Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw

Na een geslaagde trip naar St. Moritz, een aparte bijdrage volgt deze week, lijkt het neerslagtekort in de Alpen nu in rap tempo te worden weggewerkt. Bovendien gaat er vanaf zo'n 1700m nogmaals een dik pak sneeuw vallen, eerst in de zuidalpen, daarna ook elders.

Nog even terug naar de afgelopen week. Van de sneeuw die ik vóór mijn vakantie aankondigde heeft vooral de noordkant van de Alpen geprofiteerd. Daar viel op enkele plaatsen meer dan 50cm, verder naar het zuiden namen de hoeveelheden snel af. In St. Moritz, dat gezien haar ligging al een apart klimaatje kent, viel het met de sneeuw heel erg mee (zaterdag-zondag 10cm). Hier vrij veel zon afgelopen week.

De komende dagen hebben we te maken met een krachtige weststroming. De ene na de andere storing passeert de Alpen maar omdat er vrij zachte lucht wordt aangevoerd valt in de dalen geregeld regen. Vandaag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe, vooral in de Franse Alpen en aan de zuidkant van de Alpen begint het langzaam maar zeker te sneeuwen. De sneeuwgrens bevindt zich rond 1200-1500m. Morgen houdt de sneeuw vooral aan de zuidkant van de Alpen aan terwijl vanuit het westen een nieuwe storing voor sneeuw gaat zorgen. Tot en met dinsdag gaat er aan de zuidkant van de Alpen en in Frankrijk plaatselijk zeker een halve meter sneeuw vallen.

Woensdag dringt zachtere lucht op. Omdat storingen het Alpengebied blijven bestoken met neerslagfronten levert dit helaas steeds vaker regen op, de sneeuwgrens stijgt dan naar 1800-2000m. Richting het weekend lijkt de luchtdruk boven de oceaan opnieuw te stijgen. Dat betekent weer wat kouder weer door een naar noordwest draaiende wind. Dan mogelijk opnieuw sneeuw tot in de dalen.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: regen, sneeuw, regen….sneeuw!
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw maar vandaag zacht
Lees ook:Veel sneeuw vanaf 2500m
Lees ook:Alpenweerpraat: extreem zacht weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: regen en sneeuw in het noorden, zon in het zuiden

5 reacties op “Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw

  1. Oja

    Roel fijn dat je weer terug bent.
    Maar wat bedoel je met:

    “Omdat storingen het Alpengebied blijven bestoken met neerslagfronten levert dit helaas steeds vaker regen op”

    Ik zou toch eerder denken van hoe meer neerslag hoe lager de sneeuwgrens wordt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    @Oja: Je hebt in principe gelijk want hoe intensiever de neerslag, hoe meer warmte aan de lucht wordt onttrokken. Ik zei er echter bij dat er ook warmere lucht wordt aangevoerd, vandaar vaker regen dan sneeuw.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Joep

    Oh, ik had dat berichtje inderdaad gemist. Thanks! Schijnt dat Savognin door veel mensen links gelaten wordt omdat inderdaad vanaf de weg het skigebied er wat treurig uitziet. Het leeuwendeel van het gebied is echter een stuk hoger gelegen en (als ik de webcams bekijk) nog steeds helemaal wit. Op dit moment sneeuwt het ook weer…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.