Voorbereiding op de wintersport deel 2: welk materiaal?

De wintersportzaken draaien overuren, het Internet wordt afgestruind en vrienden (echt of virtueel) worden naar hun mening gevraagd.

Het uitzoeken van het juiste snowboard, de beste ski's of schoenen is geen sinecure. Je kunt er echt de plank flink mee mis slaan – maar als je het goed aanpakt (of gewoon geluk hebt) kun je jarenlang gillend van plezier de bergen afsuizen, omdat je zulk fantastisch materiaal hebt gekocht. Hieronder mijn persoonlijke adviezen om dat laatste te bereiken. Zie ook hier voor andere tips ter voorbereiding van de wintersportvakantie!

 

1) Gebruik het Internet ter orientatie

2) Ga naar een echte specialist

3) Schat jezelf niet te hoog in

4) Probeer het eens uit

 

Bij 1: Gebruik het Internet ter orientatie.

Tegenwoordig is zo'n beetje alles wat bekend is over materialen, technieken en persoonlijke meningen wel op het Internet te vinden. Het is altijd fijn om te weten wat experts/ zij die het weten kunnen te melden hebben, dus gebruik die bronnen ook. Er bestaan talloze snowboard- en skitests die je kunnen helpen in je oriëntatie. Persoonlijk heb ik nog wel vraagtekens bij dergelijke testen, want vaak zijn ze uitgevoerd door cracks/professionals, die dan moeten inschatten dat iets 'een lekkere ski voor beginners' is. Hoe kun je dat nou zeggen als je zelf niet eens meer kan herinneren dat je ooit in de sneeuwploeg de helling bent afgedaald? Maargoed, ze zullen wel weten waar ze over praten. Hierbij een skitest-overzicht:

ANWB: neemt al jaren deel aan een groots opgezette internationale skitest.

Skitest.net: een Duitse site met uitgebreide testen, vind ik niet heel overzichtelijk [en laat mijn explorer crashen...]

Worldskitest: vroeger Austria skitest. Doet elk jaar een uitgebreide test (uitslagen vorige jaren zijn ook op de site te vinden).

Een andere grote aanrader is www.abc-van-skien.nl, en dan vooral de koopwijzers. Hierin staat alles wat je moet weten over breedte, lengte, soorten ski's etcetera. In het algemeen een supergoede site met heel veel informatie over ski techniek, materialen en scholen!

Snowboards:

Ook hier een ABC: www.abc-van-snowboarden.nl. De koopgids linkt naar de Engelstalige versie, waar je ook online kunt kopen.

Ook heel handig: bijna alle producenten van ski's hebben tegenwoordig een ski-selector online, waarmee je stapsgewijs tot de juiste ski voor jouw specifieke wensen/kenmerken kunt uitzoeken. Helaas bestaat er nog geen ‘algemene' site, dus moet je eerst even alle merken af. Zie hier voor een eerder artikel hierover op dit blog.

 

Bij 2: Ga naar een echte specialist.

Nu denk ik toch redelijk wat van ski's en skischoenen te weten, maar ik ben toch altijd weer positief verrast als ik bijvoorbeeld bij mijn lievelingszaak Duijvestein in Den Haag binnenstap. Die mannen (zitten geloof ik geen vrouwen op de materiaal-afdeling) weten toch echt waar ze over praten. Ze skiën en boarden zelf veel en vaak, testen de materialen uit, maar nemen ook echt de tijd om specifiek voor jouw voeten, jouw ervaring en jouw wensen iets voor je uit te zoeken. Bijzonder prettig! Ik vind het een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld de Perry, Intersport of andere zaken waar vaak jonge pukkelkoppies jou een paar goedkope ski's uit de aanbieding proberen aan te smeren. Als je precies weet wat je zoekt (en moet hebben) is hier niets mis mee (en natuurlijk zijn er uitzonderingen, ook bij de Perry werken wel wat mensen die weten waar ze over praten), maar de kans dat je bij een specialist beter passend materiaal meekrijgt, is mijns inziens gewoon groter.

Bij 3:  Schat jezelf niet te hoog in

Ik kan me nog goed herinneren een keer in Ischgl diep onder de indruk te zijn geweest van een vent die naast me in de lift stond met Herman Maier ski's, Spider-pak en nog meer superdeluxehipcoole spullen. "Even in de gaten houden, die gaat mij een mooi staaltje skiën laten zien". Maar na enig gestuntel met het aandoen van de ski's werd mijn teleurstelling en verbazing enorm groot toen deze persoon in de ploeg wegskiede. Erg grappig was wel dat zijn supersnelle race-ski's van Atomic (destijds de 10.26 geloof ik) er volledig met hem vandoor gingen en hij waarschijnlijk een vreselijke vakantie heeft beleefd. Deze meneer was veel beter af geweest met een paar rustige beginners-ski's, daar had hij veel sneller op leren skiën, en veel meer plezier mee beleefd!

Ik heb het zelf ook een keertje meegemaakt, toen ik nog materiaal huurde. Ik had eerst dagenlang op Salomon Xscream series geskied (die ik later ook heb gekocht), al jaren de perfecte ski's voor mij. Maarja, ik wilde ook wel iets anders proberen, keek de skiverhuur lief aan en kreeg Dynastar race-ski's van het volgende (!) seizoen mee. Ze waren erg zwaar en stijf, en wilden alleen maar hard - en rechtdoor! Nou stond ik die dag al niet lekker op de benen na dagen van heftig skiën en dito nachtleven, maar toch… De ski's gingen er met mij vandoor en dat was geen pretje. 's Avonds meteen teruggebracht en gelukkig stonden 'mijn' Salomons er nog…

Ook van bijvoorbeeld Duijvestein hoor ik dat ze regelmatig mensen in de winkel krijgen die ‘per sé' het allerbeste en duurste materiaal willen. Gewoon omdat ze het kunnen betalen, en zich niet realiserend dat het duurste materiaal vaak ook het stijfste en dus het meest geschikt voor experts is. Als ze ook na een lang betoog niet op andere gedachten te brengen zijn ‘moeten ze het zelf maar weten'… Weet dus wat je doet – het is echt geen schande als je het eerst op wat makkelijker ski's leert (bovendien ziet het er dan al gauw een stuk beter uit!!)

Bij 4: Probeer het eens uit

Helaas kun je lang niet overal eerst testen en dan pas kopen, maar als je dit kunt regelen is het een echte aanrader! Schoenen, ski's, boards: in de winkel op tapijt is het toch allemaal een beetje anders dan op volle snelheid in de sneeuw. Ik geloof dat Snowworld (Zoetermeer, Landgraaf) de mogelijkheid tot uitproberen biedt (maar niet elke dag – check even!); en in sommige winkels kun je na een seizoen je spullen weer inleveren en krijg je de helft van het aankoopbedrag terug. Ik heb veel plezier van mijn oranje Tecnica skischoenen (tenminste, mijn ski-techniek is er enorm op vooruit gegaan), maar de eerste paar weken heb ik er erg veel last van gehad. Als ik ze eerst had kunnen uitproberen was ik misschien toch op een ander merk overgegaan – want je hoort niet zoveel last te hebben van je voeten.

En tenslotte: ik heb zelf gemerkt wat een verschil goed materiaal kan maken. Eerst had ik nieuwe ski's en een paar jaar later nieuwe skischoenen (mét hielfixatie, zodat niet bij elke beweging mijn hak eerst 2cm omhoog kwam…) - ik kon van de ene op de andere dag beter skiën. En het is ook best lekker om je materiaal de schuld te geven als het een dagje niet lukt. Maar bedenk ook dat de grootste cracks ook nog steeds met houten latten naar beneden kunnen komen, dus ski-techniek zegt ook wel wat…

Veel plezier!

Lees ook:Altijd weer die keuze: kopen of huren?
Lees ook:Roll on the Rollerbaan!
Lees ook:Voorbereiding wintersport deel 5: Ik ga op reis en neem mee…
Lees ook:White Elements Tour: Elan, Nissan, Craft en Nokia
Lees ook:Alwin de Quartel op tijd fit voor NK skiën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.