Leren van andermans “fouten”

Vanmorgen was ik bij Paul, van de snow-, skate- en streetsuppliesshop van Dordrecht, Backside 540, om de gewaxte en geslepen Custom X van mijn lief op te halen die we mee nemen naar Hinterglemm. We raakten in gesprek en we kregen het over lawines en de doden die dit seizoen in de (Franse) Alpen te betreuren zijn (er zijn leukere onderwerpen om over te praten, maar goed). In navolging van de waarschuwing die verse sneeuw.nl en wij gaven, gaf hij me de tip van deze website. Hierop kun je lezen over de (dodelijke) ongelukken in de Franse Alpen en wat er gebeurd is.

Het geeft bovendien ook een analyse van het gebeurde soms zelfs voorzien van foto's; hetgeen
natuurlijk erg leerzaam kan zijn. Er is namelijk nog veel onkunde en
onwetenschap met name als het gaat over de kans op lawines en offpiste rijden.

Zo kun je er lezen dat er vandaag -voor de tweede maal in 1 week!- een dode te betreuren is geweest op de Vallée Blanche die leidt naar Chamonix.

Eerder deze week kwamen twee gerespecteerde en bekende klimmers (64 en 70 jaar!) om het leven tijdens een skitour waarbij ze in een lawine terecht kwamen. En dat terwijl het lawinegevaar slechts 2/5 bedroeg…

Ook kun je er lezen over de drie skiers die vorige week vrijdag getroffen werden door een lawine in het gebied van de Aiguille Rouge in Les Arcs. Een groepje skiers skiet op 2900 meter als de lawine ontstaat. Twee leden van de groep worden door de lawine gegrepen. De derde was in staat om hulp in te roepen. Een 36-jarige Parijzenaar kwam om het leven; zijn maat raakte zwaargewond.

Ook op de piste in het Brevent-Flégère ski gebied boven Chamonix was er een lawine. Onder de stoeltjeslift van Cornu greep de lawine twee skiers. Ook hier was sprake van een laag lawinerisico: 2/5. Enkele minuten later was er een andere lawine even verderp: start op de Pic Janvier en stopte op een rode piste. Na de zoektocht bleken er gelukkig geen slachtoffers te zijn.

In Valmorel werd na een dag vermist te zijn een jonge, Duitse snowboarder dood aangetroffen. Een Fransman (68 jaar) viel 30 meter naar beneden, ook op de Vallee Blanche. De man was met een grote groep die werd begeleid door een gids.

Lees in iedergeval ook het topic: Een lawine overleven, vergroot je kansen nog eens door en als je echt goed bezig wilt zijn volg je natuurlijk bij SnowSafety center een lawinecursus. Verse sneeuw.nl schreef bovendien ook nog een duidelijk artikel (inclusief filmpje) over lawinepiepers. Lezen dus!

Hier kun je de lawineniveaus checken.  

 

Lees ook:Eerste Lawine Slachtoffer een Feit
Lees ook:Veel slachtoffers door lawines in de Alpen
Lees ook:3 Lawine Slachtoffers in Frankrijk!
Lees ook:Veel sneeuw in Tignes
Lees ook:Waarschuwing als je naar de Alpen gaat: Lawinegevaar door rijpvorming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.