Tourskiën op de Dachstein

Op de Dachstein, een berg van bijna 3000m op de grens van het Salzburgerland, Steiermark en Oberösterreich, ligt op dit moment op een hoogte van 2700m al meer dan 4 meter sneeuw. Bovenop deze gletsjer kun je niet alleen skiën op geprepareerde pistes, wat veel Nederlanders niet weten is dat het ook een groot freeride en tourski-paradijs is!

Toen ik twee weken geleden in Wagrain was zag ik de berg liggen en ben ik me eens gaan verdiepen in dit gebied.

Het is niet alleen een erg sneeuwzeker gebied, ik kwam er achter dat het sinds een paar weken ook de mogelijkheid biedt vanaf de gletsjer helemaal naar de andere kant van de berg, naar Obertraun (511m) te skiën! Dit jaar dankzij de vele sneeuw al heel vroeg in het seizoen.

Hoe gaat het in zijn werk? De Dachstein-Überquerung, de Oostenrijkse 'national-skitour', begint op 2700m aan de Steiermarkse kant. Dit punt is bereikbaar met de gondel vanuit Ramsau am Dachstein. De überquerung eindigt helemaal aan de andere kant in Obertraun wat tot Oberösterreich behoort.

Liefst 20km leg je op ski's af tot helemaal beneden, het meeste in de vorm van afdalingen. Let wel het is tourskiën en de überquerung duurt ongeveer 4 tot 5 uur. Beneden aangekomen staat een pendelbus klaar om je terug te brengen naar Ramsau (vooraanmelding noodzakelijk). Daarnaast wordt het aanbevolen met een gids te gaan, tenzij je goed uitgerust bent en voldoende lawinekennis hebt.

Hoe dan ook, een geweldige ervaring lijkt het me dit een keer gedaan te hebben. Wil je meer informatie, kijk dan op www.dachsteingletscher.at

Lees ook:Last-minute skiën – rekening houden met schoolvakanties
Lees ook:Oostenrijkse winterkrant naar meer dan 650.000 gezinnen
Lees ook:Winterpret in de zomer; Zomerskiën
Lees ook:Zomerskiën: deze gletschers zijn WEL open!
Lees ook:Gletsjersites deze zomer misleidend

2 reacties op “Tourskiën op de Dachstein

  1. John

    Lijkt me een hele mooie afdaling! Ik weet alleen niet hoe goed je hiervoor moet skiën en wat een gids eventueel kost.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans

    Even vragen bij de lokale VVV. Lijkt me wel de moeite zo’n tochtje

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.