Alpenweerpraat: genieten!

Deze week is er een om in te lijsten. IJskoude nachten en zonnige dagen wisselen elkaar af, en dat in vrijwel het hele Alpengebied! Alleen in laaggelegen dalen vormt zich 's nachts wat mist die tegen de middag is weggeruimd. Boven 1700m heb je daar echter geen last van.

Vanochtend vroor het opnieuw op veel plaatsen streng. Het dorp Ulrichen in het Zwitserse Wallis was voor de tweede opeenvolgende dag een koudepool met 21 graden vorst. Na wat ochtendmist en nevel komt de zon vandaag goed te voorschijn.

Vanaf woensdag treedt er een verandering op. Niet in het weertype want het blijft gewoon zonnig, maar wel in de temperatuur. De koude oostelijke wind verdwijnt doordat een hogedrukgebied zich naar het zuidoosten laat afzakken. Hierdoor warmt het vooral in de bergen wat op. Omdat de wind wegvalt kan de koude lucht zich in beschutte dalen echter handhaven. Dit temperatuursverschil stimuleert de vorming van mist die in sommige laaggelegen dalen de hele dag kan blijven hangen. Daarboven schijnt de zon onverminderd door, maar stijgen de temperaturen wel tot boven het vriespunt. De vorstgrens stijgt naar zo'n 2000m.

Veel kwaad kan het nog niet. De zon staat erg laag en door de droge lucht valt het met de dooi mee. Meer kwaad kan een föhn die daarna eventueel volgt, een toenemende wind die warmere lucht aanvoert is dodelijk voor de sneeuw zoals we een paar weken geleden hebben gezien. Maar of die föhn er echt komt is nog maar de vraag, weliswaar neigen verschillende modellen hiernaar maar ik moet het eerst zien. Het hogedrukgebied laat zich niet zonder slag of stoot verdringen, zolang het zich ophoudt rondom de Alpen houdt het zonnige rustige weer gewoon aan.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: in het westen zonnig maar fris
Lees ook:Alpenweerpraat: langzaam zachter
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds meer zon
Lees ook:Alpenweerpraat: lente van korte duur
Lees ook:Alpenweerpraat: later wel/geen westcirculatie?

2 reacties op “Alpenweerpraat: genieten!

  1. Joost

    Het ziet er steeds meer naar uit dat mijn wintersport in duigen gaat vallen (22-29 december), laat ik hopen van niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Niet te snel wanhopen Joost. Zoveel sneeuw als er nu ligt heeft er de hele vorige winter niet gelegen. Bovendien is die sneeuw vooral hogerop niet zomaar weg!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.