Bezoek aan Wagrain, Salzburgerland, 20-22 december 2007

Het vorige weekend bracht ik een bezoek aan de Ski Amadé in het Salzburgerland. Om precies te zijn Wagrain en het daarbij behorende skigebied Wagrain-St. Johann/Alpendorf. Een verslag van een korte maar leuke skitrip, nu met videobeelden!

 

 

Donderdagavond vertrokken we vanuit een koud, mistig Rotterdam Airport met het vliegtuig naar Salzburg. Het betrof de eerste van vele wintersportvluchten die transavia.com dit seizoen verzorgt naar de stad Salzburg. Na een vlucht van 1.20 uur en een uurtje met de bus komen we aan in een dikbesneeuwd Wagrain. Een goeie 40cm, dat belooft veel goeds voor de dag erna!

En het wérd een mooie dag. De hele dag een strakblauwe hemel en aangename temperaturen. Bovenin was het 's ochtends al boven nul maar door de droge lucht dooide het nauwelijks. In het dal bleef het überhaupt gewoon vriezen. Wat dat betreft ligt Wagrain vrij gunstig, het ligt erg beschut en in combinatie met de lage winterzon krijgt de dooi maar langzaam vat op de sneeuw.

Vandaag staat de Grafenbergalm op het programma. Dit skigebied is direct vanuit Wagrain bereikbaar met de gondel en is aangesloten op het skigebied van St. Johann/Alpendorf. Vergeleken met de totale Ski amadé (860km pistes) is het maar een klein gebied maar voor één skidag ruim voldoende. We komen boven onder een stralende zon en een magnifiek uitzicht op de Dachstein en Hochkönig. Twee imponerende bergmassieven die je vrijwel de hele dag niet meer uit het oog verliest.

 

 

 

 

Links de Dachstein, rechts de Hochkönig

Onder begeleiding van onze gids Stefan skiën we als eerste vanaf de Grafenberg omlaag over een prachtig brede piste die dan grotendeels in de zon ligt. Eén woord: genieten! Jammer dat ie niet langer duurt, want we gaan met de Grafenbergexpress terug omhoog. Het is tijd om richting St. Johann te skiën. Het is erg rustig op de piste, je ziet dat de toeristenstroom medio december nog op gang moet komen maar daar zijn wij natuurlijk niet rouwig om!

 

 

 

 

 

 

We skiën via de Grossunterbergalm en Strassalm richting de Gernkogel op 1787m. Het zijn leuke brede afdalinkjes, meest blauw en rood. De 'Zeitmessstrecke' laten we links liggen om ons klaar te maken voor een lange afdaling naar het dalstation van de nieuwe Gipfelbahn in St. Johann. Ook de piste is splinternieuw en vraagt iets meer techniek dan de meeste andere pistes.

 

 

 

 

Over het algemeen zijn de liften in St. Johann wat gedateerder dan die in Wagrain, maar daar lijkt dus verandering in te komen. Deze gondelbaan is vandaag voor het eerst in bedrijf en ruikt naar 'nieuw'. Daarnaast valt me op dat vooral in Wagrain veel stoeltjesliften voorzien zijn van verwarmde zittingen. Dus geen koud achterwerk meer, maar op dagen als vandaag hadden ze de energie van mij mogen besparen.

Boven aangekomen skiën we langzaam terug voor de lunch, we zetten onszelf lekker in de zon. Ik besef dat we ontzettend veel geluk hebben deze dag. Na de lunch skiën we nogmaals in de richting van St. Johann, maar helaas is de tijd te kort om nog helemaal tot in Alpendorf te geraken. We komen tot aan de Gondelbahn op 1575m en skiën de veilige route naar de Gipfelbahn terug. De zon staat al wat lager aan de hemel waardoor het langzaamaan kouder wordt, dat heb je eenmaal op deze kortste dag van het jaar.


Het eerste deel van de afdaling naar Alpendorf.

Op de terugweg passeren we opnieuw de Grafenbergalm. Hier heb je tegenwoordig een kindvriendelijke 6-persoons stoeltjeslift. Je hebt geen skisteun zodat je niet met je ski's blijft haken, en de beugel komt automatisch omlaag. Dit is dan ook het domein van de skischolen, centraal in het skigebied. Handig voor ouders want zelf kunnen ze volop skiën maar ze zijn nooit ver van hun kids. 

Als afsluiting van de dag skiën we over de brede piste, waar we vanochtend begonnen waren, terug naar Wagrain. Halverwege zien we ons hotel liggen vlakbij het dalstation. De gedachte dat ik me daar na de apres-ski kan neerploffen doet me deugd. Het einde van een prachtige skidag!

Het enige jammere was dat we geen kijkje hebben kunnen nemen aan de overzijde van het dal, richting Flachau. Je zag deze pistes voortdurend liggen, maar om bij de 'Flying Mozart'-gondel te komen moet je eerst een weg door het dorp afleggen per skibus of eigen vervoer. Dat zat er gezien de korte tijd helaas niet in, want 's morgens vroeg stond het vliegtuig in Salzburg alweer klaar. Dat is meteen een goede reden voor mij om hier nogeens terug te keren, maar dan voor meerdere dagen!

Lees ook:Na 6 april nog even op de skies? Hier kun je terecht!
Lees ook:Crans-Montana, here we come!
Lees ook:Reisverslag Flaine – CrissCross
Lees ook:Last minute naar Les Menuires – 2: poeder en zon!
Lees ook:Ook Oostenrijk heeft grote aaneengesloten skigebieden

3 reacties op “Bezoek aan Wagrain, Salzburgerland, 20-22 december 2007

  1. Hans

    Leuk gebied! Lijkt me wel iets voor met de kids.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ellen

    Prachtige foto’s, en wat een weer! Hoezo geluk :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Monique

    wij zijn ook naar dit gebied geweest in de voorjaarsvakantie en kan maar 1 ding zeggen wij vonden het fantastisch. Het enige nadeel was dat het extreem druk was maar dat maakt het aan de andere kant ook wel weer gezellig. Anders moet je net als Roel zegt in december al gaan wanneer er nog niet heel veel toeristen zijn. we verbleven in een vakantiehuisje die we op http://www.vakantiehome.nl/salzburgerland/ geboekt hadden, het voordeel wat ik daaraan vond is dat we echt met het gezinnetje gezellig bij elkaar zaten. maarja wij zijn dan ook wel iets te oud om flink door te gaan in de arpes-skibars hoewel het er wel allemaal erg gezellig uitzag daar.

    volgend jaar weer naar Wagrain!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.