ANWB Sneeuwkettingentest 2009: Stalen Ketting het Beste

Hoe vervelend ze ook zijn, sneeuwkettingen zijn absoluut onmisbaar als je op wintersport gaat. Ook als je winterbanden hebt dus. Begin november liet ik al de resultaten zien van de Oostenrijkse ÖAMTC sneeuwkettingentest 2009, en nu dus de resultaten van de ANWB. Opvallend is dat ze precies dezelfde kettingen hebben getest en ook dezelfde resultaten vertonen… Nou goed, een herhaling dan maar!
:
:

ÖAMTC ANWB raadt autosok/ tractiehulp van kunststof af!
Bij de sneeuwkettingentest van de ANWB zijn er geen verrassingen te vermelden. Er werden 7 stalen kettingen getest en 3 autosokken/ tractiehulpen van kunststof. Netzoals in de ÖAMTC sneeuwkettingentest (goh toevallig) kwamen de kunststoffen varianten op de sneeuwketting slecht uit de bus. Gewoon bij stalen kettingen blijven dus, stukken veiliger!

In de test zijn de producten beoordeeld op gebruiksgemak, prestaties in de sneeuw, prestaties op ijs en slijtage. Niet alle geteste producten zijn in Nederland in de winkel aangetroffen, maar worden wel via internet aangeboden.

Grip en montage: staal=goed / kunststof=slecht
Alle kettingen scoorden eigenlijk goed op deze punten. De autosokken daarentegen lieten een erg slechte indruk achter. De Micheling Easy Grip, met kunststoffen kabels, scoorde wel goed in de sneeuw maar slecht op ijs. De andere autosokken scoorden op alle punten beduidend minder dan de normale kettingen, zelfs minder dan winterbanden. Ook de montage, wat juist simpel zou moeten zijn bij de autosok, bleek bijvoorbeeld bij natte banden buitengewoon moeilijk. Ook demontage bij bevroren autosok bleek moeilijk. Daarnaast vertoonden de autosokken gaten na een ritje van 16 km over asfalt. De kans is dus groot dat bij gebruik in de Alpen je de volgende vakantie weer op sneeuwkettingen jacht mag gaan.

Sneeuwkettingenplicht?
Uiteraard zijn winterbanden erg veilig in de sneeuw en vormen zij grote concurrentie voor de sneeuwkettingen. Toch kun je niet zonder sneeuwkettingen weg gaan, er zijn namelijk omstandigheden waarbij er een sneeuwkettingenplicht geldt (soms met uitzondering voor 4×4). Voor de Oostenrijkse wet tellen de autosokken in deze situaties niet als sneeuwketting, en ben je dus zelfs strafbaar bij het dragen ervan.

Welke sneeuwketting moet je kopen?
Dan de eindresultaten: het moge duidelijk zijn dat het niet wenselijk is om kunststoffen varianten te kopen, maar welke stalen ketting is nou wel aan te raden? Het overzicht:

:
Testresultaten met beschrijving en foto
Alle stalen kettingen zijn dus prima, ze blinken alleen op verschillende punten uit. De Thule CL-10 werd door de ÖAMTC aangeduid als winnaar, vooral omdat de montage/ demontage erg eenvoudig werkt. Een gedetailleerd overzicht met een beschrijving en foto van alle kettingen vind je hier, mede mogelijk gemaakt door vertaalbureau ANWB ;)


:

Winterbanden kopen?
Misschien komt de ANWB in maart nog wel met een “eigen” test maar laten we daar maar niet op wachten hé? Voor de winterbandentest resultaten kijk je dus gewoon hier bij onze wijze buren uit het Oosten (ADAC).

Lees ook:Sneeuwkettingen Test 08/09:
Lees ook:FAQ: sneeuwkettingen. Hoe gebruik ik ze?
Lees ook:Winterbanden ook in Oostenrijk verplicht
Lees ook:ADAC Winterbanden Test 08/09: Bespaar niet op Kwaliteit!
Lees ook:Winterbanden – veiliger, en vaak verplicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.