Reisverslag Monica: Val Thorens (II)

Monica stuurde ons haar uitgebreide reisverslag (met schitterende foto's) over haar wintersport naar Val Thorens. Ze beschijft nauwkeurig wat ze gedaan heeft en hoe de omstandigheden waren. Kortom: een zeer boeiend en mooi verslag. Bedankt Monica, de DVD komt naar je toe en veel plezier dit weekend in…….alweer Val Thorens. Mazzelaar!Voor de tweede keer dit seizoen naar Val Thorens, het door ons zo geliefde gebied van 3 Vallees. Half december was er heel veel verse sneeuw, en waren er weinig mensen, dat zal nu anders zijn, maar we hebben er zin in!

Donderdagavond om 20.15 uur vertrokken uit Maastricht met de bus, dat we vroeger vertrokken zijn, merken we ook bij aankomst in Val Thorens, we komen om 8 uur al aan! Nadat we bij alle plaatsen zijn geweest waar mensen er uit moeten kunnen ook wij er uit en meteen naar ons appartement, daar alles geregeld (tv voor Rob  en daarna snel omkleden, natuurlijk een ski pas halen en de latten onder. We zijn al met al nog nooit zo vroeg op pad geweest de eerste dag: 9.30 uur hebben we de skipas en zijn onderweg naar Les Menuires.

Omdat het schitterend weer is vandaag (strak blauwe lucht, koud, maar in de zon heerlijk) maken we een tocht door alle 3 valleien. Bram heeft meteen de smaak weer helemaal te pakken en board ver voor ons uit.

Om 15.30 uur stoppen we er mee en gaan naar ons appartement, waar we lekker boven de winkelstraat zitten en een super mooi uitzicht hebben op Cime Caron. Nadat we ons helemaal geïnstalleerd hebben doen we aan de overkant boodschappen en regelen na het eten ook nog WiFi in ons appartement
___________________________________________________________________________
Zaterdag 29-12-2007
Gisteravond zagen we al dat het niet meer helder was, dus de verwachtte sneeuw kon nog best wel eens gaan vallen vannacht. De hoop was natuurlijk dat het vandaag overdag droog, zonnig en helder zou zijn…. Helaas was dat niet zo toen we wakker werden. Op het balkon al een een pak sneeuw en het sneeuwde nog steeds, het zicht was slecht, we konden de overkant niet zien.
Rond 9 uur toch vertrokken, helemaal ingepakt in jassen, sjaals en sneeuwbrillen. Eerst richting Les Menuires, dat ligt lager en de kans was groot dat het zicht daar beter zou zijn, dat klopt inderdaad. Al gingen zelfs blauwe pistes erg lastig, je zag geen diepte en ook de hobbels van sneeuw zag je niet. De ochtend stop hebben we dus ook maar lekker vroeg gedaan, even bijkomen in de warmte, met thee en chocolade chaud. We gingen daarna verder richting Les Menuires, omdat het stopte met sneeuwen en het zicht ok was, ging dat best wel lekker. Na Les Menuires zijn we richting Meribel gegaan, daar in "ons hutje" heerlijk gegeten en toen weer terug naar boven, het zicht was totaal verdwenen door de laag hangende bewolking. Aan de kant van Les Menuires naar beneden, maar ook daar slecht zicht, we hebben de ski weg genomen en daarna naar de 2 liften waardoor we weer terug kwamen in Val Thorens. (gezellig met zn drietjes verdeeld over 3 lift bakjes in Mont de la Chambre)
In Val Thorens beloten we terug te gaan naar het appartement, het zicht was nog slechter geworden (als dat al kon), ook naar beneden en dan met de Plein Sud nog 1 keer naar boven zagen we niet zitten, dus een zwarte piste en daarna blauw naar het dorp en appartement. Daar een (meegenomen) oliebol gegeten met koffie/ thee.

 

Bram heeft geen last van de losse sneeuw!

Maandag 30-12-2007
Vandaag de wekker op 7 uur, er wordt namelijk zonnig weer voorspelt en we willen dus veel hoge pistes gaan doen. Als we de gordijnen open doen is het inderdaad helder en zien we veel piste bully's aan de overkant aan het werk. We gaan eerst naar Orelle, met de lift naar 3000 m., de pistes zijn daar super, alleen in de liften is het super koud. Daarna naar Cime Caron, het hoogste punt van het hele gebied, 3200 m. Daar eerst wat gedronken, wat foto's gemaakt voor in de film/ op het hoesje, en toen de piste af, een beetje met schrik in de benen, onze ervaringen zijn op deze piste niet echt geweldig (2 jaar geleden bleek het heel mistig te zijn en moesten we bijna op de tast naar beneden op deze toch al niet al te makkelijke piste, vorig jaar had ik een niet- gare quiche gegeten en gingen mijn darmen op deze piste opspelen, waardoor ik een poos met heftige kramp op de piste heb gelegen) Gelukkig ging het heel goed en lag de piste er super bij. Beneden gekomen door naar Les Menuires, waar we naar Pointe de la Masse gaan (2800 m.) Daar van Bram leuke foto's gemaakt die we thuis nog even zullen bewerken. Daar hebben we op de top gegeten en daarna terug naar Les Menuires, waar we via de "rare bakjes"= Croisette, het gebied in gaan. Via de top van de Mont de la Chambre (2850 m.) terug naar Val Thorens, via een nieuwe weg. In Val Thorens nog wat rond geskied en uiteindelijk met de lift de Plein Sud weer terug naar het appartement (16.00 uur) Dat was de bedoeling tenminste, toen ik aan de beurt was, en door het hekje was gegaan en me omdraaide om in de stoeltjeslift plaats te nemen, bleek er ineens een man mee door het hekje gekomen te zijn en al op mijn plaats te zitten: SCHRIK! Op die lange latten verplaats je je nu eenmaal niet zo snel, als er een stoeltjeslift (een 6 persoons, dus een aardige bak) op je af komt en je geen kant op kan. Me dus maar laten vallen, lift stil gezet, (die man was er inmiddels ook uitgevallen, omdat hij bleef hangen achter mijn ski's) en weer in een nieuwe bak geholpen. Bram stond nog in de lange wachtrij en heeft zich flink laten horen, die man, die dus voor me zat wist niet hoe snel hij weg moest skiën toen hij boven kwam. Om 16.45 waren we weer terug.

 

 

1-1-2008
Oudejaarsavond 2007, we hebben met moeite de avond uitgezeten met films kijken, na een dag in de buitenlucht valt dat niet echt mee. Om 7 uur was er eerst een grote show van ski leraren en vuurwerk, we zaten met ons appartement 1e rangs, het gebeurde vlak voor onze deur. De fakkeltocht die van boven kwam (zie foto) was prachtig om te zien, daarna het enorme vuurwerk, schitterend!
Na 0.00 uur, zijn we tegen onze gewoonte in naar buiten gegaan, we zitten midden in het centrum en er was erg veel te doen buiten, daarnaast wilde Bram graag zijn meegenomen vuurwerk afsteken. Buiten wisten we niet wat we zagen, zoveel mensen op de been, super leuk, het gaf echt wel een feestelijk gevoel. Om 0.30 uur lagen we in bed, buiten was het op dat moment nog enorm lawaaiig, slapen was vannacht dan ook kort en veel onderbroken.

We werden dan ook wel wakker gemaakt door de wekker om 7 uur, maar pas een uur laten zijn we opgestaan. Uiteindelijk zijn we om 9.30 uur op pad gegaan, het was opvallend rustig buiten, maar wel schitterend weer! Eerst zijn we naar Mont Vallon gegaan, daar hadden we een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Daarna zijn we een hele lang ski weg naar Mottaret afgegaan, het bleek een minder goede keuze, veel prikken, erg vermoeiend dus. Vanuit Mottaret naar Courchevel, waar we veel pistes hebben gedaan die we 2 jaar terug voor het laatste gedaan.

Bijna beneden erg veel ijs, ik verlies de controle over 1 ski en wordt gelanceerd…. Enorm hard terecht gekomen op hoofd en onderrug (ik denk s.i. gewricht), de sneeuw zag ik als lichtgevend groen toen ik om me heen keek, niet goed….dus even bijkomen. Rob zat achter me en raapte ski's en stokken bij elkaar die ik in mn vlucht door de lucht verloren was. Daarna voorzichtig weer omhoog zien te komen: AUW mn rug, maar zitten in de sneeuw wordt het ook niet beter van, dus toch omhoog en de ski's aan, alles trilt. Dan eerst maar naar een lift en wat gaan eten (het is al 14.30 uur) Skiën gaat aardig maar als ik heb gezeten weer op gang komen is minder. Maar goed, na het eten besluiten we terug te gaan naar Val Thorens, we gaan naar Mottaret en pakken daar de lift naar Val Thorens, dan eerst een zwarte piste en dan blauw helemaal naar het appartement. Een heet bad en 1 van de meegebrachte smeerseltjes doen hopelijk wonderen

 

 

 

 

Woensdag 2 januari

Gisteravond was de nasleep van de klap die ik onderweg gemaakt had nog goed voelbaar. Staan en zitten konden allebei goed, maar daarna mijn benen optillen om voorwaarts te bewegen was zeer pijnlijk. 's Avonds heb ik de 3 smeerseltjes die ik bij me had er op gedaan (Arniflor, Voltaren emulgel en iets vies ruikend tegen spierpijn) ook nog pillen er bij genomen (aleve en ibuprofen) Uiteindelijk werd de pijn heel veel minder en ging ook het slapen goed.

Vanmorgen al vroeg op pad, we bleven weer aan de Val Thorens kant, eerst naar Orelle, daar wat gedronken en toen weer terug naar Val Thorens. De Cime Caron maar even niet gedaan. Vooral op ijsplaten heb ik flink de schrik te pakken om weer onderuit te gaan. Zelfs overwogen een helm aan te schaffen, omdat ook mn hoofd een flinke klap gemaakt heeft. Vooral makkelijke blauwe pistes vandaag is de bedoeling. We steken over naar Meribel en daarna naar Les Menuires. De pistes liggen er best goed bij, als je de ijsplaten weet te omzeilen.

's Middags in de zon nog wat gedronken en toen terug naar Val Thorens, de rij bij de sleeplift naar boven is helaas wel lang.
's Avonds brengen we onze ski's weg om te laten slijpen en gaan dan naar het boven deel van het dorp waar we nieuwe stokken kopen, lichte stokken met goede handvaten.

Donderdag 3-1-2008

Vandaag opgestaan met enorm veel wind wat je hoorde rond het appartement. Buiten zag je de sneeuw al door de straat waaien en ook tegen over ons, waar de piste's te zien zijn zagen we de wind over de bergen gaan.

Maar toch helemaal aangekleed, de geslepen ski's opgehaald en naar beneden geskied. Bij de Funitel Peclet zien we op het bord alleen maar rode stippen, alles lijkt dicht…. dat moet een vergissing zijn…Als je niet meer naar boven kunt, zijn er afzettingen op de piste's, die waren er niet, dus we gaan verder naar beneden, naar de Plein Sud, waar al veel mensen staan. Verder naar beneden is het wel allemaal dicht zien we.

Na in de striemende wind te hebben gewacht (15 minuten) gaat de lift niet open, er is veel activiteit te zien bij de mensen van de lift, maar hij gaat niet open. Steeds meer mensen doen hun ski's uit en gaan naar boven lopen, recht tegen de wind in, en omhoog, slik… dat zal ons toch niet te wachten staan, want dat is een heel eind naar boven. Ja dus, er zit echt niets anders op dan de ski's ook uit te doen en de helse tocht te aanvaarden, we moeten terug, en lopen is de enige manier.

De foto hieronder is tijdens de tocht naar boven, waar we toch wel bijna een half uur over doen, de wind en de sneeuw die in je gezicht striemde was echt of je op de Noordpool liep, overal liepen skiërs en boarders, een vreemd gezicht. Uiteindelijk bij de sleeplift aangekomen naar het bovenste deel van het dorp, weer een erg lange rij natuurlijk. En toen terug naar het appartement, waar we de de hele dag proberen door te komen met lezen, films kijken en internetten. De hele dag is geen 1 lift in Val Thorens open geweest, echt balen, want de zon scheen wel. We hopen dat het morgen beter wordt.

Vrijdag 4-1-2008
We hadden ons voorgenomen om wel de wekker te zetten voor vanmorgen, maar als we de wind weer zouden horen bulderen rond het appartement, zouden we lekker in bed blijven. Helaas was dit het geval, de wind was nog erger dan gister (we hoorden op het nieuws dat er gister en vandaag windsnelheden van 100 km/uur werden gemeten)Lekker lang in bed dus en laat ontbijten, we zien ook niemand op straat of op de piste's.

Pas rond het middaguur zien we dat de wind af neemt, en zien we ook meer activiteit op de pistes, mensen lopen naar boven om daarna met board of ski's naar beneden te gaan. Zelfs de sleepliften in het dorp doen het niet. Om 14.30 uur hebben we weer internet en zien we dat in Les Menuires en in Meribel alles open is GRRRR, we kunnen daar helaas niet komen. We zien dan dat een stoeltjeslift en de sleepliften gaan draaien, zouden we dan toch nog kunnen skiën vandaag? Alle kleren alvast aangedaan, om 15.00 uur besloten dat het te laat wordt, we gaan naar beneden lopen naar de webcam, Bram gaat wel boarden. We staan 2x op de webcam (bekijk de webcam maar op www.valthorens.com, dan de 360 graden webcam en dan panorama, klein, en dan vandaag, 15.15 en 15.30 uur, wij zijn de zwaaiende mensen links. Als we terugkomen in onze straat zien we mensen in een lange rij staan bij de kassa van het lift-pass-bureau. Kennelijk krijg je geld terug voor de 2 dagen dat de liften dicht zijn geweest. Lang in de rij gestaan, maar we hebben een brief waarmee we geld terug krijgen (ruim 200 euro) Feit is dat we liever waren gaan skiën natuurlijk, maar dit is wel een mooie meevaller na 2 dagen binnen zitten. Gelukkig zijn we hier over 2 weken weer. De mannen eten Kebab, vanavond inpakken en morgen de laatste dag waarin we hopen dat we weer kunnen skiën.

Zaterdag 5-1-2008
De laatste dag en gelukkig is alles open! De geslepen ski's gaan als een speer en ook de nieuwe stokken bevallen heel goed.
Halverwege de dag gaat het sneeuwen, maar er blijft wel goed zicht en is niet mistig. We gaan door tot 17.00 uur en gaan ons dan omkleden, we eten pizza en gaan dan rustig de spullen naar de vertrek plaats van de bus brengen. De bus zou om 19.20 uur vertrekken, als hij er niet is om die tijd spreek ik de "Jiba-dame" aan, die meld ons dat ons bus kapot is en dat er een andere bus komt. Uiteindelijk komt deze bus rond 20.00 uur en horen we meteen dat we in Moutier moeten overstappen. Balen dus….

In Moutier regent het, het blijft tot op het laatst onduidelijk of iedereen in deze bus gaat passen, als het past hoeven we namelijk niet over te stappen. Als we na 5 keer vragen (in en uit de bus) uiteindelijk horen dat we mogen blijven zitten, komt er een chauffeur die onze naam roept…. we moeten toch naar de andere bus.
Daar krijgen we de 2 banken helemaal voorin de bus. Uiteindelijk zijn we om 8 uur in Maastricht en 9.45 uur weer thuis.

Lees hier de andere reisverslagen

Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (III)
Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (I)
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 4 – pieken rond Val Thorens
Lees ook:Reisverslag Monica: Avoriaz
Lees ook:Val Thorens zaterdag al open!

2 reacties op “Reisverslag Monica: Val Thorens (II)

  1. Peter

    Wow,

    wat een verslag !!
    Leuk gedaan, thxs !! Ski-ervaringen blijven boeien !!

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Leuk zo n verslag,
    ik heb het met plazier gelezen want ik ga volgende week (wk7) het filmpje maakt het helemaal af.

    lo0ol

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.