Alpenweerpraat: spannende tijden

Het wordt een spannende week want de Europese luchtdrukverdeling gaat radicaal om. De ligging van de belangrijkste systemen is cruciaal om een goeie verwachting voor de komende week te kunnen neerzetten. Vrijwel zeker is echter dat het een stuk kouder gaat worden.

 

Op dit moment liggen de Alpen nog steeds onder een beschermende gordel van hogedruk van de Azoren tot diep in Rusland. Het rustige weer overheerst dan ook met veel zon en slechts af en toe wat hoge bewolking die overdrijft. De mensen die deze kerstvakantie hebben geskied zullen dan ook een prachtige week hebben beleefd.

Morgen komt vanuit het westen een frontensysteem naderbij die de bewolking vanuit Frankrijk laat toenemen. Toch blijft het tot de avond op de meeste plaatsen droog, vooral in Oostenrijk kan de zon nog lang schijnen. In de nacht naar zondag begint het vanuit het westen licht te sneeuwen maar erg grote hoeveelheden zijn het niet. De luchtdruk neemt namelijk weer snel toe, maar het grote verschil met de voorbije weken is dat deze hogedruk niet rond de Alpen blijft rondzweven.

Vanaf de jaarwisseling knallen de barometerstanden boven Scandinavië namelijk omhoog en neemt de hogedruk boven Midden-Europa in betekenis af. De stroming draait naar het noordoosten, later oosten, waarmee koude lucht vanuit Rusland en de Balkan wordt aangevoerd. Af en toe valt er wat sneeuw, en koude bovenluchten kunnen de sneeuwintensiteit af en toe gaan verhogen.

Cruciaal is daarna of depressies vanaf de oceaan het Middellandse Zeegebied weten in te duiken. Als de hogedruk boven Scandinavië lang genoeg stand houdt is die kans zeker aanwezig en stijgen de kansen op flinke sneeuwval voor de west- en zuidalpen. Vooral de Italiaanse Alpen staan te springen om een portie verse sneeuw want hier moet men zich nog vrijwel geheel behelpen met sneeuwkanonnen. De komende 48 uur moeten hierover meer duidelijkheid geven.


De verwachtingskaart van het GFS-model voor volgende week donderdag. Zo zouden de Italianen het graag willen zien. Een depressie die via Frankrijk naar de Middellandse Zee koerst. Aan de zuidzijde van de Alpen levert dit bakken met sneeuw op. Helaas zien niet alle modellen het zo rooskleurig.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: winters weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds zachter
Lees ook:Alpenweerpraat: hogedruk regeert
Lees ook:Alpenweerpraat: Alpen ontkomen aan vrieskou

2 reacties op “Alpenweerpraat: spannende tijden

  1. wim

    roel zo ik er kan uit maken nemen de sneeuw kansen in de lage landen ook toe

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Klopt ook in Nederland wordt het spannend. Het is lang geleden dat de kaarten er zo kansrijk bijlagen. Toch is nog niets zeker!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.