Alpenweerpraat: zacht en wisselvallig

Zoals aangekondigd is het vandaag extreem zacht in de Alpen. Vannacht heeft het slechts nipt gevroren (Zell am See en Davos: -2C), en op dit moment klimt het kwik pijlsnel richting 15 graden. Het is afwachten of plaatselijk ook de 20-gradengrens wordt gehaald, ik zou er niet van staan te kijken.

Morgen is het nog steeds zacht maar er dringt wat vochtigere lucht binnen. Vooral in Frankrijk kan dat zelfs wat sneeuw opleveren boven 2000m, elders blijft het meest droog en komt de zon af en toe tevoorschijn. Dinsdag een soortgelijke dag.

Woensdag nadert vanuit het westen een koufront dat vooral aan de noordkant van de Alpen af en toe regen gaat geven. Er wordt iets koelere lucht aangevoerd zodat de regen boven 1500m overgaat in sneeuw. Donderdag hebben we te maken met de restanten maar later klaart het op. De meeste neerslag woensdag en donderdag is bestemd voor de Franse Alpen, ik ga uit van 10-30cm vanaf 1500m.

De dagen daarna blijven storingen het weerbeeld bepalen, alleen wil de echt koudere lucht maar niet binnendringen. Zo lang dat dus niet gebeurt smelt de sneeuw beneden pakweg 1000m alsmaar verder weg. Misschien dat de sneeuwschade komend weekend wordt herstelt, enkele modellen gaan nog steeds uit van een draaiing van de wind naar het noordwesten waarmee de zachte lucht eindelijk wordt verdreven. Dan sneeuw tot in de dalen, maar het blijft afwachten gezien de ervaringen deze winter.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, mailen kan ook.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: tijdelijk zeer zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: zeer zacht weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: zacht, maar verandering op komst?
Lees ook:Veel sneeuw vanaf 2500m
Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend

2 reacties op “Alpenweerpraat: zacht en wisselvallig

  1. wim

    zo ik het kan zien is er nog kans op een laate winterprik laat dit juist in de week zijn dat ik in alpen zit laat we hopen heb ik kans op laate pow

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Dat geldt voor mij ook. Ik heb zojuist even gekeken naar de temperaturen van vandaag: 23 graden in Chur!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.