Alpenweerpraat: winterweer houdt nog even stand

Het winterse weer houdt nog even aan. Tot en met donderdag valt er nog op uitgebreide schaal sneeuw in het Alpengebied, vooral aan de noord- en westkant. Daarna wordt het langzaam maar zeker zachter.

 

Op de valreep laat Koning Winter zich goed gelden, de afgelopen week is op veel plaatsen boven 800m een dik pak sneeuw gevallen. Alleen in delen van Oostenrijk (m.n. Tirol en Salzburg) viel het enigszins tegen met de sneeuwaangroei. De oorzaak was het feit dat de noordwestelijke straalstroom in tegenstelling tot de voorgaande herfst wat westelijker was georiënteerd (zie onderstaand plaatje). Daardoor kreeg niet Oostenrijk maar Frankrijk en Zwitserland de volle laag.

Vannacht is het ook daar meer gaan sneeuwen en de komende dagen verwacht ik nog meer. Aan de westflank van een depressie boven Oost-Europa wordt de komende dagen veel bewolking tegen de Alpen gedrukt. Daarbij valt tot in de dalen 20-40cm sneeuw.

Dit weertype houdt aan tot donderdag. Vanaf vrijdag gaan de scherpte kantjes van het winterweer eraf. Dan lukt het lagedrukgebieden niet meer door te stoten naar Midden-Europa. Daar bouwt zich hogedruk op terwijl depressies rond de Britse EIlanden blijven hangen. Dat betekent steeds vaker een zuidwestenwind waarmee warmere lucht wordt aangevoerd. Het wordt dan ook wat droger. Of het de aanzet is tot echt lenteweer is nog even afwachten.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Vanaf donderdag weer sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: weinig verandering, veel zon
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: onstuimig en vrij zacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.