Hannibal heerst; zelfs over het weer in de Sölden

Flarden van dikke mist verspreiden zich tussen de gletsjers van Sölden, uiteindelijk eindigend in een massa uitzichtloze wolken. Letterlijk geen handen voor ogen te zien. De vallende sneeuw trekt zich niets aan van het feit dat het al half april is. De regisseur houdt z'n hart vast; tenslotte moet het vanavond gaan gebeuren: het grootse en meeslepende theaterspektakel Hannibal. Zullen de weersomstandigheden dan wél ideaal zijn?

Afgelopen donderdag vertrok ik voor een reis naar het Oostenrijkse Sölden, gelegen in het Otztal. Hoogtepunt van deze reis was de uitvoering van "Hannibal", 't jaarlijks terugkerende gletsjer spektakel.

Briljant generaal 

Hannibal. Wie was de goede man ook weer? Even een stukje geschiedenis. Hannibal Barkas (ja, hij had ook een achternaam!) leefde 247 voor Christus, afkomstig uit Carthago en moet een briljant generaal en tegenstander van de Romeinen geweest zijn tijdens een oorlog. 

Hannibal wilde tijdens een oorlog tegen de Romeinen hen in 't hart treffen. Het
benodigde troepentransport van de meer dan 60.000 manschappen en 30 olifanten was echter niet gemakkelijk. Er was maar een alternatief: de riskante rout door de Alpen. Hannibal durfde het aan en ging. Lange tijd dacht men dat Hannibal de Alpen langs de St.
Bernardpas overstak, maar tegenwoordig denkt men eerder dat hij de
zuidelijker overgangsplaats bij Mont Cenis koos.

In Italië behaalde hij
veel overwinningen maar slaagde er niet in Rome te belegeren, laat
staan het in te nemen. Omdat Rome zijn uitlevering verlangde moest hij vluchten
naar Syrië. Hij maakte door middel van gif een eind aan zijn leven toen hij uitgeleverd dreigde te worden.

Alternatieve olifanten 

Dit verhaal inspireerde de regisseur Hubert Lebka en organisator Ernst Laugenti om 't te verwerken in een groot mulitmediaal theatersstuk. De natuurlijk arena die gevormd worden door de gletsjers bieden daarvoor een prachtige ambiance. Dit jaar werd het spektakel voor de 9e maal opgevoerd in 8 jaar tijd. In 2006 is er even van het Hannibal scenario afgestapt en werd "Mars 2068" gespeeld. Blijkbaar geen succes, want Hannibal is back!

Glijden, poepen en wegrennen 

Het Hannibal spektakel is weliswaar aan veranderingen onderhevig, de grote lijnen blijven ieder jaar dezelfde. In de voorstelling spelen olifanten een grote rol en er is ooit geprobeerd om echte olifanten te gebruiken. Deze kolossen deden echter niet wat de regisseur wilde. Ze poepten, renden weg en gleden uit over de gladde sneeuw. Dus werd al snel het idee geboren om pistebully's in te zetten als olifant. Die doen precies wat je wil, zijn bovendien koudebestendig en bovenal indrukwekkend groot. 

Vergelijkbaar met een opera 

Hannibal wordt jaarlijks slechts éénmaal opgevoerd vanwege de enorm hoge kosten. Er moeten 3 vliegtuigen opstijgen vanaf Salzburg, helikopters en zelfs een F16. Tel daarbij de ruim 500 mensen uit diverse disciplines die erbij betrokken zijn daarbij op en de kosten zijn sky high. Wat de hoogte van de kosten zijn? "De kosten zijn net zo hoog als een grote opera", aldus Hubert Lepka. Gokje: 3 miljoen euro?

Gelukkig is daar het immer sponsorende Red Bull die financieel te hulp schiet. De grote baas Dietrich Mateschitz kwam persoonlijk polshoogte nemen en deelde daarbij z'n nieuwste uitvindsel uit: Red Bull Cola.  

Mist is spelbreker

Uiteindelijk is het dan om 20.02 zover: het begint. Het stopt met sneeuwen, maar het is koud. De meeste toeschouwers zijn dik ingepakt en klaar voor wat komen gaat. Ze hebben 35 euro voor een kaartje betaald (incl. busrit en tol). De spanning is extra groot, want iedereen weet: als de dikke mist niet wegtrekt dan zullen er geen vliegtuigen, heli's en straaljagers komen. Ook de gecontroleerde lawine zal dan niet te zien zijn.

Op de van sneeuw gebouwde piramide, die symbool staat voor Carthago, begint het verhaal. Aanvankelijk nog rustig. Een stem die door de speakers schalt vertelt in het Duits het verhaal (die stem die me trouwens deed denken aan de stem uit het liedje van de Oostenrijkse zanger Falco: Jeanny. Je weet wel die zegt: Newsflash…..).

Het verhaal blijkt uiteindelijk een mix tussen heden en verleden. Dat heden vertaalt zich doordat Hannibal zich laat interviewen door een CNN look-a-like "Carthago TV" dame. Daarna verdwijnt Hannibal weer terug in het verleden, bijgestaan door de vele dansers en danseressen. Als er dan toch een helikopter en een parachutist verschijnen golft er een "hoera" door het publiek heen.

De helikopter laat Hannibal neer aan een rood doek. De stem vertelt verder, er verschijnen vlammen en licht. Helaas gaat veel verloren door de soms extreme mist. Uiteindelijk worden de registers opengetrokken tijdens de slag van Zama en trekt Hannibal ten strijde met zijn complete leger van skidoo's, motoren, skilerareren en pistbully's, bijgestaan door de speciaal gecomponeerde bombastische muziek.

Het publiek weet inmiddels dat het meest gave niet gaat komen: de vliegtuigen niet, de andere heli's niet, de base jumpers niet en ook de F16 laat het afweten. Logisch natuurlijk, veel te link. We horen wel de knal die de lawine zou moeten opwekken, maar we zien 'm niet. 

Wat er nog meer niet getoond wordt is niet duidelijk; misschien maar beter ook. Als uiteindelijk Hannibal de beker des doods nuttigt is het afgelopen.

Na afloop verlaten we koud geworden de arena. We zien nog wel kans om stiekem de piramide te beklimmen en een foto te maken, voordat we door de beveiliging worden weggestuurd.

Inzet aspecten skigebied

Al met al kan ik zeggen dat wat ik gezien heb behoorlijk indrukwekkend was. Het is bijzonder knap om zo'n oud verhaal te "vertalen" naar het nu, gecombineerd met de inzet van de aspecten die een skigebied zo eigen zijn: de bergen, tientallen pistebully's, sneeuw, skileraren, stoeltjesliften, skidoo's etc. Bijzonder jammer was het dat de mist zoveel roet in het eten gooide en de grootsheid van het evenement enigszins "benevelde". Daardoor gingen veel aspecten die het verhaal hadden moeten versterken verloren en was de uitvoering toch iets minder krachtig. Volgend jaar nog een keertje? Hannibal laat zich immers niet zomaar verslaan….

Kijk ook eens op:

 Morgen volgt een blogje over de rest van het weekend Solden.

Lees ook:Sölden organiseert voor zevende keer multimediaspektakel Hannibal op de gletsjer
Lees ook:Hannibal achterna in Sölden
Lees ook:De 5 beste wintersport-dvd’s (volgens ons)
Lees ook:Alpenweerpraat: langzaam zachter
Lees ook:Alpenweerpraat: genieten!

2 reacties op “Hannibal heerst; zelfs over het weer in de Sölden

  1. Roel

    Mooi verslag Saskia. Jammer van de benevelde Hannibal. Wat ik me wel afvraag, wat kost een gemiddeld kaartje voor deze voorstelling?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saskia

    Das een goeie vraag, die ik nog even zal beantwoorden in het artikel!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.