Veiligheid voorlop! 7 belangrijke adviezen voor de wintersport

We weten allemaal dat wintersport heel wat van je lichaam vergt - hoewel je er natuurlijk enorm van opknapt en energie van krijgt! Hierbij zeven belangrijke adviezen - om maximaal te kunnen genieten.

1. Bereid je lichaam goed voor. Het is essentieel je lichaam goed voor te bereiden op een – voor de meesten – vrij plotselinge volle week inspanning. Versterk dus je spieren, werk aan je balans en doe wat aan conditietraining om het risico op blessures te verminderen. Ideaal zijn cardio-trainingen, mountainbiken en bijvoorbeeld vecht- of danssporten – voor de balans! Er bestaan ook speciale sneeuw-fit trainingen.

2. Laat je bindingen door een expert afstellen. Elk jaar raken duizenden wintersporters gewond door verkeerde afstelling van de bindingen – ongeveer de helft van de knie-blessures komt voor rekening van een verkeerde afstelling. Maar ongeveer 10% van de bindingen is correct afgesteld. Elk seizoen moeten deze opnieuw door een vakman bekeken worden, aan de hand van je gewicht, ski-vermogen en schoenmaat.

3. Doe regelmatig een 'escape-test' – om de correcte werking van de bindingen te testen. Dit kun je doen door een ski vast te (laten) fixeren en je been, met je knie licht gebogen, te draaien. Deze 'ontsnapping' moet niet te makkelijk maar ook niet te zwaar gaan. Doe dit voor beide ski's.

4. Bescherm je ogen. Draag altijd, zelfs bij bewolkt weer, een zonnebril of skibril/ goggle met een hoge beschermfactor volgens CE-norm. De sneeuw verhoogt de intensiteit van de zonnestralen – 85% van de UV-straling wordt gereflecteerd. Daarbij komt dat de hoeveelheid UV-straling met 10% verhoogt bij elke 1000m die je stijgt. En doe er je voordeel mee dat dit jaar de grote modellen zonnebrillen in de mode zijn…

5. Bescherm je huid. De kou, de wind, de sneeuw en de zon vormen allemaal een aanslag op je huid. Gebruik een goede zonnebrandcrème met een HOGE beschermingsfactor. In de sneeuw heb je over het algemeen een veel hogere bescherming nodig dan aan het strand. En gebruik alsjeblieft geen strand-zonnebrandcrème, want die bevat water en dat bevriest op je huid! Speciale wintersport-crèmes bevatten alleen olie. En een tip voor degenen die toch graag bruin terug willen komen: er zijn tegenwoordig veel crèmes met zelfbruiner op de markt ;-) . En vergeet verder je lippen niet!

6. Eet goed. De wind, de kou, de zon en de droge berglucht – allemaal zaken waar we in het dagelijks leven niet aan gewend zijn. Het is ook belangrijk goed op je voedingspatroon te letten om fysiek in vorm te zijn. Het is dan ook zeer aan te bevelen om de hoeveelheid fruit en groente, en verse produkten in het algemeen, flink te verhogen – vooral die produkten die rijk aan anti-oxidanten zijn. Degenen die denken dat vet eten goed helpt tegen de kou ('isoleerlaagje') komen bedrogen uit. Je kunt veel beter koolhydraatrijk voedsel eten – vooral volkorenprodukten, die hun energie langzaam afgeven.

7. Draag een helm. Voor kinderen is een helm verplicht – zij lopen veel makkelijker schedelbreuken en gezichtsschade op. Ook voor volwassenen is een helm inmiddels zeker geen overbodige luxe meer – zeker bij hogere snelheden en in funparks! De Nederlandse Ski Vereniging adviseert een helm voor iedereen die de piste op gaat.

Lees ook:Atomic, Salomon en TECNOpro skibindingen moeten terug naar fabrikant
Lees ook:Op wintersport? Bescherm jezelf tegen de zon!
Lees ook:Tussenstand Stelling Helmplicht: Mee Eens
Lees ook:Een helm op met wintersport helpt!
Lees ook:How to… ride a rail op je board!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.