Beste Winterseizoen Ooit voor Oostenrijk

Je zou het niet verwachten maar Oostenrijk beleeft tot nu toe haar beste winterseizoen ooit! Over 2008 zag Oostenrijk het aantal aankomsten en overnachtingen al flink groeien, en als klap op de vuurpijl was December 2008 óók nog eens de beste december-maand ooit! Met wat hulp van de Nederlanders uiteraard!

Meer dan 10 miljoen overnachtingen December 2008
Voor toeristisch Oostenrijk was 2008 een jaar van superlatieven, zo blijkt uit de zojuist bekend gemaakte cijfers. Het aantal aankomsten nam met 4,7 procent toe tot 32,6 miljoen, het aantal overnachtingen steeg met 4,2 procent tot 126,6 miljoen. December was, met meer dan 10 miljoen overnachtingen de beste maand ooit voor het Oostenrijks toerisme.

Bovengemiddeld meer Nederlanders
Het Nederlands aandeel daarin ontwikkelde zich beter dan het gemiddelde. Het aantal overnachtingen steeg met 4,8 procent naar 9,535 miljoen: een nieuw jaarrecord. Nederland handhaafde daarmee met stip zijn ijzersterke positie als tweede belangrijkste herkomstland voor de Oostenrijkse markt.

December 2008 topmaand voor Tirol
In december werd dat nog nadrukkelijker bevestigd door de stroom van wintersporters uit Nederland naar de belangrijke skiregio’s. Tirol, goed voor zo’n zestig procent van de Nederlandse skiers, boekte 25 procent meer Nederlandse gasten. En ook Salzburgerland deed het meer dan uitstekend, zij het met iets minder spectaculaire cijfers.

Oostenrijks Toerismebureau blij verrast
‘We weten echt niet wat ons overkomt’, grijnst marketing manager Thiebout van den Bergh van het Oostenrijks Toerismebureau in Amsterdam. ‘Terwijl iedereen zich toch behoorlijk zorgen liep te maken en -ten onrechte, zo blijkt- vreesde voor negatieve crisiseffecten ging de Nederlandse toerist gewoon zijn eigen gang en ging op vakantie’.

Gunstige Kerst
Van den Bergh relativeert de cijfers een beetje met de constatering dat Kerst het afgelopen jaar voor de vakantieganger wel bijzonder gunstig op de kalender stond, terwijl de sneeuwcondities in jaren niet zo goed waren als juist in die periode. Dat gaf een forse exttra impuls, maar hij is er -ondanks dat bijzondere effect- niet minder tevreden om. ‘Voor ons kan het winterseizoen 2008/2009 al niet meer stuk, zelfs als januari wat mocht tegenvallen’.

Geen prijsdumping
‘Onze strategie blijft dat we prijsdumping zoveel mogelijk zullen proberen te voorkomen en ons sterk zullen maken voor de kwaliteit die we vooral in de betere segmenten als bestemming de vakantieganger kunnen bieden, in zomer en winter. Daar staan we voor’, aldus Van den Bergh.

Geen grote crisisschade
‘Per saldo zou het uiteindelijk dit jaar misschien wel wat slechter kunnen uitpakken dan in 2008, maar ik vrees voor Oostenrijk als bestemming voor de Nederlandse vakantieganger geen enorme crisisschade. En over een paar flinke krassen die we misschien oplopen  komen we op termijn wel heen’.

Thema’s
Oostenrijk blijft de Linz, de culturele hoofdstad in 2009, en de viering van het geboortejaar van Haydn, als de belangrijkste thema’s voor het nieuwe jaar beschouwen. Voor 2010 is er nog geen thema bekend. ‘Daarover hebben we intern onze brainstorm nog lang niet afgerond’, aldus ‘toerismechef Petra Stolba voorzichtig tijdens haar persconferentie aan het begin van de beurs in Wenen.

Internet
- www.austria.info/
- www.haydn2009.net/
- www.linz09.at/

Lees ook:Oostenrijk Tevreden over Winterseizoen
Lees ook:Oostenrijk heeft groot vertrouwen in komend winterseizoen
Lees ook:Recordaantal Nederlanders met Vakantie naar Zwitserland
Lees ook:Brokkenmakers tijdens de krokusvakantie
Lees ook:1 miljoen Nederlanders op Wintersport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.