Groene Skigebieden in Frankrijk!

En dan heb ik het niet over een gebrek aan sneeuw, er ligt namelijk genoeg. Het gaat natuurlijk over duurzaamheid. Onder andere het skigebied Paradiski heeft het “Quality, Safety and Environment certificate” gekregen. Dit bereikten ze door veel aandacht te besteden aan kwaliteit van de service naar de klanten, veiligheid op het werk, en het milieu. Ook geeft Paradiski 10 “Groene Tips” mee aan haar bezoekers om een steentje bij te dragen. Nuttige tips, die natuurlijk ook op andere bestemmingen gelden! Lees ze hier!

Naast Paradiski (Les Arcs, La Plagne, Peisey-Vallandry) hebben een aantal andere skigebieden van “moederbedrijf” Compagnie des Alpes – Domaines Skiables het certificaat:

- Espace Killy (Tignes en Val d’Isere)
- Les Menuires en Meribel-Alpina (in de 3 vallees)
- 4/5 gebieden van Le Grand Massif (Flaine, Samoens, Morillon en Sixt-Fer-a-Cheval)
- Courmayeur in Italie
- Ook de CDA-DS holding zelf voldoet aan de eisen

Voorbeelden van activiteiten zijn de vervanging van papieren skipassen, het besparen van water en elektriciteit, en het vervangen van oude liften. Dit laatste blijkt ook te helpen: in Les Arcs is hierdoor het liftenpark met 10% verminderd terwijl de capaciteit met 10% is toegenomen!

En dan…

De 10 Groene Tips:

1. Huur skimateriaal of koop tweedehands materiaal. Ga je voor aankoop van nieuwe ski’s, kies dan duurzame materialen.

2. Wil je van oud materiaal af, verkoop het dan 2e-hands of laat het recyclen.

3. Verblijf je wat verder van de liften, gebruik dan zoveel mogelijk het plaatselijke openbare vervoer, zoals skibussen. Een auto stoot namelijk 10x zoveel uit dan trein- en bustransport.

4. Als je met meerdere mensen naar een resort rijdt, carpool dan zoveel mogelijk. La Plagne geeft daarbij zelfs kortingen aan mensen die met meer dan 3 personen de auto delen.

5. Gooi de magnetische skipassen in de recycle bakken, in elk skidorp aanwezig. RE: Gooi borg op die skipassen dan doet iedereen dat vanzelf, toch?!

6. Als je rookt op de piste, gebruik dan de gratis in het skigebied verkrijgbare afsluitbare asbakjes.

7. Lunchen op de piste is prima, maar gooi je afval weg in de daarvoor bestemde afvalbakken of hou de verpakking bij je.

8. Zet de verwarming op laag, doe alle lichten uit en zet elektrische apparaten op stand-by, als je gaat skiën; scheelt al gauw 7% op het totale energieverbruik in het skigebied!

9. Probeer om je afval te beperken tijdens het verblijf. Koop producten zonder verpakking en gebruik de recycle-afvalplaatsen in het gebied.

10. En als je echt wilt meewerken aan schonere Alpen; Paradiski organiseert aan het einde van het seizoen een grote schoonmaakactie in het skigebied. Kijk op www.mountain-riders.org voor data.

En ook handig om te weten:

Lees ook:Paradiski investeert flink in vernieuwing skigebied
Lees ook:Reisverslagen Paradiski (Les Arcs/ La Plagne/ Peisey-Vallandry)
Lees ook:Vanoise Express deze hele winter buiten bedrijf!!
Lees ook:Zomerschoonmaak bergen in Val d’Isère
Lees ook:La Plagne goes Urban

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.