Live vanuit Slowakije: Lage Fatra de Moeite Waard?

Geen Alpen vakantie maar deze keer een famieliebezoekje in Slowakije. Toch hoor je mij niet klagen: op 10 minuten rijden bevindt zich een klein ski resortje, op 20 minuten twee grotere gebiedjes, op een uur rijden nog véél meer en op 2 uur rijden de hoge Tatra bergen met prachtige volwaardige skigebieden. Of ik hier allemaal aan toe kom is een tweede. Eerst maar het skigebiedje bij de buren dus, Snowland!
:
:
:
:
:
:

Snowland: perfect voor na het werk
Het kleine skigebiedje Snowland (Valčianska Dolina) telt officieel 6 pistes, 6 liften en 4,7 kilometer piste. Stel je bij die 6 pistes echter niet al te veel voor. Eén rode piste (echt rood kan ik je verzekeren) begint aan de top (830m), halverwege loopt deze uit in een extreem brede piste waarbij de sleepliften dit op breken in 5 stroken. Vijf pistes dus :) . De langste piste heeft een hoogteverschil van 330 meter en is 1,6 kilometer lang. Ik merkte dat het tegen 4en drukker werd. Dorpelingen dus die na het werk even lekker wat “baantjes trekken”. Hiervoor is het skigebiedje dan ook voornamelijk bedoeld, de pistes zijn ´s avonds ook verlicht. Zou toch perfect zijn als je thuis eventjes kan gaan skien na het werk?

Ook een zwarte piste is in de maak in Snowland. Deze is al klaar eigenlijk alleen is er nog geen lift die je weer omhoog brengt. Nou ben ik niet vies van een stukje lopen, er lag alleen niet genoeg sneeuw om het er op te wagen. Misschien lukt dat wel over een paar dagen, het sneeuwt nu zachtjes.

:
:

Verrassend goede kwaliteit
De kwaliteit van alles is boven verwachting. Misschien helpt het hierbij ook wel dat de eigenaar een politicus (oftewel erg rijk) is. 13 Nieuwe sneeuwkanonnen, pistebullies, 4persoons doppelmayr, mooie houten chalets onderaan de pistes, leuke evenementen etc. Ook had ik mazzel bij het skiverhuurzaakje (mijn snowboard heeft mijn laatste wintersport helaas niet overleefd). Zo kreeg ik een nieuw snowboard mee (Nitro) dat behoorlijk goed was. Dat had ik niet verwacht aangezien in de meeste Alpen landen de huur snowboards belachelijk slecht zijn. Het skimateriaal was weer behoorlijk slecht in vergelijking met wat je gewend bent in de Alpen.

De moeite waard?
Heel simpel: alleen als je in de buurt bent. Er zijn tal van kleinere skigebieden in de lage Fatra waar je je best kan op de lange latten kan vermaken. Ook kan ik me voorstellen dat als je met kinderen op wintersport gaat, je in deze Slowaakse regio een budget vriendelijke oplossing vindt. Toch zou ik niet een hele wintersport vakantie in één van deze gebiedjes doorbrengen. Omdat ze voornamelijk op inwoners gericht zijn, vind je er weinig gezelligheid en mogelijkheden na het skien. Dan kun je dus beter naar de grotere Slowaakse skigebieden gaan. Iets verder rijden vanuit NL (reken op 12/13 uur) maar dan heb je veel meer mogelijkheden. Zo heb je tal van skigebieden die een mooie combinatie van wintersport en wellness aanbieden. Meer hierover volgt komende week.

Slideshow Snowland
Bekijk hieronder mijn slideshow van een middagje Snowland.

Lees ook:Skigebied Winterberg vanaf morgen geopend
Lees ook:Even voorstellen: Jesper
Lees ook:Even voorstellen: Anne
Lees ook:Snowboarden – mijn eerste keer
Lees ook:Mijn knieblessure: deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.