Veel verse sneeuw vlak voor de voorjaarsvakanties!!

Oh oh oh wat is het toch genieten… Zo veel verse sneeuw, zo vlak voor de voorjaarsvakanties! Het is ongelofelijk, maar het lijkt toch allemaal goed te komen met de sneeuwcondities. Voorlopig zijn alle hoeveelheden verse sneeuwval en sneeuwverwachtingen naar BOVEN bijgesteld – en de vorstgrens naar BENEDEN!!

Op het plaatje hieronder kun je zien hoeveel sneeuw er al is gevallen…:

En nog een tip: op weathernews kun je per gebied het verloop in sneeuwhoogte zien. Erg leuke grafieken! Berg versus dal, dit jaar versus vorig jaar. Helaas kan ik geen plaatjes linken, maar zie hier de links voor bijvoorbeeld Les Arcs, Saalbach, Zermatt en Alta Badia.

Hieronder het bericht van versesneeuw:

FRESH SNOW UPDATE ©           woensdag 14 februari 13.53 uur

Het nieuwe front is inmiddels in de Pyreneen en Franse Alpen gearriveerd en het sneeuwt daar al vanaf 1300-1800 meter. Eind deze middag daalt de sneeuwgrens zelfs naar 700 meter. Aan de noordkant van de Alpen is het nog droog en door de zuidfohn (erg) warm. In de nacht naar donderdag zakt dan overal het nulgradenniveau en sneeuwt het ook aan de noordkant. Het front is activer dan verwacht, waardoor de verwachte verse sneeuw de komende 36 uur op 2000 meter naar boven wordt bijgesteld: 15-40 cm. Lokaal is meer dan 50 cm mogelijk.

En na donderdag? Vrijdag is de start van een erg warm het weekend. Door een zuidfohn kunnen in de loop van het weekend aan de noordkant temperaturen van 15 graden of meer bereikt worden. Aan de zuidkant daarentegen lijkt het vanaf zondag kouder te worden, met een grote kans op verse sneeuw in Italie, de (zuid) Franse Alpen en het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland. De (oostelijke) Pyreneen maken nog steeds kans om komend weekend recordhoeveelheden verse sneeuw te noteren. Wordt vervolgd.

En de sneeuw? Verse sneeuw sinds zaterdagochtend op 1800 meter hoogte: Frankrijk 40-90 cm en lokaal 105 cm, west- en centraal-Zwisterland 50-80 cm en tot 120 cm in het Trientgebiet. De rest van Zwitserland 0-40 cm. Noordwest-Italie 0-20 en Noordoost-Italie 20-60 cm. Oosterijk 10-40 cm. De sneeuwcondities zijn boven de 1000-1500 meter bijna overal sterk verbeterd en wintersport is zeer goed mogelijk. Als je nog wilt genieten van een relatieve rust op en buiten de pistes, dan moet je nu gaan. Vanaf aanstaande vrijdag tot en met 3 maart is het spitsuur in de Alpen, want half Europa begint aan de voorjaarsvakantie. Als je gaat; off-piste is het opletten geblazen. Het lawinegevaar is in grote delen van de alpen gestegen naar aanzienlijk (3) of zelfs groot (4) en heeft inmiddels al drie wintersporters in Tignes het leven gekost.

Toestand van de wegen komend weekend? Vooralsnog zijn er geen grote problemen en zolang de sneeuwgrens niet onder de 800 meter zakt worden er geen grote problemen verwacht. Onder invloed van een warme fohnwind eerder lente-achtige taferelen dan winterse omstandigheden en dat is wel prettig gezien de grote files die verwacht worden. Slechts in en rond de skigebieden kan lokaal sprake zijn van sneeuwresten op de wegen. Dit geldt dan met name voor Zwisterland en Frankrijk. Voordat je vertrekt kun je je algemeen voorbereiden via de site van de ANWB en in detail via deze sites van Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.

Lees ook:Weerbericht: zon en misschien kouder…
Lees ook:Weerbericht: maandag veel regen, hogerop sneeuw
Lees ook:Het Alpenweer voor komende week
Lees ook:En het blijft maar sneeuwen!
Lees ook:Het Alpenweer: plaatselijk 1 meter Sneeuw Zuidkant

15 reacties op “Veel verse sneeuw vlak voor de voorjaarsvakanties!!

  1. Richard

    Ja, leuk bericht natuurlijk, maar ik lees alleen maar negatief nieuws over het weer momenteel. De vorstgrens naar beneden? Er komt een fohn aan waarmee de verf bijna van de Oostenrijkse huisjes wordt gestraald… ;-)
    Zijn er nieuwere inzichten dan?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire

    @Richard: “Het front is activer dan verwacht, waardoor de verwachte verse sneeuw de komende 36 uur op 2000 meter naar boven wordt bijgesteld: 15-40 cm. Lokaal is meer dan 50 cm mogelijk”.
    En de sneeuwgrens is naar 700m gegaan; was eerder minstens 1500m…
    Ik kan er helaas nog geen halve meter tot in het dal van maken, maar het is nog altijd (iets) beter dan de vooruitzichten van de afgelopen dagen. Ook voor Oostenrijk… Ga je dit weekend al?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Richard

    @Clair: thx voor de info!
    Nee, we gaan over 10 dagen (krokus Regio Noord) naar Saalbach, Oostenrijk.
    Het skigebied daar ligt op 1000-2000m, er ligt nu 30/80cm maar ik was zo bang dat dit gaat verdwijnen met die tropische temperaturen. Hopelijk valt het allemaal mee. Een week lang zwemmen en apres-skieen lijkt me niet zoveel aan eigenlijk… :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Claire

    Speciaal voor jou dan de vooruitzichten van Saalbach: de afgelopen 24h is er 15cm sneeuw gevallen; woensdag op donderdag nog zo’n 7cm verse sneeuw erbij. Daarna zon! De temperaturen gaan overdag wel omhoog; maar ‘s nachts wordt het behoorlijk koud (tot wel -17 op 1500m). Even een blik op de lange termijn: het zou goed kunnen dat er na de 24e weer een neerslaggebied over de alpen trekt… Temperaturen nog altijd vrij hoog, maar je hoeft in ieder geval niet je thermobroek aan ;-)
    We houden het allemaal in de gaten. En ik blijf met jullie mee hopen!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Richard

    Thx Claire! Leuk dat je dat even hebt doorgegeven!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Oja

    Dat kaartje dat de gevallen sneeuw aangeeft klopt niet helemaal. Ik ga komende week naar Kleinwalsertal en dat kaartje geeft aan dat er 20-50 centimeter is gevallen. En in Oberstdorf 10-20.

    Ik heb de webcams de afgelopen week goed in de gaten gehouden daar en in Kleinwalsertal is in het dorp >maximaal< 5 cm. En dan ook nog 's nachts en meteen weer gesmolten want overdag heb ik nooit iets nieuws gezien. En in Oberstdorf is de afgelopen week alleen maar regen gevallen, dus ik vind het raar waar ze dan die getallen van 10-20 cm vandaan halen. :S

      /   Beantwoorden  / 
  7. Twan

    Ik ga dit weekend naar Grosses Walsertal ( vlakbij klein walsertal ) en ik hoop dus ook nie dat er zo weinig sneeuw is bijgevallen als in klein walsertal.
    Op een andere site “www.wintersporters.nl” staat dat de zwaartepunten van de sneeuwval in de Franse, delen van Zwitserse, en Vorarlberg + arlberg in Tirol lagen.
    Op de neerslagkaartjes zag je inderdaad paarse kleuren in Vorarlberg, maar dan alleen in het zuidoosten ( en zuidwesten van Tirol ) dus dit moet kloppen.
    Ik zal een paar dagen doorbrengen in Montafon, wat ook in het zuidoosten van Vorarlberg ligt. Het zou zomaar eens kunnen dat daar ineens veel meeer ligt als bij ons huisje, wat centraal in Vorarlberg gelegen ligt. ( Fontanella-Faschina ).

    Ik ben niet blij met de verwachte hoge temperaturen ( ondanks dat ze bijgesteld zijn ). Maar blij ben ik wel met het verwachte mooie weer. Ik ski namelijk liever op een zonnige dag, dan op een sneeuwrijke dag, waarbij we dan wel meer sneeuw krijgen.

    Boven 1000 – 1500 meter is er flink bijgevallen en ons huisje is op 1200 meter, dus hopelijk heeft die plek er ook wat mee van genomen.

    Ik zal dit alles op zaterdag al zien. Wel bedankt claire voor al die berichtjes over het alpenweer. Ik kom de laatste tijd elke dag op deze site!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Claire

    @Twan: thanks voor de aanvulling! Fijn dat jullie allemaal zo vaak komen kijken & reacties geven. Ik doe dit ook maar voor de lol, beetje erbij ;-)
    Als ik het kon, zou ik al die sneeuw naar Oostenrijk sturen, en een grote vrieskist op de alpen afsturen… Maar voorlopig moet ik maar even sneeuwdansen doen!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Oja

    @Twan

    [u]“Zwaartepunten van de sneeuwval waren de Franse Alpen, het Zwitserse Wallis, Centraal-Zwitserland en tenslotte Vorarlberg en de Arlberg in Tirol. In deze gebieden is boven de 1200 meter een halve meter sneeuw gevallen. Elders in de Alpen en ook in Tsjechië en Slowakije praat je over 10 tot 20 cm verse sneeuw. Ook in Winterberg in het Sauerland ligt 20cm verse sneeuw in het dorp maar die is op dit moment weer snel aan het wegdooien en -regenen.”[/u]

    Dit had ik ook al gelezen ja.:P Maar ik heb het gevoel dat mensen die zoiets schrijven alleen maar de positiefste berichten pakken, en de rest negeren. Er staat toch echt dat in deze gebieden een halve meter op 1200 meter is gevallen!? (niet bij mij hoor :\)

    Maar goed dat alle sites onder voorbehoud van typfouten staan, anders kregen ze een schadeclaim. :-D

    @Claire, dat van die 10cm nieuwe sneeuw in Oberstdorf had ik ook gelezen, maar zo’n berichten neem ik al niet meer serieus. :O

    Maarja, als jij nog even door danst (ik dans hier ook hoor) valt er misschien nog wat sneeuw voor mij (en de rest van alle Nederlanders die naar Oostenrijk gaan). :P

      /   Beantwoorden  / 
  10. Claire

    @oja: Precies… Kijk, je gaat toch met VAKANTIE. Dat is in principe leuk en daar hoort wat mij betreft vooral positiviteit bij- de meesten kunnen niet omboeken. Dus ik probeer nog een beetje voorpret te geven, ter plekke zul je er toch van moeten maken wat er van te maken valt :-|

      /   Beantwoorden  / 
  11. oja

    Ooh,haha. Merk dat het iets te negatief was geschreven.;P Zo was het niet bedoeld hoor. :O Maar het is natuurlijk even balen als je de verwachte sneeuwval aan je neus voorbij ziet gaan via de radar, en je kan er niets aan doen. ;)

    En natuurlijk heb je gelijk dat deze (niet) sneeuwval de vakantie niet mag verpesten. :)

      /   Beantwoorden  / 
  12. meteo morris

    Tja.. tirol, bayern en de noordkant van het berner oberland… Vorig jaar was het daar fantastisch, maar dit jaar zit het goed tegen.

    Weer blijft een bijzonder verschijnsel. Zo lag er vorig jaar meer sneeuw op 1200 meter dan op 3000 meter, omdat het zo’n beetje de hele winter te koud was daarboven om nog fatsoenlijk te kunnen sneeuwen (koude lucht kan maar hele weinig vocht bevatten; onder de min 15 vallen er alleen nog maar hele fijne ijskristalletjes).

    De dagen dat de alpen met een stroming uit NNW te maken hebben gehad zijn op 1 hand te tellen. De stroming was overheersend tussen zuid en west. En dan profiteren juist de west- en zuidalpen. De noordalpen en de Pyreneen moeten het hebben van een NNW tot NO stroming. En over de Pyreneen…. 5 jaar lang was het daar de bom… en dit jaar…. Dan heb je in Titol nog mazzel..

    Heel ver in de toekomst gloort er wat hoop. Het lijkt kouder te worden, met wat sneeuw aan de noordkant. Mogelijk zelfs een tijdelijke koude inval vanuit Rusland. Maar dat is nog zo ver weg…… Daarover binnenkort weer meer..

    Tot die tijd kan een sneeuwdansje geen kwaad..

    Meteo Morris
    http://www.versesneeuw.nl

      /   Beantwoorden  / 
  13. Alice

    Hebben jullie ook zicht op de langere termijn ik heb gehoord dat een site is iets van weer allert of zo (kan ik niet vinden) waar ze 30!!! dagen vooruit kijken (zal wel minder betrouwbaar zijn ) maar dat vast voor de voorpret. Wij gaan 17 maart naar La Toussuire Les Sybelles huisje ligt op 1800 meter ben benieuwd wat de langere termijn prognoses zijn ik wil liever niet skieen op de alpenroosjes(ha ha)

      /   Beantwoorden  / 
  14. Snowboarder001

    30 dagen voorspellen lukt gewoon niet dat is echt gewoon gokken wel kunnen ze voor een week en hoogstens voor 2 weken voorspellen. Maar ze voorspellen wel kou volgende week vrijdag. Maar hoe lang dat doorgaat geen idee.

    Ik ga morgen naar flaine in frankrijk dus ben er een week even niet dus tot over een week :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.