Gaaf: door de alpen vliegen met Google Earth

Kort geleden ontdekte ik een paar nieuwe features (zullen al wel een tijdje bekend zijn, maargoed) op Google Earth – en sindsdien heb ik al menig avondje ski-voorpret achter het beeldscherm doorgebracht.

Het gaat om de volgende twee coole features:
- het plotten van alle skiliften in (helaas alleen nog) Zwitserland
- het kunnen 'kantelen' van de kaart, waardoor je niet alleen van 'boven' op de kaart kijkt, maar er ook 'tussendoor' kunt bewegen. Vooral in de bergen geeft dit een heel spectaculair effect

GEWELDIG GEWOON!

Zie bijvoorbeeld dit plaatje van de Mont Dolent, genomen vanuit het perspectief dat je ergens in La Fouly op een piste staat (voor alle plaatjes geldt: klik voor vergroting):

 

 

Hoe werkt het:

- surf naar http://earth.google.com
- download Google Earth en installeer hem op je PC
- start Google Earth op. Voer een locatie in, idealiter ergens in de alpen natuurlijk
- vink bij 'places of interest' het vakje 'skiing' aan (thanks voor de aanvulling, Hans)
- bij Zwitserse locaties is het effect nog gaver, omdat je hier ook de skiliften ziet, en je nog beter weet waar je bent
- scroll over de 'navigatie' knop rechtsboven: de verticale balk is voor in-en uitzoomen, de ronde voor draaien van noord-zuid orientatie. De meest spectaculaire is de horizontale balk, waarmee je dus 'tussen' de bergen kunt kijken.

 

Een voorbeeld van Zermatt, waar de Matterhorn (Cervinia in het Italiaans) het trotse symbool van is. Als je Zermatt invoert in Google Earth en een beetje inzoomt die je van bovenaf zo'n beetje dit:

 

De Matterhorn zit zo'n beetje linksonder op de afbeelding, bij de groene driehoekjes. Van bovenaf zie je al wel de enorme schaduwen.

Als je het plaatje kantelt krijg je dit:

 

De contouren van de Matterhorn (link) tekenen zich al wat duidelijker af, gezien vanuit Italië. Je zit de skiliften tot aan de Italiaanse grens. 

Als je dan om de Matterhorn heendraait, en het perspectief vanuit Zermatt zelf bekijkt, krijg je dit:

 

Bijna een foto, vind je niet?

Ik heb ook geprobeerd een recente foto te reconstrueren. Links een foto die we vanuit Les Gets hebben gemaakt van de Mont Blanc, rechts de Google 'foto' vanuit dezelfde richting:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En als toegift nog de 'muur' (Chavanette, Portes du Soleil):


 

Ik ben misschien een beetje een tech-nerd, maar vind dit soort innovaties echt fantastisch. Kun je indenken wat een techniek hier achter zit, en hoeveel data?

Ik hoop dat je binnenkort ook een 'winter' versie kunt kiezen, met echt witte bergen; en natuurlijk ook dat eveneens de Franse en Oostenrijkse ski-liften vermeld worden… Heerlijk, die vooruitgang!

Lees ook:Op wintersport met Google Earth – Aflevering 1
Lees ook:3D pistekaarten met filmpjes van de pistes en liften
Lees ook:Foto van de Week!
Lees ook:Na Google streetview nu ook Google pisteview?
Lees ook:Seizoen ook begonnen in Andorra!

5 reacties op “Gaaf: door de alpen vliegen met Google Earth

  1. Triez

    Kijk, daar hou ik ook wel van. Helemaal omdat ik nooit weet waar ik nou eigenlijk ski, ;-) ).

    Het schijnt dat je op Google Earth ook kan zien wat voor weer het is op de plaats van bestemming. (heb dat zelf alleen nog niet uitgevogeld). Ook hebben ze nu bijv. bij Belle Plagne foto’s en webcams opgenomen. Erg leuk qua voorpret!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Ik zit er ook regelmatig op te neuzen, op dezelfde manier als jij Claire :) De mogelijkheden ook voor de wintersport zijn oneindig. Trouwens de resolutie van Zwitserland is zowiezo top!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans

    Misschien handig om nog te zeggen dat de skiliften en andere ski-dingen alleen te zien zijn als je bij ‘Places of Interest’ een vinkje hebt staan bij ‘Skiing’.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Claire

    Oh ja… dank je wel Hans, ga ik aanpassen :-)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Oja

    Dat je de bergen 3D kan bekijken is al best wel lang, net als dat de gebouwen in de grote Amerikaanse steden 3D zijn (probeer maar eens ;0).

    De skiliften ontdekte ik ook half december ineens. :P

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.