FAQ: oefenen op een indoorbaan is dat nou handig?

In Nederland heb je tal van indoor- of rollerbanen (zie dit overzicht). Is het nou verstandig om -als je nog nooit of niet vaak geskied hebt- hier alvast les te nemen? Of kun je beter les nemen in de "echte" sneeuw tijdens je wintersportvakantie. Wij geven je de antwoorden.

Laat ik voorop stellen dat er vele meningen zijn over het skien en snowboarden op een indoorbaan. Zoveel mensen zoveel meningen. Wij helpen je bij het vormen van je mening aangevuld met persoonlijke ervaringen. Jouw ervaringen of opmerkingen kun je kwijt in het reactieformulier.

Hoe gaat het in z'n werk?

Indoorskiën, het skiën op een rolbaan, is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde skiërs en snowboarders. Je skiet of snowboard op een draaiende mat van kunstgras met een oppervlakte van 5 bij 7 meter. Zowel de snelheid als de hellingshoek kan worden aangepast aan je ski of snowboard niveau.

Bekijk hier een filmpje van een snowboardster op een indoorbaan:

Hoe lang krijg je les en met wie?

Je oefent met twee mensen op de baan, meestal een uur. Dit uur wordt meestal onderverdeeld in een aantal minuten, zodat je ook kunt uitrusten. En neem van mij aan: dat is nodig…

Is het echt zo dat als je het op zo'n baan kunt, je het ook in de sneeuw kunt?

Tja, dat is natuurlijk persoonlijk en de meningen zijn hier behoorlijk over verdeeld. Sommigen raden het juist niet aan bij beginnende skiers. Ik heb altijd geskied, maar toen ik wilde overstappen op snowboarden heb les op een rollerbaan gehad en heb in de sneeuw nooit meer les hoeven nemen. Dat komt natuurlijk ook voor een deel door het feit dat ik al ervaring had met skien.

Het verschil zit 'm natuurlijk in het feit dat het tapijt nu niet onder je door rolt, maar dat je het nu zelf moet doen. Bovendien heb je te maken met echte sneeuw (duh), mede skiers, afgronden aan de rand van de piste en heuvels.

Hoeveel lessen kun je het beste nemen?

Ook dit is persoonlijk, maar veelal worden 10 lessen aangeraden. 

Voordelen:

* Het klopt wat men zegt over
foutjes maken. Dat zit er niet in op zo'n band, wordt meteen
afgestraft.

* Veel rendement in weinig tijd; je maakt veel meters zonder tijd te vespillen aan in de lift zitten.
* Geen kou ;-)
* De leraar staat dichtbij en kan dus snel ingrijpen, corrigeren of bijsturen
* Door de opgestelde spiegels kun je jezelf ook eens zien 
* Goed voor je conditie 

Nadelen

* Onduidelijk of het echt geschikt is voor de pure beginners
* In de sneeuw is het toch ff anders (tapijt rolt nu niet onder je door, medeskiers, kou, heuvels etc.)  

Naar alle FAQ's? Klik hier 

Lees ook:Nieuwe indoorskibaan in Ermelo
Lees ook:Snowboard talent gezocht!
Lees ook:Voor lefgozers en -meisjes: snowkiten
Lees ook:Oproep: ski/ snowboard-leraren gezocht!
Lees ook:Roll on the Rollerbaan!

3 reacties op “FAQ: oefenen op een indoorbaan is dat nou handig?

  1. Triez

    Kan vnl zeggen dat ik het doodeng vind op een rollerbaan, het lijkt totaal niet op sneeuw. Maar: ik heb wel het idee dat je de techniek goed kan leren. Ben echt geen beginner meer, maar elk foutje dat je maakt wordt onverbiddelijk afgestraft. (en als je valt, val je goed hard). Sneeuw is veel vergevingsgezinder (en valt veel zachter ;-) ).

    Of het écht werkt in de sneeuw weet ik nog niet, dat kan ik pas over een paar maanden proberen. Heb wel het idee een hoop opgestoken te hebben en dat slechte, ingeslopen gewoontes weer wat uitgebannen zijn.

    Qua beginners: ik denk dat een paar lesjes wel kan schelen, als ik de verhalen zo hoor.

    Overigens lessen wij met max. 4 mensen: 2 om 2. Soms lessen we met 3 mensen en die kunnen ook tegelijk op de baan. Beetje oppassen, dat wel, maar gaat prima.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saskia

    Thanks Triez :-)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Remco

    Ik ben toevallig iemand die enkele lessen op de band heeft gehad voor de eerste keer sneeuw. Mijn mening is dat het voor echte beginners eigenlijk nog niet optimaal is.

    De hoofdreden hiervoor is dat het belangrijkste element dat voor de beginners eng is ontbreekt: snelheid! Je leert op de band keurig een techniek van redelijk korte ploegbochtjes. Vervolgens sta je even later voor het eerst op de sneeuw en warempel: je gaat ineens steeds harder naar beneden! Argh! Het komt erop neer dat je eigenlijk het eerste dat je wil kunnen op de echte sneeuw niet kan, dat is namelijk remmen. Die relatief korte bochtjes geven voor iemand die dat nog niet kan veel te veel snelheid.
    Het totaaleffect is dat de eerste keer op de piste gewoon begint waar iedereen begint en dat je langzaam die mooie superwijde bochten leert met de lange traverses. Pas daarna wordt het misschien nuttig dat je de basistechniek ook kent. Eventueel was mijn mening anders geweest als ik toen 8 dagen geskied had en niet een lang weekend. Ik ben namelijk wel aan het overwegen (nu 17 skidagen verder) weer de band op te gaan als ik tijd over heb.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.