Alpenweerpraat: steeds zachter

De luchtdrukverdeling begint dit weekend trekjes te krijgen van de vorige winter. We zien een zachte zuidwestelijke stroming boven Europa waardoor hogedruk zich telkens opnieuw opbouwt boven het midden en zuidoosten van Europa.

 

Als je je de vorige winter herinnert weet je wat dat betekent: zonnig was het al, het wordt ook steeds zachter dit weekend. Het is te hopen dat deze situatie niet te lang aanhoudt want dan kan het weleens heel snel gaan met de dooi. Zoals ik gisteren aangaf hoeft het niet rampzalig te zijn voor skiërs dankzij sneeuwkanonnen op de pistes, maar daarbuiten krijgt de sneeuw het heel moeilijk. Met name op hellingen waar de zon vrij spel heeft.

Vandaag is de laatste van een indrukwekkende reeks zonnige dagen, de zon schijnt vrijwel onafgebroken en pas vanavond nader vanuit het westen meer bewolking. Morgen is er overal wat meer bewolking maar het blijft meest droog. De nulgradengrens ligt rond 1800m. Ook donderdag is er vrij veel bewolking met zelfs kans op wat lichte regen langs de noordkant van de Alpen. Boven 1500m is er kans op sneeuw maar meer dan een paar centimeter is het niet.

Vanaf vrijdag kiest hogedruk positie boven de Alpen en later boven de Balkan. De zon keert terug en geleidelijk draait de wind naar het zuidwesten. Daarmee lopen de temperaturen op tot zeer hoge waarden! Zondag gaat het kwik in de laaggelegen dalen zelfs richting de 20 graden. Vriezen doet het boven 3000m. Wellicht dat het begin volgende week weer iets koeler wordt maar van kou is voorlopig geen sprake.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, mailen kan ook.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: toenemende kans op (wat) neerslag
Lees ook:Alpenweerpraat: winters weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: spannende tijden
Lees ook:Alpenweerpraat: opnieuw sneeuw voor de zuidalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: extreem zacht weekend

11 reacties op “Alpenweerpraat: steeds zachter

  1. Sander

    dat mooi balen dan…

    Overigens Roel, wat noem jij een dal? Is dat op nul meter of is dat bv. een Meribel of Les Menuires?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Nee er zijn (gelukkig) geen dalen op nul meter. Met laaggelegen dalen bedoel ik het Inntal, Zillertal, Rhein- en Rhonetal beneden zo’n 700m hoogte. Meribel en Les Menuires liggen ook in een dal maar veel hoger (1500-1800m)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Alice

    O gelukkig wij zitten van 15 t/m 22 maart op 1550 meter in het dorp dus hopelijk daar nog wel sneeuw.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Joeri

    Hey Roel, denk jij dat het hogedruk gebied na a.s. zondag stand houdt? M.a.w. of het helder weer blijft na zondag?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Roel

    @Joeri: De eerste dagen wel. Daarna is niks van te zeggen, nog te ver weg.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Michel

    Beste Roel,

    ik zie voor volgende week toch weer sneeuw en dalende temperaturen vanaf de 27e. Dit staat toch al een paar dagen op de kaarten…zou natuurlijk mooi zijn zo vlak voordat we gaan. Hoe denk jij hierover ?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sander

    @Michel: die sneeuw staat ook in de 9-dagen voorspelling van snow-forecast. Maar die voorspellingen schommelen echt iedere dag heen-en-weer.

    Het wordt helaas wel telkens duidelijker dat volgende week een warme gaat worden. Zit dan in Val Thorens dus dat belooft helaas niet zoveel goeds. Erg jammer, maarja.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Joren

    Beste Roel,

    Ik ga volgende week naar Ischgl. Denk je dat de sneeuw daar een beetje goed blijft, of wordt het pap? En wat gaat er met de temperatuur daar gebeuren? Ik hoop dat het een beetje goed blijft, ook voor jou in Val Thorens!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Sander

    @ Joren: ik denk dat je Roel en mijn persoon door elkaar haalt. Ik ga naar Valtho en waar Roel heen gaat weet ik niet :)

      /   Beantwoorden  / 
  10. Joren

    Dat zou best wel eens kunnen..
    Dan hoop ik het voor jou, Sander ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  11. Roel

    Bedankt voor de aanvulling Sander. Ik ga begin maart naar St. Moritz en daarna nog een paar dagen naar Vorarlberg.

    Ischgl ligt vrij hoog én is voorzien van de modernste sneeuwinstallaties. Dus daar zit je wel goed mits je een beetje van de zonhellingen verwijderd blijft. Val Thorens ligt ook hoog maar heeft toch een meer rotsachtige ondergrond. Daar heb je dus een wat dikkere sneeuwlaag nodig om de pistes op orde te houden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.