Een helm bij skien of boarden: stoer of stom?

In Amerika al jaren verplicht, in Europa een opkomend verschijnsel: de helm. Voor kinderen in de klasjes al een gewoonte, voor veel volwassenen nog even grote onzin als het dragen van een helm bij het fietsen. In de snowparks is het (gelukkig) al bon ton. De deelnemers van Snowchamps moesten vanaf de tweede ronde allemaal een helm dragen.

Ikzelf had tot voor kort nog nooit een helm gedragen. Nooit zo over nagedacht eigenlijk. Maar eigenlijk is het best raar – met de snelheden die je vaak toch maakt, de rotspartijen waar je rakelings langs suist, de sprongetjes die je op je weg vindt en niet te vergeten de mindere goden die jou nog wel eens onderuit halen. 

Op de site van de Nederlandse Ski Vereniging hierover het volgende:

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) en Europeesche Verzekeringen adviseren iedere wintersporter een helm te dragen op de piste. Op dit onderwerp ligt dit jaar de focus bij de campagne: Klaar voor daar!

Want jaarlijks gaan er 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport en slechts een klein percentage van hen zet tijdens het skiën en snowboarden een helm op. De redenen die wintersporters aandragen om geen helm te dragen zijn talrijk, maar vallen in het niet bij die ene reden: Voorkom hoofdletsel!

Wie op een brommer stapt die 35 kilometer per uur rijdt, moet een helm op. Een skiër en/of een snowboarder gaat tijdens een afdaling al snel 10 kilometer per uur sneller dan een brommer en zij hebben die verplichting niet. Ongelukken op de piste gaan dan ook vaak gepaard met 'onnodig' hoofdletsel. Bij 14% van alle skiongelukken met kinderen is er hoofdletsel. Iets dat makkelijk kan worden voorkomen door het dragen van een helm.

Dit is de hoofdreden dat de NSkiV en Europeesche Verzekeringen de komende periode aandacht vragen voor dit onderwerp. Het dragen van een helm wordt in de wintersportwereld internationaal breed gesteund. Tweevoudig wereldbekerwinnaar alpine skiën Benni Raich, Olympisch kampioen Philipp Schoch en Nicolien Sauerbreij werken belangeloos mee aan een voorlichtingfilm over het dragen van een helm.

Deze film is binnenkort te zien op deze websitel. Tevens wordt de film op DVD verspreid onder skibanenen wintersportspecialisten . Zij kunnen deze eventueel draaien op een intern televisie circuit of de DVD gebruiken tijdens lessen. Tevens zal de film binnenkort te downloaden zijn van de eerder genoemde websites. Ook de pisteregels passeren in de film nog een keer de revue.

Ikzelf zal in ieder geval voortaan veel vaker een helm dragen. Gaat gewoon standaard mee in de uitrusting!

Update: zie hier  en hier voor recente berichten over het dragen van een helm

Lees ook:Een helm op met wintersport helpt!
Lees ook:Filmpje Nederlandse Ski Vereniging: braaf
Lees ook:FAQ: het dragen van een helm is dat nou echt veilig?
Lees ook:Brillen Zoek Tijdens Wintersport
Lees ook:Poll Uitslag “Gebruik jij een Helm? En je kinderen?”

4 reacties op “Een helm bij skien of boarden: stoer of stom?

 1. Doeternietoe

  Stoer!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Yvonne

  Wij gaan voor het eerst skiën en twijfelen of we een helm aan zullen schaffen. Nu zullen we de eerste keer waarschijnlijk de blauwe pistes al een behoorlijke uitdaging vinden en de snelheden zullen daar misschien wel meevallen. Maar hoe zit het met botsingen? Worden die juist door onervaren skiërs veroorzaakt?

  Wat adviseren jullie, helm of (nog) geen helm?
  Hoe zit het met je gehoor met zo’n helm op?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Claire

  Ja, helm doen!!!!!!!

  Niet alleen vanwege je eigen stommiteiten, maar ‘just in case’ bij stommiteiten van anderen. Juist als je zelf nog niet zo wendbaar bent (lees: kunt anticiperen op anderen) loop je hoger risico op valpartijen.
  En ja: ook op de blauwe piste kunnen er gekken zijn.

  Bovendien: je moet er gewoon niet meer over nadenken. Vroeger droeg niemand nog een helm, nu alleen ‘domme toeristen’ nog niet :-)

  Overigens: laat je niet bang maken door de ‘mogelijkheid’ van botsingen, valpartijen etc. Ik val zelden, nog nooit een echte botsing gehad, maar draag hem toch. Net als veiligheidsgordel in de auto: hoort er gewoon bij!

  Ik doe hem in ieder geval niet meer af!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Marcel de Groote

  Ski helm jaaaaa,

  Ongeluk zit in een klein hoekje met eventueel zeer grote gevolgen. Dit is niet om je bang te maken, want skien is een leuke inpannende en ontspannnende sport die veel energie van je vraagt.
  Helaas is in ons eerste jaar nu al zo’n 13 jaar terug een dame gevallen die achteraf beter af was geweest als zij een helm zou hebben gedragen,maar ja dat is achteraf.
  Zelf heb ik nu twee jaar een helm, ga als een speer van de berg en wil daarom geen risico lopen. IK zou iedereen aanraden een helm te dragen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.