Enthousiasme temperen…

Sorry, ik moet het enthousiasme van gisteravond over de aangekondigde sneeuwval toch een beetje terugnemen. Vandaag trekt de sneeuw vooral vóor de alpen langs; iets verder vooruit blijkt de grote dump een beetje weg te blijven en de sneeuwgrens blijft erg hoog. Boven de 2000m zit je nog wel goed, maar rond of onder de 1500m blijft de kans groot dat je tegen bruine pistes en regen aan blijft kijken…

Zo zie je maar hoe moeilijk het blijft voor de weermodellen om het bij het rechte eind te hebben. Maar we blijven hopen… het kan net zo goed weer omslaan – de goede kant op!

Lees ook:Sneeuwverwachting: eerst regen, dan een vers pak SNEEUW!!
Lees ook:Asjeblieft meer sneeuw!
Lees ook:Let it snow, let it snow, let it snow :) !!!
Lees ook:Verse januari-sneeuw in de Alpen: genieten! Fotoverslag deel 1
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds zachter

6 reacties op “Enthousiasme temperen…

  1. meteo morris

    Ola Claire,

    Modellen blijven wispelturig. Zeker GFS en snow-forecast zitten er regelmatig naast. Iedere nieuwe run (om de 6 uur) kan een ander beeld geven. Je kunt beter niet alleen naar de neerslagkaarten kijken. Kijk ook naar de drukkaarten, die geven vaak een veel beter beeld van wat er komen gaat..

    Dat vandaag niet enorm zou worden was al de verwachting. Maar de toekomst ziet er nog steeds hoopvol uit. En wederom zet ik tot en met zondag mijn kaarten op de Picos, de westelijke Pyreneen, de Franse Alpen en de zuidkant van de Alpen.. Een herhaling van 23-27 januari lijkt zich af te tekenen..

    grtz http://www.versesneeuw.nl

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire

    Thanks voor deze wijze woorden! Ik moet toch maar eens een echt lesje meteorologie gaan volgen…
    Fijne van GFS en Snow-forecast vind ik dat ze heel mooie kaartjes maken. Zijn er andere (meer betrouwbare) modellen die ook van die plaatjes produceren?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Twan

    Met een westelijke stroming zijn het vaak de Franse alpen die het meest profiteren; Bij een zuid-westelijke of zuidelijke wind zijn dat de zuidelijke alpen.
    Als je in Oostenrijk zit ( 75% van alle wintersporters uit Nederland ) dan is het beste wat je kan krijgen een noordelijke stroming. De lucht botst tegen de bergen en is gedwongen op te stijgen waardoor het condenseerd en waarna het dus gaat sneeuwen.

    ik heb de 15 daagse vooruitzichten gezien van “Wetterzentrale” en tot aan de carnavalsvakantie laat die een westelijke stroming zien met geregeld neerslag, waarbij de westelijke alpen het meeste profiteren.

    Aan het begin van de carnavalsvakantie zal er in Frankrijk, Italie en west Zwitserland voldoende sneeuw liggen. Er is tussen nu en dan flink wat bijgevallen.
    Ook in Oostenrijk valt er redelijk wat bij, maar meer dan een halve meter hoef je niet te verwachten. We krijgen een carnavalsvakantie waarbij de sneeuwhoogtes onder het gemiddelde liggen. Denk maar zo.. het kon slechter, kijk maar naar 2002, toen het bij ons huisje op 1200 meter helemaal groen was.

    Mijn carnavalsvakantie weersverwachting:

    De eerste helft van de week moeten we het gaan doen met wisselvallig weer en relatief weinig zon. Af en toe een sneeuwbui, af en toe wat zon. De temperaturen liggen in het dal rond zon 5 graden, waardoor de temperatuur gemiddeld rond zon 1000-1200 meter schommelt.
    De 2e helft van de week lijkt er een hoge drukgebied te komen waardoor het wat kouder wordt en de zon wat vaker tevoorschijn komt.

    Al met al, laten we toch maar duimen voor een hoop sneeuw in Oostenrijk, want het kan nog. En voor zon.. Daarvoor moet je in de 2e helft van de carnavalsvakantie zijn..

      /   Beantwoorden  / 
  4. monique

    Ik ben helemaal blij. Zal toch niet gebeuren dat je nieuwe skies koopt en een kunt gaan wandelen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Bobby

    Nou ja, het gaat in ieder geval sneeuwen. Dat is al mooi! En ik vind je sneeuwvoorspellingen hartstikke goed hoor, Claire. Lekker veel plaatjes, daar hou ik van ;-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.