Over hogere temperaturen en voorjaarssneeuw-skien

Het valt mij op dat onder de berichten van Roel al het hele seizoen bijna paniek- reacties verschijnen op het moment dat hij een klein beetje hogere temperaturen aankondigt. Er zijn zelfs mensen geweest die schreven 'daar gaat mijn vakantie' toen er net een halve meter vers was gevallen maar de vorstgrens tijdelijk (!) naar de 2500m ging.

Ik weet niet of dat de schrik van vorig jaar is (terwijl veel mensen dankzij de sneeuwkanonnen nog heel behoorlijk hebben kunnen skien!) of dat het feit dat, sinds het mogelijk is om continu de sneeuwberichten te checken, de 'voorpret' vaak omslaat in voor-angst?

Anyhow – feit blijft dat ik vroeger regelmatig, in het kleine dorpje Les Paccots (1000m-1486m) waar we altijd heengingen een hele week op de 2 (van de 8) open pistes heb vertoefd. We wisten vaak niet beter en hadden nog altijd de grootste lol. Nu zou ik het ook niet meer zo leuk vinden (toegegeven…) maar we namen het zoals het kwam.

En hoewel verse sneeuw natuurlijk een fantastisch iets is, hebben andere soorten sneeuw (en weer) ook zo hun charme. In het voorjaar, met de hogere temperaturen en die heerlijke zon, heb je soms twee vakanties in éen: een sneeuwvakantie en een zonvakantie. Ik hoorde vorig jaar van skiers die 's ochtends de berg afgingen en vanaf de lunch zich in bikini bij het openlucht-zwembad of in ligstoel nestelden om vervolgens tropisch bruin terug te komen. Tja, ik kan het slechter bedenken :-)

En voorjaarssneeuw is helemaal niet per definitie slechte sneeuw! Onze collega's van wintersporters.nl hebben daar een heel leuk artikel over geschreven – zie hier, waar ik het roerend mee eens ben!

De samenvatting ervan?

- dank de hemel op je blote knietjes dat er deze winter al zoveel sneeuw is gevallen

- dank de ingenieurs voor het uitvinden van sneeuwkanonnen

- dank de piste-preparateurs voor het feit dat ze je elke dag van die mooie strakke pistes geven

- voorjaarssneeuw is hemelse sneeuw op het juiste moment: als het net zacht wordt, voordat het pap is. Draai met de zon mee, dus begin op de oosthellingen, dan naar zuid, eindig op west.  

- 's ochtends kun je op de harde pistes geweldig skien, en je even een racer wanen. Zet alleen wel helm op & doe backprotector om.

- less is more – beter een fantastische afdaling waar je intens van geniet dan te lang doorskien en het niet meer leuk vinden…

 

Ik heb dit seizoen misschien makkelijk praten (heb 3x poedersneeuw mogen beleven, vorige week strakblauwe lucht en keiharde racepistes) – ik heb vaak genoeg voorjaarssneeuw gehad. En dat was net zo genieten! Denk alleen al aan die schitterende bergen waar je een week lang tussen mag vertoeven, de schone berglucht, de heerlijke sfeer, de geuren, het eten, de apres ski. En bij mooi weer: de ligstoelen op de piste, de uitbundigheid, de relaxtheid ook van iedereen omdat het mooi weer is!

Mensen – geniet ervan, voor je het weet ben je weer terug in het (toch ook vaak) grijze Nederland en zit het er weer voor een vol jaar op…

Lees ook:Feedback op wintersport.blog.nl – wat willen jullie?
Lees ook:Suggesties? Meer dan welkom!
Lees ook:Claire gearriveerd in zonnig & sneeuwrijk Tignes
Lees ook:Brokkenmakers tijdens de krokusvakantie
Lees ook:VEEL PLEZIER met de wintersport!

2 reacties op “Over hogere temperaturen en voorjaarssneeuw-skien

  1. Roel

    Het hangt er vanaf met welk doel je op wintersport gaat. Met kinderen erbij zul je je natuurlijk prima amuseren. Maar er zijn ook mensen die optimaal willen kunnen skiën in de week waarvoor ze zoveel geld hebben neergeteld. Ik kan me voorstellen dat zij niet tevreden zijn als ze een paar uurtjes per dag moeten volstaan met fijne maar korte/dezelfde afdalingen. En smaken verschillen over die witte kunstsneeuwslierten (http://i25.tinypic.com/314qp05.jpg)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Joep

    Toppie Claire, ik ben het helemaal met je eens. Het punt van Roel: ook waar, maar het weer kun je nu eenmaal niet kopen. Ook ik herinner me vakanties 25 jaar geleden dat we in de zon zaten te bakken omdat er (bijna) geen sneeuw was. En dan zaten we in Vorarlberg, toch niet echt een sneeuwarme regio. Risico van het vak… Wil je optimaal kunnen genieten, dan moet je flexibel zijn en gaan als de omstandigheden ernaar zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.