Blessures voorkomen? Dance the Warm-up!

Uit cijfers van Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat jaarlijks zo’n 59.000 wintersporters een blessure oplopen. Van dit aantal word minder dan de helft medisch behandeld. Dat neemt niet weg dat ongeveer 26.000 mensen wel in het ziekenhuis of bij de dokter belanden. Blessures aan de knieën, als gescheurde en verrekte kniebanden, komen verreweg het meeste voor. Andere veel voorkomende letsels zijn fracturen aan onderbeen en enkel en aan onderarm en pols.

Beruchte derde dag

De meeste mensen nemen een week of twee op voor hun wintersportvakantie. Nog moe van de reis stappen zij zo op de ski’s. De eerste dag voelt nog wat stram maar na dag twee lijkt het allemaal best lekker te gaan. Na een gezellig avondje stappen dus weer vroeg uit de veren om van de derde dag te genieten. Blakend vol zelfvertrouwen wordt het tijd voor een zwarte piste! Dan opeens merk je het; de vermoeidheid die er de afgelopen dagen is ingeslopen is bij elke bocht voelbaar. Brandende bovenbenen, spierpijn… Maar halverwege de zwarte piste is er geen weg meer terug. Een ongeluk zit tijdens zo’n dag dan ook in een klein hoekje. Dit gebeurt zelfs de beste skiër of snowboarder. De meeste ongelukken gebeuren statistisch gezien zelfs op de derde dag van de wintersportvakantie. Wees hier dus op voorbereid en zorg ervoor dat je niet overmoedig raakt!

Dance the Warm-up

Met koude, stramme spieren een (moeilijke) piste af duiken, is bijna vragen om moeilijkheden. Je beweegt nog niet soepel, reageert trager waardoor tuimelpartijen of botsingen om de hoek loeren. Zelfs de kleinste val kan met koude spieren je hele vakantie al vergallen. Natuurlijk wil je niet aan de kant krampachtig toekijken terwijl je vrienden links en rechts aan je voorbij suizen. Gelukkig doet een goede warming-up vaak wonderen! Dribbel bijvoorbeeld een paar minuten op de plaats. Zo wordt je op een koude dag ook meteen lekker warm. Draai daarnaast je armen en heupen en spring een paar keer op en neer. Wil je ook nog even rekken en strekken? Doe dit dan na je warming-up. Zo voorkom je overstrekken doordat je spieren nog niet warm zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer oefeningen die je als warming-up kunt doen. Kijk voor goede oefeningen bijvoorbeeld eens naar het ANWB Wintersport fitplan.

Bronnen: Stichting Consument en VeiligheidANWB Wintersport fitplan

Lees ook:De vijf O’s van de wintersport
Lees ook:Wist-je-dat?
Lees ook:Meest voorkomende blessures
Lees ook:Steun Doe Een Wens en krijg gratis Snowworld kaarten
Lees ook:Back to…de jaren 1900 tot 1920

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.