Reisverslag Sölden: veel meer dan alleen skiën

Vorige week vertrok ik voor een reis naar het Oostenrijkse
Sölden, gelegen in het Otztal. Ik bezocht daar o.a. het spektakel "Hannibal", waarover ik eerder blogde. Tijdens dit tripje stond er nog veel meer op het programma zoals een bezoek aan het skigebied Obergurgl-Hochgurgl, het Schneedorf in Sölden en de Aqua Dome in Langefeld. Een uitgebreid verslag.

Spannende landing 

De reis werd per vliegtuig afgelegd
waarbij de landing in Innsbruck altijd een ietwat spannende is. Het
vliegveld is gelegen middenin de stad en tussen de bergen. Piloten
mogen er pas landen na extra cursussen en opleidingen. Het is dan ook
een vreemd gezicht om het landingsgestel al uit te zien klappen terwijl
je nog tussen de bergen vliegt.

Gelukkig zetten we zonder
problemen voet op het vliegveld van Innsbruck. Heerlijk toch om gewoon
het vliegtuigtrapje af te dalen, genietend van het zonnetje over het
vliegveld naar de aankomsthal te lopen. Het heerlijke Oostenrijk waar
jaarlijks meer dan 9 miljoen overnachtigen plaatsvinden, waarvan 61% in
de winter en 39% in de zomer.   

Vrijdag begint met sneeuw die
gevallen is tot in het dal. Het is koud en niets doet er op lijken dat
het al april is en eigenlijk de lente zich langzaam zou moeten
aandienen. We binden de boards en skies onder en vertrekken richting
het uitgebreide skigebeid van Sölden.

Skigebied Sölden

Natuurlijk is het skigebied bekend vanwege de drie gletsjers. En terecht, want zij vormen met een totaal gletsjeroppervlak van 34 kilometer de belangrijkste basis. In het skigebied vind je 150 kilometer piste varierend van 1377 tot 3250 meter. En dat tussen oktober en mei!

Opvallend is ook de weg (je betaalt per auto met vier personen 16,50 tol) die leidt naar de gletsjers op 2800 meter hoogte. Gewoon met je auto de gletsjer op dus. 

Helaas is het behoorlijk mistig en is het zicht slecht. Hierdoor kunnen we niet echt optimaal genieten van de omgeving, het gebied en het boarden zelf. Ai, ik voel me altijd weer een beginner zo. Zeker met de goede skiers waardoor ik vergezeld wordt.  

Een skipas kost in het hoogseizoen voor een volwassene voor 6 dagen 205,50. Kinderen betalen 111 euro en de jeugd (1989-19930 143 euro. 

Big 3 Rallye

Helaas lukt het niet om de volledige Big 3 Rallye te doen; vanwege de dichte mist is het niet verantwoord. De Big 3 Rallye strekt zich uit over de Gaislachkogel (3.058) en de Tiefenbachkogl (3.340), via de Schwarze Schneid (3.340) heb je dan 50 kilometer afgelegd en 10.000 hoogtekilometers bedwongen. Geoefende skiers doen er zo'n 4 uur over. Onderweg kun je even uitrusten op een van de drie fantastiche plateaus die je een fantastisch uitzicht op het gebied bieden. Helaas lukte dat ons niet: de mist was ook nu weer de spelbreker. Op de foto zie je mij trouwens met een van de grootste skitalenten van Oostenrijk (sorry, ben z'n naam vergeten).

Website Sölden

Schneedorf Sölden

Vlakbij de arena waar Hannibal opgevoerd werd, vind je ook het schneedorf van Sölden. Dit "dorp" is volledig gemaakt van sneeuw. In november wordt meestal gestart met de bouw ervan. Er wordt een grote ballon opgeblazen waarover sneeuw heen gespoten wordt. Door de sneeuw te spuiten wordt de lucht eruit gespoten wat de stevigheid ten goede komt. Vervolgens wordt de ballon lekgeprikt et voila: je iglo is klaar. Volgens de eigenaar is het zo stevig dat je met een pistebully over het dank heen kunt rijden…

In het sneeuwdorp vind je een aantal 4-persoons- en 2-persoonskamers. Je bed is dus gemaakt van sneeuw. Maar veel kou hoef je niet te lijden, want je slaapt in een zeer warme slaapzak op dierenhuiden. Bovendien isoleert sneeuw, dus echt heel koud is het niet. De kosten van een kamer varieren van 99 euro per nacht tot bijna 200 euro voor een nacht inclusief champagne.  

Moet je 's nachts plassen van al die champagne? Het zou voor mij een probleem betekenen: daar moet je namelijk een stukje voor lopen. Buiten. Brrr…. 

In augustus is het schneedorf meestal zo goed als gesmolten. Om dit proces te versnellen wordt in het hoofdverblijf een gat gemaakt zodat de zon ook van binnenuit z'n werk kan doen. Immers, op meer dan 2700 meter hoogte is het zelfs tijdens de zomer 's nachts nog onder het vriespunt. 

Website Schneedorf

Skigebied Obergurgl-Hochgurgl

Op zaterdag skiën we in het skigebied met de ietwat lastig uit te spreken naam: Obergurl-Hochgurgl, eveneens gelegen in het Otztal. Deze twee plaatsen worden door de Top Express gondel aan elkaar verbonden en vormen zo het sneeuwzekerste gebied van Oostenrijk. Dat komt omdat beide plaatsen relatief hoog liggen en varieert van 1800 tot 3080 meter.

Het skigebied heeft 110 kilometer piste en kent 22 liften die zo'n 40.000 mensen per uur naar boven kunnen brengen. Maximaal zijn er dagelijks 6500 mensen op de piste. Dat is een stuk minder dan ik meemaakte in Ischgl: daar waren op hoogtijdagen maar liefst 23.000 mense op de piste te vinden. Volgens eigen zeggen zijn er zelfs tijdens het hoogseizoen geen rijen voor de liften.

Het is helaas vandaag nog mistiger dan gisteren. Het is zelfs zo erg dat je letterlijk geen hand voor ogen ziet en ik op een gegeven moment weet ik niet meer of ik nou omhoog of omlaag glijd. Weird! Pistepaaltjes waren volkomen onzichtbaar en de rest van de groep ook. Paniek! Uiteindelijk vond ik ze weer terug, maar ik besluit met een paar anderen er de brui aan te geven. We vertrekken per stoeltjeslift naar de plek waar we hebben afgesproken: het panoramarestaurant op ruim 3000 meter. Normaal gesproken heb je er 360 graden rondom zicht. Vandaag helaas niet….

Een skipas voor een volwassene in het hoogseizoen voor 6 dagen kost 205,50 euro. Kinderen in de leeftijd 9-16 jaar betalen dan 112 euro.

Website Obergurgl-Hochgurgl

Aqua Dome: grote publiekstrekker

Zaterdagavond is het tijd om lekker te badderen in het Aqua Dome. Gelegen in het plaatsje Langefeld vormt dit grootste thermen en wellness hotel een van de grootste trekpleisters van het Otztal. Zoals het een echt wellness centrum betaamt vind je er van alles: een spa, sauna's, fitness en diverse zwembaden. Alles zeer mooi en trendy vormgegeven. Niet voor niets dat vele beroemdheden het Aqua Dome reeds hebben aangedaan.

Sjiek ingerichte kamers 

Het hotel kent vier typen sjiek ingerichte kamers varierend van 35m2 tot een prachtige suite van bijna 100m2. Alle kamers zien er schitterend uit! De prijs van de goedkoopste kamer bedraagt 160 euro in het hoogseizoen en de duurste kost je 235 euro voor een nachtje. Maar dan mag je wel gratis in de thermale baden, sauna en fitness. 

Hoewel de meeste bezoekers er zullen komen voor de rust is er wel degelijk aan kinderen gedacht. Voor hen is er namelijk de speciale Noah’s Alpine Children’s Ark gecreerd waarin ze zich naar hartelust kunnen uitleven. Kunnen de ouders ondertussen lekker genieten in de sauna of fitness. 

Thermale wateren

In de thermale wateren heb ik me gedurende de zaterdagavond heerlijk uitgeleefd. Er zijn drie "schalen" gecreerd die boven de grond hangen en aanelkaar verbonden zijn met een trap die doet denken aan een wigwam. Iedere schaal kent z'n eigen thema. Het water in deze thermische baden varieert van 28 tot 34 graden Celsius. Lekker warm dus! De eerste is een massage bad. Lekker ontspannen en lichtjes gemasseerd door de jetstralen. De tweede is de "Brine Pool", de grootste van de drie. Hierin wordt mooie muziek gespeeld en wordt het bad verlicht door afwisselende, gekleurde lampen. Door deze combinatie én het feit dat het zaterdagavond was, werd het bad bevolkt door stelletjes. Lekker romantisch dus! Het laatste bad is het zwavelbad, gevuld met…..inderdaad! Schijnt goed te zijn tegen artritus.

De prijzen vallen reuze mee. Voor een avondje zwemmen (tot 23.00 uur) betaal je 7,50 euro. Wil je ook in een van de vele sauna's dan betaal je 30,0 euro.

Website Aqua Dome

Toch nog zon
De weersvoorspellingen vertellen ons dat het zondag wel mooi weer zal zijn. En inderdaad: de zon schijnt. Een paar fanatiekelingen en moi zitten al om 8.15 uur in de lift naar boven. Oh, wat geniet ik van de lege, nog heerlijk geprepareerde pists. Zalig, zalig, zalig. Toch nog een fijne afsluiter! 

Hotel Hubertus

Tijdens onze paar dagen in Sölden verbleven we in Hotel Hubertus. Dit vier sterren hotel is gelegen tussen de liften van de Gaislachkogel en Giggijoch in. Een ideale locatie dus: je kunt met de skibus (stopt voor de deur) naar de liften, of je kunt lopen. De kamer die ik had (Superior room) was huge! Lekker veel ruimte dus om je spullen neer te gooien ;-) . Toilet en badkamer zijn apart van elkaar. Handig voor de vieze luchtjes ;-) .De kamers die aan de voorkant gelegen zijn kijken uit op de gletsjers, maar zijn ook gelegen aan een drukke weg die wat geluidsoverlast kan leveren. Alle kamers beschikken trouwens over een balkon. De kosten van mijn kamer bedroegen 84 euro per nacht inclusief ontbijt. In het hoogseizoen betaal je 98 euro. De kosten van een standaard kamer (iets kleiner) bedragen in deze tijd 91 euro.

Website Hotel Hubertus

Beoordeling op Zoover voor dit hotel

Wist-je-dat….

* Een pistebully rond de 250.000 euro kost?

* In het skigebid Obergurgl-Hochgurgl de afgelopen jaren meer dan 95 miljoen euro geinvesteerd is?

* Van iedere liftpas er 4,50 gebruikt wordt voor het maken van kunstsneeuw?

* In het gebied zo'n 150 mensen werkzaam zijn (excl. horecapersoneel)

* Er in de herfst van 2007 de nieuwe sneeuwinstallatie bij de Rotkogl (Sölden) in gebruik genomen is en dat dit de modernste en krachtigste installatie van Europa is? 

* In de herfst van 2008 wordt er ook een installatie op de Rettenbach gebruik genomen. Dit maakt besneeuwing vanaf het middenstation van de Schwarze-Schneide lift tot in het dal mogelijk.

Kijk ook eens op:

Al met al kan ik terug kijken op een paar zeer gevarieerde dagen in het Otztal. Het skigebied is prachtig (ondanks het weer en de mist), de liften zijn modern en de mogelijkheden van de gletsjers zijn eindeloos. Ik ga er absoluut nog eens naar terug! Al is het maar om Hannibal nog eens te zien….

Lees ook:Kaprun en Hintertux best places to go!
Lees ook:Sölden investeert miljoenen in sneeuw-installaties
Lees ook:Wintersporthotel top 10
Lees ook:Obergurgl-Hochgurgl breidt skigebied fors uit
Lees ook:Nederlanders in de sneeuw – aflevering 1

8 reacties op “Reisverslag Sölden: veel meer dan alleen skiën

  1. GB

    10.000 hoogtemeters ipv hoogtekilometers. Verder is het wel een verhaal van een gesponserd reisje zeg. Jemig wat een reclame.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Lars

    Maar als de prijzen er niet bij staan krijg je weer de vraag “hoe duur is het nu eigenlijk???”

    Toch een dingetje:
    “de luchthaven van Innsbruck is gelegen middenin de stad en tussen de bergen”? De luchthaven licht mooi op een open vlakte tussen Kranebitten en Innsbruck … zelfs Zaventem is meer ingebouwd dan dat tussen Steenokkerzeel-Zaventem-Brussel en de Ring rond Brussel. Het belangrijkste aspect van de extra training voor het landen op Innsbruck is het incalculeren van extreme zijwinden en slechte zichtbaarheid. Als je daar al angst krijgt, dan zou’k niet aanraden om bv op Kai Tak te landen ;) .

      /   Beantwoorden  / 
  3. Aranka

    Ik ben het met Lars eens. Een tijdje terug las ik dat iemand schreef dat het een informatief stuk moest zijn en naar mijn idee staat er nu een hoop informatie in, is het weer niet geoed.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Tom

    Pistenbully’s kosten inderdaad €250.000 tot €300.000. Tijdens mijn vakantie in Hinterglemm dit jaar (waar ik geen verslag van geschreven heb ;-) ), heeft mijn broertje ter ere van mijn verjaardag geregeld dat ik een uurtje met zo’n apparaat mee mocht rijden. Er was plek voor drie dus mijn broertje kon zelf ook mee.

    Gaaf hoor wat ze met die dingen kunnen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Saskia

    @Tom: da’s gaaf zeg! Het lijkt me best eng om zo stijl omhoog te gaan met dat ding. Maar aan de andere kant lijkt het me echt machtig! In het skigebied van Kitzbuhl zijn we een drietal jaren terug met de Schneekatze gegaan. Eerst met een 1-persoonsliftje uit het jaar nul en toen met dat ding. Was errug gaaf! Ik weet alleen totaal niet meer hoe dat gebiedje heet. Iemand die het weet?

    @Aranka: zo denk ik er ook over ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  6. GB

    Nog even ter aanvulling op dit informatieve verhaal : De Gletscherstrasse is in de winter gesloten. Verder mocht je in het voor/najaar gaan skiën (en heb je dus een skipas) betaal je geen tol voor de gletscherstrasse.

    Het skigebied van 150 km is niet open van oktober tot mei. Het “winter” gebied is open van kerst tot na de pasen. Daarna val je weer terug op de gletschers waarvan meestal er 1 ook afgesloten is cq. wordt.

    Informatief is het zeker maar vanuit een commercieel oogpunt geschreven. Zal wel moeten van de VVV in Sölden cq. Oetztal.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Lars

    Nog een extratje over de pistenbully’s:

    een doorsnee tank van een bully is tussen de 200 en 300l groot en die verbranden ze bij zware omstandigheden op 3 uur tijd (gewoon idle verbruiken ze al snel 20l/u). Met wat normaal onderhoud erbij loopt de reële kostprijs van een bully al snel in het dubbele van de aanschafprijs.

    Maar … ‘t is wel een prachtervaring en in de modernste bully’s zit je bijna in een vliegtuig mét radar :) (altijd heel leuk)

      /   Beantwoorden  / 
  8. Bas

    Voor je wintersport vakantie in Sölden kun je vanaf 1 augustus 2011 ook even op de nieuwe Nederlandse website kijken over dit skigebied. Op http://www.soelden.nl vind je uitgebreide informatie, appartementen zijn online boekbaar en alle webcams staan voor je klaar.

    Groeten uit Sölden,
    Bas

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.