Reisverslag Monica: Val Thorens (III)

Monica stuurde al eerder haar jaloersmakende reisverslag naar Val Thorens in. Monica is een mazzelaar want afgelopen weekend toog ze weer naar Val Thorens voor weer een mooi ski-weekend. Jij kunt 't weekend met haar mee beleven in woord en beeld.

 

Donderdag 17 januari/ vrijdag 18 janauri 2008
Om 18.30 uur verzamelen we in ons favoriete restaurant op de parking van Maastricht, Dreamz met 16 man, de groep waarmee we naar Val Thorens zullen gaan dit weekend. Nadat iedereen snel een keuze maakte van de menukaart kwam het eten ook vlot. Om even over half negen komt onze bus en blijken we met z'n 16-en onderin de dubbeldekker te zitten: we hebben dus een soort van eigen bus!
Na de gebruikelijke nachtstop alle slaappillen uitgedeeld, helaas volgde om 0.45 uur nog een stop, de mensen waarbij de pil niet meteen werkte hebben dit nog meegemaakt, het merendeel sliep gelukkig wel. De weg naar boven is besneeuwd dus besluiten chauffeurs Leo en Johan toch voor het laatste stuk de kettingen om te leggen.

Om 9.30 uur rijden we Val Thorens binnen en begint het zo geliefde "bagage-slepen". Met alle spullen door het winkelcentrum en daarna ondergronds naar Maleisia. (Discotheek) Daar kleden we ons allemaal om in ski kleding, regel ik de passen, waarna we met z'n 16-en naar boven lopen waar de ski-verhuur zit, het duurt dan nog ruim een uur voor we uiteindelijk op de ski's staan.
Eerst maar een makkelijke blauwe nemen in Val Thorens, om te kijken of iedereen het tempo kan volgen. Als blijkt dat we voor Jorieke veel te hard gaan besluiten Erik en zij achter te blijven in Val Thorens, vooral de piste de Gentiane is een goede om te gaan oefenen.

De rest van de groep gaat het pad naar Les Menuires af, onderweg meteen maar van een lunch genoten in de zon op het terras. Daarna naar de lift "Doron" waarna we meteen door gaan naar "Mont de la Chambre" en ook meteen de piste met de zelfde naam af. Die lag er 2 weken terug nog prachtig (en gemakkelijk) bij, nu helaas veel bulten met losse sneeuw (er is vannacht 20cm sneeuw gevallen) dus het is, ondanks dat hij blauw is, hard werken. Beneden aangekomen meteen weer de lift Mont de la Chambre in omhoog. Daarna overlegt, "gaan we terug, of gaan we naar Meribel", we doen het laatste. Helaas komen we meteen nadat we aan de piste zijn begonnen er achter dat de piste Lac de la Chambre er super beroerd bij ligt, alleen maar dikke bulten waar het door de steilheid van de piste dus erg hard werken is. Donja besluit de ski's uit te doen en te gaan lopen, Rob skiet met de ski's naar beneden. Het blijft hard werken en als je dan erg moe bent, gaat het niet meer lekker en gaat zelfs het rechte stuk naar beneden niet meer. Maar we komen beneden en gaan uitrusten onderaan bij Plan des Mains. (glas cola van 4 euro)

Iedereen is moe en we gaan dus niet meer de berg over naar Meribel maar gaan terug. Eerst de Plan des Mains omhoog en daarna de (koude) Cote Brune. Als we boven zijn komen missen we Marc en Martin, we denken dat ze al vooruit zijn. Er zijn een aantal telefoons "dood=leeg", waaronder die van Marc, de telefoons die nog wel werken hebben het nummer van Martin er niet in zitten. Erik zegt terloops dat Martin wel eens zijn arm uit de kom heeft…. Hij heeft het nog niet gezegd of ze komen er beiden aan, Marc zegt direct dat Martin gevallen is, zijn arm uit de kom heeft gehad maar hem er gelukkig zelf weer in heeft kunnen krijgen. Martin heeft nog veel pijn, Donja is doodop en we gaan dus heel erg rustig naar beneden. Daar aangekomen begint het zo geliefde "bagage-slepen" opnieuw: weer door het winkelcentrum, dit keer om de plaatselijke bus te nemen naar het hogere deel van Val Thorens, waar ons appartement is. We staan eerst op een verkeerde plaats en zien we de bus voorbij rijden, GRRRR.

 

Dus opnieuw alle spullen oppakken er op de juiste plaats gaan staan. Uiteindelijk komen we rond 17.30 uur aan bij onze appartementen en is de verdeling snel gemaakt, uitpakken, settelen en douchen dus! We besluiten met z'n 12-en te gaan eten in een kleine pizzeria in het dorp; Heerlijk! Na nog een kop koffie in 1 van de appartementen gaan we vroeg slapen.

Zaterdag 19 januari 2008
Vroeg opstaan vanmorgen om met z'n allen rond 9.15 uur klaar te staan om te vertrekken. Er blijft een groep in Val Thorens en er gaat een groep van 8 door de 3 valleien. Omdat ik zelf bij deze laatste groep was, kan ik alleen maar schrijven over de belevenissen van deze groep. We nemen de Plein Sud naar boven, daarna meteen de Funitel Bouquetin om over de berg te komen naar Meribel. Prachtig gezicht die wolken boven het dal.

Boven aangekomen doen we een vreemde ontdekking: het heeft op 2800 meter, waar we ons op dat moment bevinden vannacht geregend, na het prepareren van de piste. Er ligt een dikke laag ijs op, wat skiën er lastig maakt. Ook aan de borden en langs de stokken een dikke laag ijs. Martin en Erik nemen het risico niet (van nog een keer de arm van Martin uit de kom) en gaan terug naar Val Thorens, we gaan met 6 man verder. De piste (Lac de la Chambre, die gister nog lastig was met bulten) gaat het eerste stuk moeilijk door de ijslaag, maar zodra we in de zon zijn is deze al weggesmolten met een heerlijke piste als gevolg. Het niveau van de groep is aardig gelijk en we maken dan ook flinke vaart. We gaan helemaal naar Meribel, met een koffie (Bier!) pauze langs de Sitelle.

Daarna nemen we de lift Saulire 1 en 2. De rode piste aan de andere kant (Combe de Saulire) is steil, maar we komen er allemaal prima naar beneden.

Daarna het groene pad naar Courchevel 1850, waarna met de Verdons en de Saulire weer terug gaan naar boven. Terug naar Meribel nemen we een andere dan normaal, de Biche, een lekkere blauwe, geen kip op de piste, heerlijk door raggen dus!

 

De temperatuur is hoog en beneden is de sneeuw slush, maar daar zijn we alleen maar om over te stappen op een lift, dus we hebben er geen last van.

Met de Tougnette naar boven en daar meteen ook geluncht. Na de lunch de lift helemaal naar boven genomen en naar Les Menuires gegaan, helemaal naar beneden en daarna de Roc de la Chambre weer omhoog, we gaan met het schitterende ski pad (ben ik normaal geen fan van, maar deze wel, een schitterend uitzicht, helemaal als het zo rustig is als vandaag) Gros Tougne, het gaat fantastisch!

Omdat het pas 14.30 uur is besluiten we nog een uitstapje te maken naar Pointe de la Masse, de lift is leeg en de pistes ook! Wat een schitterend uitzicht heb je hier toch en wat gaan die afdalingen hier lekker! Daniël en Rob gaan allebei erg hard.

 

Uitzicht vanaf Pointe de la Masse op de Mont Blanc

Als we beneden zijn besluiten we terug te gaan naar Val Thorens. Dus de gebruikelijke weg terug: de liften Les Menuires en Mont de la Chambre, daarna de piste de Mont de la Chambre, met de afslag naar Val Thorens. Alleen nog even de Cascade en dan terug naar het pad wat bijna voor de deur van het appartement eindigt. De rest van de groep zien we uit de lift in de sleeplift Roc staan, dus we komen zonder het af te spreken met 16 man tegelijk terug. Apres-skiën is de bedoeling, we gaan eerst naar ons appartement, waar in het bezem-kast-formaat dus best 16 man in blijken te passen ("ik begrijp er nix van"-> Jochem Meijer) We drinken daar alvast in en gaan daarna naar de Le Monde. Wat ruikt het daar lekker en wat een leuke muziek : nee dus, na 1 biertje gaan we naar de Irish Pub en dat is beter vol te houden. Meteen door naar ons restaurantje waar we gister ook al aten, we eten heel afwisselend, (kaas-fondue, eend, vlees, pizza) en eindigen met heerlijke toetjes. Bij thuiskomst meteen slapen.

Zondag 20 januari

De laatste dag al weer, en opnieuw gaan we onze favoriete bezigheid uitvoeren: bagage slepen. Eerst de appartementen leeg en schoon maken, daarna met alle bagage naar het lager gelegen deel van Val Thorens waar de bagagerie is. We zouden met 16 man gelijk starten en eerst een foto maken, maar omdat we geen telefonisch contact kunnen krijgen met de missende 4 doen we dat later die dag. Met 9 man gaan we richting Orelle, waar we de andere 4 ook tegen komen. Heerlijke pistes in de zon daar! Je merkt dat het een stuk drukker is dan de 2 dagen hiervoor. In Orelle doen we alle liften en houden daar ook de koffie stop.

 

Daarna naar het restaurant bij de lift Caron/Cairn, waar we de andere 3 terug vinden, met z'n allen eten (erg lange wachtrij!) en daarna op de foto. Iedereen blijft die dag een beetje spelen in Val Thorens, lekkere blauwe pistes waar je hard van af kunt raggen, op pistes komen die we niet eerder gedaan hebben, lekker hoor!

 

Om 17.00 uur is de bagagerie open en kunnen we
ons omkleden, er is gelukkig veel ruimte, dat maken we ook wel eens anders mee.
17.30 uur eten bij “ons” restaurantje, waarna we voor 19.00 uur de bagage op
kunnen halen en nog een keer door het winkelcentrum gaan slepen. De bus is op
tijd. Helaas mogen we niet onderin zitten en zijn beide chauffeurs chagrijnig.
De rit omlaag van de berg gaat als een speer, veel te hard en vooral het
plotselinge remmen de hele rit zorgt voor veel last van misselijkheid. Door de lange film (Blood Diamant) gaat de tijd snel, de nachtstop komt dan
later dan verwacht, maar daarna is het slaappillen uitdelen en slapen! Om 6.30
uur zijn we weer in Maastricht.

Lees hier de andere reisverslagen

Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (I)
Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (II)
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 4 – pieken rond Val Thorens
Lees ook:Reisverslag Monica: Avoriaz
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 3 – Le Grand Bleu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.