizoen
Lees ook:ANVR: aantal boekingen voor wintervakantie stijgt 4%
Lees ook:Wintersportboekingen: een gemengd beeld
Lees ook:Een helm op met wintersport helpt!
Lees ook:Crisis ook voelbaar in de winter boekingen

11 reacties op “Aantal gewonden verdubbeld tijdens wintersport

  1. sergio

    Wel jammer dat ze in dit soort ‘onderzoeken’ nooit in percentages praten. Dus hoeveel mensen gingen vorig jaar wintersporten en raakten gewond tegen de aantallen van dit jaar.
    Want ik denk dat er dit jaar heel wat meer mensen zijn gaan wintersporten dan vorig jaar…..Gevolg is dus ook meer gewonden. En misschien ook wel meer gewonden door drukkere pistes maar dat is moeilijk te berekenen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Dat haalt de ‘nieuwswaarde’ onderuit en daar zitten sommige media niet op te wachten. Ongenuanceerde berichten scoren helaas beter.

      /   Beantwoorden  / 
  3. sergio

    klopt helemaal Roel, maar blijf het wel jammer vinden dat er niet een echt onderzoek te vinden is…..Te duur? Dit is natuurlijk lekker snel en makkelijk schrijven en dus scoren voor de media idd.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Saskia

    Naar mijn mening is het in deze helemaal niet noodzakelijk om in percentages te praten. Als je het in percentages zou uitdrukken denk ik dat je dit jaar op hetzelfde percentage zou uitkomen als vorig jaar. Maar omdat het om grotere absolute aantallen gaat is het wel een feit dat er meer mensen gewond raken. De wet van de grote getallen dus. Het betekent in iedergeval meer mensen in het zh, bij de arts etc. Dus dat is wel degelijk een probleem en dus opvallend.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Sergio

    Klopt wel dat er meer mensen bij de SEH of ZKH. komen. Maar dat is logisch als er meer mensen op de pistes zijn.Maar dat is nu nergens terug te vinden. Als er 2x zoveel mensen op wintersport gaan dit jaar dan is een logisch gevolg dat er ook kans is op ongeveer 2x zoveel ongevallen.(tuurlijk zijn er meerdere factoren die een rol spelen)Maar als er in het artikel ook nog staat dat een echte verklaring niet te geven is dan vraag ik me persoonlijk af of er uberhaubt wel moeite is genomen om naar deze oorzaken te zoeken.Om het zo zwart wit te stellen is dan wel erg makkelijk vind ik.Dus zoals zovaak bij zit soort berichtgevingen makkelijk en snel scoren voor de media……

      /   Beantwoorden  / 
  6. Saskia

    @Sergio: dat ben ik met je eens! Maar het feit blijft een constatering die de ANWB blijkbaar gedaan hebben, niet meer dan dat. Tja en over scoren in de media….ik ken iemand die daar momenteel heel goed in is ;-) . Hij heet Peter van z’n voornaam…

      /   Beantwoorden  / 
  7. JW

    Er wordt nu wel heel gemakzuchtig aangenomen dat er dit jaar twee keer zoveel wintersporters op de piste waren als vorig jaar, maar ook daarvoor heb ik nergens een onderbouwing kunnen vinden.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Saskia

    Uhm, JW, waar staat dat er twee keer zoveel mensen op de piste zijn?

      /   Beantwoorden  / 
  9. sergio

    @Saskia/JW:Dat heb ik in mijn verhaal gezegd maar dat was met een als en ook nog als voorbeeld dat dan het aantal ‘gewonden’ ongeveer zal verdubbelen….De Anwb gaat uit van vorig jaar 1500 en nu al 1700. Maar dat is idd een constatering en die is makkelijk te maken, alleen de reden zou ook interessant zijn. En Peter R. scoort momenteel ook makkelijk maar dat is niks nieuws en zal ook zo blijven. Geeft ook altijd stof voor leuke discussies ;)

      /   Beantwoorden  / 
  10. jw

    Sergio, je hebt helemaal gelijk. Ik had de threat te snel doorgelezen. Wat ik eigenlijk had bedoeld te zeggen is dat we niet een goed beeld hebben of de toename van het aantal ongevallen evenredig is aan de toename van het aantal skiërs dit jaar. In feite zeg jij dat ook.

      /   Beantwoorden  / 
  11. sergio

    JW, dat bedoelde ik idd. Dat is het jammere van dit soort ‘onderzoeken’.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.