Alpenweerpraat: later wel/geen westcirculatie?

Vanochtend zag het er in Oostenrijk weer even winters uit. Met het binnendringen van koude lucht is gisteren een vochtige koude plaklaag ontstaan die vooral de dalen plaatselijk mist en laaghangende bewolking bracht. Doordat de temperaturen vannacht tot diep onder nul daalden zette het vocht zich als ijskristallen af op bomen. Mooie winterse plaatjes waren het gevolg.

Het binnendringen van de koude vochtige lucht was van boven ook goed te zien. 'Tongen' van mist en laaghangende bewolking drongen gisteren de dalen binnen (bron MODIS).

De februarizon lost de laaghangende bewolking vandaag snel op waarna het overal zonnig wordt. Het is vooral in Oostenrijk wel koud met in de meeste dalen de hele dag vorst. Vanaf morgen wordt het weer wat zachter met aanhoudend veel zon. Dit weer houden we zeker tot woensdag maar toch gaat er in de loop van de week voorzichtig iets veranderen.

Het zwaartepunt van de hogedruk gaat zich vooral op de Middellandse Zee richten waardoor ten noorden ervan ruimte komt voor een krachtige westelijke stroming. Geregeld zullen storingen over Scandinavië en de Benelux naar het oosten trekken. De Alpen bevinden zich in het grensgebied van beide weertypen, en dat geeft toenemende onzekerheid voor wat betreft het weer in de Alpen.

Vanaf donderdag kunnen uitlopers van storingen af en toe de noordalpen schampen waardoor men last van meer bewolking kan hebben. Veel neerslag zal het niet opleveren, wel wordt het waarschijnlijk nog wat zachter omdat uit het zuidwesten warmere lucht wordt aangevoerd. Hoe het verder gaat, we houden het in de gaten.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, mailen kan ook.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: in het westen zonnig maar fris
Lees ook:Veel sneeuw vanaf 2500m
Lees ook:Alpenweerpraat: langzaam zachter
Lees ook:Alpenweerpraat: winters speldenprikje voor Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in de Dolomieten

2 reacties op “Alpenweerpraat: later wel/geen westcirculatie?

  1. Michel

    Beste Roel,

    geweldig om je weerbericht elke dag te lezen ! Het zou toch mooi zijn als er van de week wat sneeuw valt in Konigsleiten (daar ga ik over 2 weken heen). Verwacht je sneeuw daar of helemaal niets..? Jammer dat de temperaturen weer gaan stijgen…das echt balen..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Hoi Michel, vanaf donderdag stijgen de kansen wel iets maar of het werkelijk iets oplevert is afwachten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.