Reisverslag Monica: Avoriaz

Monica is een van de ubermazzelaars die lekker vaak op wintersport gaan. Ze heeft al eerder haar reisverslagen van haar tripjes naar Val Thorens. Onlangs is ze een weekje naar Avoriaz geweest en natuurlijk wil ze jou laten meegenieten hiervan. Er zitten werkelijk prachtige plaatjes tussen! Dus snel lezen! En let op: zeer binnenkort kun je gaan stemmen op de reisverslagen. Houd het blog dus in de gaten!

2 februari 2008

Om 20.30 uur vertrekken we vanuit Maastricht. Bijna de hele route sneeuw onderweg, in België is het langs de wegen al wit. De nachtstop is lekker vroeg, 23.00 uur, helaas komt er daarna een 2e film. Onze slaappillen doen het goed, we vallen bijna meteen in slaap.

Om 8 uur komen we aan in Morzine, waar we met de lift Prodains naar Avoriaz moeten gaan. Met 4 mensen die al eerder in Avoriaz geweest zijn gaan we naar boven, zij gaan met de bagage lopen, wij besluiten op een paard met koets te wachten. Dan komt 1 van de mannen tot onze verrassing terug, er komt een taxi aan, waar ook wij in kunnen! Voor de deur worden we afgezet. Het sneeuwt behoorlijk hard, en we besluiten een plek te zoeken waar we iets kunnen drinken, we kunnen om 11 uur namelijk al inchecken. Omdat het krijgen van de kamer langer duurt, gaan we ons omkleden en een ski pas halen voor een halve dag. Het is op dat moment droog en zelfs het zonnetje breekt door.

 

Wat voelt de sneeuw heerlijk, een heel pak verse sneeuw. Voor 12 uur kunnen we al door de liftpoortjes, en gaan dan natuurlijk naar het Croutes Savoyarde hutje. Eerst de Tour lift, dan de blauwe Proclou, stoeltjeslift Séraussaix, blauwe Terras (waar, in tegenstelling tot vorig jaar maart, nu wel sneeuw ligt) we hoeven zelfs niet de trap op bij het hutje, maar kunnen zo het terras op skiën.

a het eten (natuurlijk Croutes Savoyarde en tartiflette) de lift Zore omhoog. Het trekt daarna weer dicht en begint weer te sneeuwen, daarna een heel lang blauwe pad naar de lift Proclou. Via het dorp, we kijken meteen hoe we terug komen bij het app. Omdat we aan de linkerkant de zon zien willen we daarheen, maar als we boven komen sneeuwt het behoorlijk hard, en liggen de pistes vol met bulten. Alledrie dezelfde gedachte: terug! We zijn moe en hebben geen zin in het harde werken met bulten. In het appartement meteen de sleutel gehaald, bagage naar boven, en dan lekker niets. Koffie/ thee maken, koffers uitpakken. Als we de lap top aanzetten blijken we WiFi op te pikken van iets/ iemand, daar maken we dan maar gebruik van We kijken naar het weer: morgen strak blauw en zon!

Onze route vandaag:

 

3 februari 2008

Vanmorgen om 7 uur opgestaan, en meteen na het het douchen brood gehaald, de bakker is 24/7 open, dus we hoeven niet op de klok te letten en kunnen vroeg eten. Prachtig mooi weer vandaag, blauwe lucht en zon, alle reden om vroeg op pad te gaan.

De bedoeling is eerst naar Zwitserland en dan richting Chatel. Die opgave bleek even lastiger dan we gewend waren vanuit Chatel, we komen tot 2 keer toe bij een verkeerde top uit. Dan maar iets lager met de Cubore; omhoog, we krijgen dan wel een soort van Mur te doen aan de andere kant (mur de Cubore) enorme bugels. We komen alle drie heelhuids beneden, maar het kostte wel wat moeite.
Dan met een sleeplift omhoog, om in Les Crosets te stranden. We gaan dan maar met de Mossettes omhoog en dan een blauwe naar beneden, deze kennen we van vorig jaar.

 

Helaas maken we dan de vergissing links af slaan en komen dan op een enorm lang pad naar Morzine terecht, een aanslag op je bovenbenen.

In Morzine komt er geen bus en gaan we lopen naar onze aansluitende lift naar Chatel, best jammer dat dat zo slecht geregeld is. In Chatel dit jaar wel sneeuw (vorig jaar Maart leek het er wel zomer) we gaan dan ook skiënd naar beneden en lopen dan naar de bus die de lift naar boven en dan richting Avoriaz. Bram gaat nog 2 keer over de schansen bij het snowpark bij de parkeerplaats, wij nog een keer de blauwe naar beneden, rond 16.00 uur stoppen we er mee, de zon schijnt nog steeds, het is heerlijk weer gebleven de hele dag.

 

Onze route van vandaag:

4 februari 2008

Vandaag was er sneeuw voorspelt… toen we wakker werden nog niets te zien (wel donkere wolken, maar nog wel goed zicht), maar toen we bijna klaar waren met het ontbijt begon het te sneeuwen. Toch aangekleed in de ski kleren en op pad. Helaas was het zicht boven nog beroerder dan we al in Avoriaz hadden, dus meteen de weg terug ingezet en terug naar het appartement. Bram is wel bijna de hele dag buiten geweest, in het snowpark oefent hij zn sprongen en vermaakt zich prima.

Wij vermaken ons met boeken, internet (uitzending gemist.nl) en lekker eten.'s avonds gaan we nog even naar buiten (met skibrillen op)De paardjes blijven gewoon lopen de hele middag en tot ver in de avond (het vervoermiddel in Avoriaz)

5 Februari 2008

Vanmorgen weer op tijd opgestaan, de voorspelling was goed weer, al leek het daar gisteravond nog niet op, om 22.00 uur nog steeds hevige sneeuwval. Maar inderdaad, het was droog en af en toe za je het zonnetje verschijnen. De bedoeling was de kant van Morzine/ Les Gets te gaan, helaas bleek de route er naar toe af gesloten te zijn vanwege een ongeval ('s middags zagen we dat precies voor de tunnel naar het begin van de route een sneeuwbully van de weg gevallen was en opgetakeld werd)Bram nam in het snowpark beneden meteen maar even een schans, dat heeft hij gister in de sneeuwbuien ook de hele dag gedaan.

We besloten om naar Les Linderetes te gaan en van daar uit naar Zwitserland. De pistes lagen er goed bij, sneeuwhopen verschenen wel helaas door de vele losse sneeuw. In Zwitserland met een superoude tergend langzame tuinbank aan een draadje naar boven gegaan, daar Morgins aangehouden, en $%&*$# weer bijna op het lange pad naar Morgine terecht gekomen, gelukkig zagen we het op tijd en besloten we via Les Croisets terug te gaan naar Avoriaz.

 

Uiteindelijk eerst nog een pauze genomen, maar omdat de serveerster weigerde ons te helpen, zijn we via de lift boven de Zwitserse Muur terug gegaan.

Daar een heerlijke piste helemaal naar beneden genomen (Crot)waar we ook langs onze lunch nuttigen, in een schattig klein hutje. Daarna met de lift Prodains weer omhoog. Daarna zijn we alleen rond Avoriaz gebleven. Vooral de blauwe piste Combe a Floret is schitterend met de besneeuwde bomen waar we doorheen komen. Bram doet ondertussen The Stash, een snowpark helemaal gemaakt met "natuurlijke materialen"

Bij het nemen van de laatste piste komen we langs de "half-pipe", hij is gesloten, maar Bram neemt hem toch. Het weer was vandaag prima, na eerst het zonnetje later bewolking, welke op sneeuw wolken leken, gelukkig is het droog gebleven, morgen waarschijnlijk weer sneeuw, maar daarna 3 dagen prachtig weer.

6 februari

Vandaag zoals de voorspelling was, sneeuw en natuurlijk ook weer mist. Bram gaat meteen na het ontbijt al op pad, naar het snowpark gaat niet (hij ziet de schansen niet vanwege de mist) maar hij zoekt de blauwe pistes waar een beetje zicht is. Wij gaan als het droog lijkt, rond 10.30 uur, we spreken met Bram beneden af. We gaan 1 lift omhoog en de lange blauwe naar beneden richting Morzine, het is natte sneeuw wat dan valt, en geen zicht, dus snel weer omhoog en terug naar het appartement. De volgende 3 dagen gelukkig mooi weer voorspelt! Vandaag komen we wel door met lezen/ internetten en (NL) tv kijken.

Om 14.30 uur gaat de zon schijnen en zien we de mist optrekken, bijzonder om te zien hoe snel het weer kan veranderen. Bram was al een tijdje weer op pad (naar The Stash, met een groep snowboarders). Wij ook snel de ski kleren weer aan en ook naar die kant van Aoriaz, met de zonnebril op. We komen tegelijk met Bram bij de ingang van The Stash aan en maken meteen wat foto's en film van zijn kunsten.

 

Bram is toen met de groep verder gegaan en wij weer naar boven, om daarna een blauwe te nemen. We zien het weer dichttrekken en ineens sneeuwt het weer. Nog 1 afdaling gedaan en toen weer terug naar het dorp. Bram komt een uur later ook terug.

7 februari 2008

Vandaag is het prachtig weer en we besluiten dan ook naar Morzine/ Les Gets te gaan, deze week nog niet geweest en vorig jaar lag er geen sneeuw, dus we zijn wel benieuwd. De sneeuw blijkt erg papperig te zijn en daaronder veel ijsplaten. Rob valt uit een stoeltjeslift, zelfde verhaal als bij mij in VT, iemand dringt zich tussen een hekje langs en dan heb je ineens te veel mensen die in willen stappen, Rob red het vege lijf door zich voorover te laten vallen, in een meter verse sneeuw. Hij wordt er met moeite weer uitgehaald en weer in de lift gezet.

Daarna is het tijd voor een kop warme chocolade melk, we komen bij een leuk hutje aan en samen met nog 2 mensen nemen we plaats op het terras. Er komt even later nog een groep bij zitten. We maken tijdens deze pauze nog een zelf ontspanner foto, gaan naar de wc en gaan dan naar de ski's….

Dan ziet Rob meteen dat de zijne weg zijn, met de (nieuwe) Leki stokken. Dat is een bizarre ontdekking, er staan nog 4 stel ski's waarvan 1 stel de mijne zijn. Er zitten nog 2 mannen op het terras, we vragen welke ski's van hen zijn en dan blijft er 1 stel over. Het stel lijkt in geen enkel opzicht op die van Rob, andere kleur, andere maat….. We wachten een half uur, misschien zijn ze per ongeluk meegenomen en komt degene weer terug… helaas is dat niet zo, we informeren interpolis alvast maar. Er zit niets anders op dan de ski's die over zijn dan maar mee te nemen, we zitten midden op een berg, dus we hebben nog geluk dat er nog een paar ski's over is. Rob maakt de huur ski's op zijn maat, gelukkig makkelijk te doen. We proberen de zaak nog te bellen waar die ski's vandaan komen, maar deze mensen begrijpen geen Engels. De ski's zijn maar 1.60 lang, ruim 10 cm korter dan de gestolen ski's en dat voel je meteen.

We gaan daarna weer richting Avoriaz, waar de sneeuw veel beter is, en minder ijsplaten zijn. We eten uitgebreid in het hutje (Tartiflette, Croute Savoyarde en Bram patat met worst), lekker wijntje erbij.

In Avoriaz nog een lekkere blauwe door het bos gedaan en toen langzaam aan terug naar het appartement, waar we eerst de ski's naar toe brengen en dan aangifte gaan doen bij de politie.

8 februari

Zoals verwacht was het vandaag weer schitterend weer, temperaturen boven 0, mocht eigenlijk iets kouder zijn voor de sneeuw, maar in de zon is het heerlijk.

andaag beginnen we eerst met de favoriete blauwe piste door het bos. Rob heeft gisteravond nieuwe ski's gehuurd, in een betere klasse dan welke we onderweg hebben meegenomen i.p.v. Rob zijn ski's. Ze blijken wel erg stijf te zijn, dus na de blauwe piste terug naar Avoriaz en omruilen voor iets minder stijve ski's. Het missen van de eigen ski's blijft de hele dag toch wel gevoeld worden, de ski's die al 10 ski vakantie's mee geweest zijn, waar herinneringen aan zitten, maar waar Rob toch ook heel erg aan gewend was. Thuis maar op zoek naar zoveel mogelijk dezelfde ski's. 

We gaan na het omruilen van de ski's richting Linga, prachtige piste's daar, al was de dalafdaling een soort van ijsbaan geworden.

Nadat we op Plaine Dranse heerlijk hebben gegeten, gaan we rond 14.30 uur pas weer weg, net op tijd, want de zon verdwijnt achter de bergen. Dan gaan we richting Zwitserland, waar we nog een tijd in de zon kunnen skiën (aan de Franse kant), rond 16.30 uur stoppen we er mee, aardig bruin/ rood geworden.

Na het douchen en omkleden gaan we eerst andere stokken voor Rob kopen, hij is zo gewend aan de leki stokken, die kopen we dus weer opnieuw. Ook kopen we een slot, we zitten op geen enkel terras nog echt rustig, nu we hebben ondervonden hoe snel ski's en stokken meegenomen kunnen worden, het is het 3e slot, maar wellicht dat deze wel te openen blijft in kou (de vorige cijfersloten gingen niet meer open in kou en moesten opengeknipt worden, daarna zijn we gestopt met op slot zetten) De stokken zullen we voortaan bij ons houden.

 

9 februari

De laatste dag alweer, en opnieuw is het schitterend weer. We zijn voor 9 uur al uit ons appartement, de bagage staat weer in de bagagerie. We doen een rondje, zoals we vorig jaar ook vaak deden, via Lindarets naar Zwitserland, en daar boven aan gekomen wat drinken. We gebruiken daar voor de eerste keer ons slot, we zitten geen minuuut meer rustig als we de ski's niet zien (en ook dan niet, want toen ze gestolen werden, zaten we er bijna bovenop)  

Na de pauze doen we een rondje Zwitserland, zonder op het vervelende pad naar Morgins te belanden. De sneeuw is nog steeds super goed, ondanks de hoge temperaturen. Bram wil heel erg graag de Muur doen, dus op de terugweg gaan we daar langs. De muur is aardig steil en berucht, er liggen hopen sneeuw waar je omheen moet draaien.

Wij blijven beneden, bram belt als hij de tocht naar beneden begint. Hij is goed te volgen, omdat hij de enige boarder is op dat moment. Keurig draait hij zn bochtjes zonder naar het makkelijkere rechter deel van de muur te gaan. Als hij beneden komt is hij doodmoe, maar beretrots op zijn prestatie. Boven gekomen nog maar even poseren bij het begin van de Muhr.

 

We eten natuurlijk deze laatste dag weer in het Croutes-hutje, waar ik op aanraden van de serveerster Crosiflettes eet, tartiflette met in plaats van aardappels een klein soort pasta, het is heerlijk! (helemaal in het zonnetje, buiten met een glas witte wijn erbij)
De rest van de middag brengen we door rond Avoriaz, Bram doet de Stash nog een keer, wij de lekkere blauwe piste door het bos die er naast ligt. We rusten uit beneden in het dorp op een heerlijke bank en gaan dan terug naar het appartement, waar we in alle rust om kunnen kleden. Dan gaan we nog even in de zon wat drinken en genieten van paardjes die langsrennen.

Als de zon achter de bergen verdwijnt zoeken we een leuk restaurantje op om te eten, eerst belanden we nog ergens waar we minder leuk zitten (dus alleen maar wat drinken) daarna heerlijk eten bij een ander restaurantje. Rond 20.00 uur is het tijd om naar de telecabine te vertrekken, de bus komt ons beneden op halen. Samen met de mensen die ons bij aankomst meenemen in de taxi vertrekken we naar de lift. De bus komt uiteindelijk pas tegen 21.30 en rijd nog langs Cluses, om uiteindelijk om 8.00 uur in Maastricht aan te komen.

 

Conclusie:
Hoewel het een prachtig gebied is, met on-Frans, bomen langs de piste's en heerlijk eten (Croutes Savoyarde) blijft onze favoriet toch 3Vallees. Portes du Soleil heet dan wel een aan 1 gesloten gebied te zijn, dat ervaren wij toch heel anders (een stuk lopen in Morgine, een bus in Chatel en een treintje in Morzine) De liften zijn veelal erg oud (tuinbanken die tegen je kuiten aan gelanceerd worden) vooral in het CH gedeelte van het gebied (waar je, als je niet over het lange pad naar Morgine gaat, je alleen maar sleepliften tegen komt) Het gebied van Les Gets hebben we niet goed kunnen ontdekken, Rob zijn ski's waren toen gestolen en het was aan die kant bijzonder ijzig, als je dan op de allergoedkoopste (slappe) ski's staat, is dat vragen om ongelukken. Volgende week gaan we de Dolomieten ontdekken!

Lees hier de andere reisverslagen

 

 

Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (III)
Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (I)
Lees ook:Reisverslag Monica: Val Thorens (II)
Lees ook:130 km Piste Open in Les Portes du Soleil!
Lees ook:Gigantische lawine verspert weg Col du Lautaret

4 reacties op “Reisverslag Monica: Avoriaz

  1. sergio

    Leuk en mooi verslag. Wel jammer van de ski’s. Ik hoop dat je goede ski’s hebt gevonden voordat jeullie naar de Dolomieten vertrekken.
    Maak je van die trip ook weer zo’n mooi verslag? Ga zelf de 14e weer naar St. Christina, deze keer wil ik de Marmaloda gaan doen schijnt heel mooi te zijn. Veel plezier en laat wat sneeuw liggen ;)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Monica

    Tuurlijk maak ik weer een verslag van onze week in Ortisei, meestal gaat de lap top mee en schrijf ik ter plekke al op mn blog op hyves, daarna alleen nog even knippen en plakken voor dit blog. Het is Saskia die er dan het meeste werk aan heeft, omdat zij alle foto’s neerzet op de plaatsen die ik heb aangegeven :-)
    Er ligt vanaf vandaag weer sneeuw in Ortisei, en volgende week wordt ook nog het nodige verwacht, dus als jij gaat heb je vast goede sneeuw en zon!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Monica

    o ja, en ski’s hebben we gevonden, Völkl, …. type weet ik even niet meer, we huren ze eerst een week, als ze bevallen dan kopen we ze. Nu pas goed ondervonden hoe verschillend ski’s zijn. Ik heb zelf al 10 vakantie’s Rossignol lady ski’s, (prachtige met vlinders) ik denk dat ik goed ziek ben als ze weg gehaald worden, deze zijn echt niet meer te koop.
    Wij zijn zelf nog niet eerder in Italië geweest, dus zijn heel benieuwd of het zo mooi is als dat iedereen zegt. Wordt vervolgt! (en jij ook veel plezier!)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Lars

    @Sergio
    De Marmolada is idd de moeite …
    Net zoals de Sella Ronda (wel op tijd vertrekken, anders zit je midden in’t volk in Wolkenstein en St. Christina en da’s niet zo aangenaam).

    En als je toch in de buurt bent: de héél lange afdaling vanaf Lagazuoi is ook de moeite waard. Niet omdat ze moeilijk is, maar gewoon omdat ze énorm mooi is om te zien (paar ijsmuren, paar vergezichten). Makkelijkste manier om er te geraken is zelf naar San Cassiano of Armentarola skieën en dan een skibus nemen (5€pp). Zwaar de moeite vond’k het zelf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.