Actuele sneeuwval: droog…

Het zijn momenteel de meest gestelde vragen onder wintersporters: ligt er sneeuw? Gaat er nog voor de kerst nog wat vallen? Wat zijn de sneeuwhoogtes?

Bij deze een overzicht, van zowel de sneeuwhoogtes als de sneeuwverwachting voor de belangrijkste gebieden.

Oostenrijk: in Tirol ligt op de toppen tussen de 20 en 140cm sneeuw, met Hintertux en Zillertal als uitschieters. Er is maandag in de meeste gebieden een klein vers laagje gevallen, maar meer sneeuw is zeker wenselijk – want nog altijd zijn veel gebieden (waaronder Ski Welt) nog niet open. De temperaturen zijn echter wel vrij laag, dus de sneeuwmachines hebben flink hun werk kunnen doen. 

Frankrijk: in de meeste gebieden ligt op de toppen zo'n 50-80 cm en in de dalen zo'n 10cm, met als uitschieters Le Grand Massif (120cm), Chamonix (110cm), Valfrejus en Serre Chevalier (elk 100cm). De sneeuw is meest hard en snel, buiten de piste is weinig te beleven en dalafdalingen zijn nog nauwelijks mogelijk.

Zwitserland: hier ligt op de toppen ook meestal zo'n 50-80cm, in de dalen zo'n 15cm. Regelrechte uitschieters zijn Zermatt, met maar liefst 165cm en Saas Fee met 155cm op de top. Het kleine laagje sneeuw van maandag heeft de pistecondities maar weinig verbeterd, dus ook daar nog altijd harde en snelle pistes.

De komende week blijft het droog en zonnig (dus lekker genieten van die luie terras-stoelen). De vorstgrens ligt eerst nog laag (ijzig koud, dus warm inpakken!), maar gaat naar verwachting tegen het weekend richting de 2500m. Ook de (overigens zeer onzekere) langere termijn-verwachtingen geven voorlopig allemaal nog stabiel, zonnig en droog weer aan.

Vergeet niet dat de meeste moderne gebieden heel veel sneeuwmachines aan het werk hebben gezet – dus mijn verwachting is dat er met Kerst echt wel geskied zal kunnen worden, zij het vooral op kunstsneeuw op de lagere pistes. Je kunt je poedersneeuw-materiaal dus wel even thuis laten, maar ik zou je kanten maar flink laten slijpen!

Zodra er verandering in deze situatie optreedt zal ik het natuurlijk meteen melden!

Bronnen: snow-forecast.com, wetteronline.de, wintersporters.nl

 

Lees ook:Sneeuw-weerbericht tot Oud & Nieuw: droog en zonnig
Lees ook:Asjeblieft meer sneeuw!
Lees ook:Sneeuwverwachting: nog geen zicht op significante sneeuwval
Lees ook:Sneeuwverwachting update 9 januari: zon en beetje sneeuw, maar wel warm
Lees ook:Zware sneeuwval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.