Weerbericht: zon en misschien kouder…

De komende week wordt het in de Alpen super mooi weer, zie hieronder het kaartje met de zonneschijnduur van komende vrijdag. Voor de meeste landen ziet het er zelfs de komende week zo uit. Genieten dus, en smeren maar met factor 25!

Het wordt daarbij ook bijzonder warm… Hier het temperatuurplaatje van diezelfde vrijdag:

En voor de rest van de weersvoorspelling, hierbij weer een mooi bericht van versesneeuw:

FRESH SNOW UPDATE ©           donderdag 15 februari 12.50 uur

Bijna is het zover! Het moment waar je al een tijd naar uitkijkt; wintersport! Ga je naar de Alpen en zit je grotendeels boven de 1500 meter, dan zit je goed. Net op tijd heeft een zeer actieve west-stroming daar voor een mooi pak sneeuw gezorgd. Aan de oostkant van de Alpen valt daaruit vandaag nog de laatste verse sneeuw en in de loop van de dag klaart het overal op. Vrijdag vormt de zonnige start op weg naar een zeer warm weekend, waarbij het in grote delen van Europa op zaterdag lenteachtig zal aandoen. Uitzondering vormen de Pyreneen, waar het komend weekend (veel) gaat sneeuwen. LET OP! in grote delen van de Alpen en Pyreneen is het LAWINEGEVAAR aanzienlijk tot GROOT!

En na zaterdag? Aan de zuidkant van de Alpen duikt het nulgradenniveau onder invloed van een Genua laag dan alweer onder de 1400 meter. In de loop van de zondag begint het dan weer te sneeuwen in Italie, de (zuid) Franse Alpen en het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland. De noordkant van de Alpen heeft dan nog een last van een warme zuidfohn, maar daar daalt na zondag de temperatuur ook weer. De (oostelijke) Pyreneen maken nog steeds kans om komend weekend zeer lokaal recordhoeveelheden verse sneeuw in 24 uur (tot 70-80 cm) tijd te noteren. Wordt vervolgd. Waarbij we ook zeker 2 weermodellen in de gaten gaan houden. Het Amerikaans weermodel voorziet rond de 23 februari een koude-inval vanuit het oosten waarbij temperaturen op 2000 meter kunnen dalen naar min 20 en het droog blijft aan de noordkant. Het europese model gaat uit van de ontwikkeling van een west tot noord-stroming wat tot hevige sneeuwval aan de noordkant van de Alpen kan leiden, maar geen inval van de winter onder de 1000 meter hoogte. Alles is dus nog mogelijk.

En de sneeuw? Verse sneeuw sinds zaterdagochtend op 1800 meter hoogte: Frankrijk 50-100 cm en lokaal 120 cm, west- en centraal-Zwisterland 50-90 cm en tot 130 cm in het Trientgebiet. De rest van Zwitserland 0-40 cm. Noordwest-Italie 0-20 en Noordoost-Italie 20-60 cm. Oosterijk 10-40 cm. De sneeuwcondities zijn in Frankrijk, West-Zwitserland, Italie (de Aosta-vallei en de Jullische Alpen) boven de 1500 meter bijna overal

Lees ook:Veel verse sneeuw vlak voor de voorjaarsvakanties!!
Lees ook:Weerbericht: maandag veel regen, hogerop sneeuw
Lees ook:Bericht over verse sneeuw – vandaag van versesneeuw.nl
Lees ook:En het blijft maar sneeuwen!
Lees ook:Weerbericht voor de alpen: zon…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.