Alpenweerpraat: ander weer op komst

Er komt een einde aan het rustige zeer zachte weer. Morgen krijgt het oosten van Oostenrijk hier al een voorproefje van maar vanaf donderdag is het overal gedaan met het lenteachtige weer. Er gaat sneeuw komen en die is op diverse plaatsen erg welkom!

 

Vandaag merken we hier nog weinig van. Het is zonnig en alleen in Zwitserland trekt op dit moment wat hoge bewolking over waar de zon makkelijk doorheen schijnt. Het wordt overal een zachte dag met een nulgradengrens tussen 2500 en 3000m.

Morgen een spannende dag waarvan de afloop nog steeds niet helemaal duidelijk is. Er gaat vrijwel zeker sneeuw vallen in Salzburg, de Steiermark en Ober- en Niederösterreich maar de hoeveelheden blijven tot op het laatste moment onzeker. 20cm boven 1000m zit er zeker in, maar sommige berekening laten hoeveelheden tot 40 of zelfs 50cm toe. 

Gisteren was ik trouwens zo met de sneeuwverwachting bezig dat ik de wind was vergeten te noemen, een terechte opmerking van Stefan. Met de sneeuwval gaat morgen de wind flink in kracht toenemen. Vanmiddag wakkert de wind in Oostenrijk al aan maar morgen worden op de toppen windsnelheden tot 150km/uur verwacht! Ook weer vooral in de oostelijke helft van Oostenrijk. Dit alles vanwege de grote drukverschillen op zeer korte afstand.

De luchtdrukverschillen voor morgen. In Zwitserland is de druk 1038 hPa en in Wenen slechts 1023 hPa. Hoe groter de verschillen, en hoe dichter de lijnen tegen elkaar aanliggen, hoe harder het waait.

Maandag, dinsdag en woensdag zijn weer rustige zonnige dagen. De temperaturen lopen weer op tot boven het vriespunt op 2000m. Donderdag vindt de overgang plaats naar veel wisselvalliger en koeler weer. Storingen breiden zich vanuit het Noordzeegebied steeds verder richting Midden-Europa uit. Dat betekent meer bewolking en overal toenemende sneeuwkansen. Frankrijk is donderdag het eerste aan de beurt met flink wat sneeuw, maar het is onzeker of daarna het zwaartepunt aan de noord- of zuidkant van de Alpen komt te liggen. Wordt vervolgd!

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: zacht, maar verandering op komst?
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig en vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Vanaf donderdag weer sneeuw in Oostenrijk

2 reacties op “Alpenweerpraat: ander weer op komst

  1. Oja

    Ik vind dat nu toch wel de noordkant van Zwitserland aan de beurt mag zijn hoor, de zuidkant heeft genoeg gehad.

      /   Beantwoorden  / 
  2. jeffrey

    Ben ik met je eens Oja, maar laten we dan ook niet de noordkant van Oostenrijk vergeten!! Ik begin nu alvast met de “sneeuwdans” voor de noordkant. Volgende week hoop ik op een mooi laagje Pow.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.