WK Snowboarden: Seppe Smits Wint Zilver op Big Air

Afgelopen week vond het WK Snowboarden in het Zuid-Koreaanse Gangwon plaats. Helaas waren er geen Nederlandse successen te vermelden, wel wist de Belg Seppe Smits (17jr)  wéér een 2e plek binnen te slepen. Een top prestatie, maar niet van absolute wereld-top. Daarvoor moet je bij de X-Games zijn. Die vonden ook de afgelopen dagen plaats. Kijk hier naar de X-Games Big Air finale!

Wereldkampioenschap niet het hoogste niveau
Het is nou eenmaal zo dat de beste snowboarders ter wereld niet met het FIS World Cup circuit meedraaien, en dus ook geen boodschap aan de wereldkampioenschappen snowboarden hebben. De echte faam valt bijvoorbeeld bij de Winter X-Games in Aspen te behalen. Het verschil in niveau tussen beide events is ook behoorlijk groot te noemen.

Verschil tussen WK en X-Games
In de Big Air finale bij de Wereldkamioenschappen ging het vooral om 1080´s en 900´s, terwijl bij de Big Air X-Games in Aspen in de finale Double Backflip backside 1080´s, 1260´s en bijna een 1440 gesprongen werden. De clips hiervan zie je hieronder.

Nieuw jurering systeem X-Games oneerlijk?
Uiteindelijk won Travis Rice (USA) de finale. Wat ik echter niet snap is het nieuwe waarderingssysteem waarbij kijkers door middel van SMS stemmen bepalen wie een duel gewonnen heeft. De finale tussen Torstein Horgmo uit Noorwegen en Travis Rice uit USA leek me daardoor al vantevoren beslist. Alleen Amerikanen bekijken de X-Games live op t.v. Ook kunnen alleen zij daadwerkelijk SMS´en. Aangezien Amerikanen niet snel op een Noor zullen stemmen, nationalistisch als ze zijn, lijkt het me geen eerlijk wedstrijd concept meer. Als je de verslaggevers ook hoort in de finale, vraag ik me af wat het resultaat met een normale jury zou zijn geweest.

Evengoed blijft het spectaculair wat Travis Rice laat zien. Ook wonderbaarlijk aangezien hij de dag ervoor ongelooflijk crashed bij de slopestyle. Bekijk het maar eens!

Halve finale Big Air (Travis Rice vs. Mikkel Bang) en Finale (Travis Rice vs. Torstein Horgmo):

:
:

Crash van Travis Rice, dag voor Big Air finale:

Lees ook:X-Games 2010: Shaun White crashed hard, en dan…
Lees ook:Winter X Games 2009 in Aspen
Lees ook:Winter X Games in Tignes: mooie beelden!
Lees ook:Nieuwste Freeride Film Net een Tikkie Anders
Lees ook:Must see: The Art of FLIGHT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.