Weerbericht: maandag veel regen, hogerop sneeuw

Dit bericht is inmiddels verouderd. Zie hier voor de meest recente berichten!  

Update 11 februari: slecht nieuws voor vakantiegangers op lagere hoogten in de Alpen… De komende dagen zal er veel, heel veel neerslag vallen – maar de eerste tijd zal dat (vooral in de Franse Alpen) onder de 2000m als regen naar beneden komen.

Daarboven kan wel een halve meter verse sneeuw vallen, dus als je hoog zit, zit je ook echt goed!

De plaatjes hieronder geven een goed beeld van de sneeuwval van de komende dagen:

Versesneeuw.nl zegt hierover het volgende:

FRESH SNOW UPDATE ©           zondag 11 februari 12.55 uur

Actuele verse sneeuw de afgelopen 96 uur op 1700 meter hoogte: Frankrijk (10-55 cm), Zwisterland (0-40 cm), Oostenrijk (0-15 cm), Italie (0-20 cm). Het zwaartepunt van de verse sneeuw lag in Frankrijk (Pelvoux, Chablias, Beaufortain en de Aravis) en het westen van Wallis waar lokaal al tot 60 cm is gemeld op 2000 meter hoogte. Ook in de Pyreneen wordt lokaal 50 cm vers gemeld op 1800 meter, terwijl het 50 kilometer westelijker vanwege de wind een drama is. Hoe dan ook lokaal een goede start van een nieuwe periode met verse sneeuw. Zaterdag bracht in de westalpen 5-20 cm verse sneeuw. Een westelijke straalstroom domineert tot in ieder geval komende dinsdag het weerbeeld. Zondag volgt een nieuw front dat eerst sneeuw brengt aan de westkant van de Alpen en later ook zeer lokaal enkele centimeters in het noorden van Oostenrijk.

Na de sneeuwval van 23-27 januari is dit de 4e periode deze winter welke significantie hoeveelheden verse sneeuw brengt. Omdat het nulgradennniveau tot en met woensdagavond zal schommelen tussen de 800 en 2200 meter, zijn het vooral het middel- en hooggebergte die de sneeuwlaag zullen zien groeien. Het blijft kortom aan de warme kant. Ik zet mijn kaarten de komende week nog steeds op de Franse Alpen, het westelijk deel van Zwisterland en de zuidkant van de Alpen. Vooral de haute Savoie, de Savoie, de Isere (waar het gister al goed skien was) en westelijk Wallis maken kans om 150 cm vers in een week tijd te noteren. (23-27 januari noteerden de Alpi di Giulia 162 cm verse sneeuw op 1800 meter, Picos (Spanje) 171 cm op 1900 meter, Nassfeld 120 cm op 1800 meter en Madesimo 139 cm op 2500 meter). De noordkant van de Alpen ontvangt beduidend minder verse sneeuw.

En na zondag? De kaarten zijn erg instabiel. Ondanks dat een een kleine doorkijk; Maandag zorgt een warmtefront (rode lijn op de kaart) eerst voor sneeuw boven de 1600-2100 meter in de westalpen (Frankrijk, west-Zwitserland en het noordwesten van Italie). Hierna volgt het koufront (blauwe lijn op de kaart) waardoor de temperatuur rap daalt en sneeuwt het 's avonds al weer in de westalpen fors tot onder de 1500-1000 meter. In de rest van de Alpen is het dan vanwege het warmtefront nog erg warm. In noord Italie sneeuwt het in de loop van maandag naar dinsdag boven de 1500 meter fors. Dinsdag gaan overal de temperaturen onderuit met wederom sneeuw in de westalpen en uiteindelijk ook aan de noordkant. Woensdag mogelijk weer een genua-laag met veel sneeuw in Frankrijk en Italie. Donderdag en vrijdg mooi en (warm) weer en en zaterdag wederom kans op een genua-laag. Dit alles onder een zwaar voorbehoud. Maar de tendens is duidelijk… voor echt goede sneeuw geldt: zoek het aan de west- en zuidkant van de alpen en zoek het boven de 1500 meter. Het is en blijft een warme winter.

Want de afgelopen week was de zuidkant top. Wij trokken een paar dagen rond op de grens van Italie en Zwisterland en troffen daar dag op dag heerlijke poeder aan. De sneeuw is daar lokaal nog zeer goed, zo scoorden wij zondag nog lekkere verse pow pow, zonder dat we bang hoefden te zijn om na een sprongetje een rots te raken. Een verademing ten opzichte van de noordkant van Zwisterland en Oostenrijk.

Zo'n 12 jaar geleden zei een Franse gids tegen mij dat je voor het echte freeride-werk pas na 15 februari hoeft te komen. Jaar in jaar uit denk ik terug aan deze woorden. En ook nu lijken ze weer uit te komen. Let the game begin

Lees ook:Weerbericht: zon en misschien kouder…
Lees ook:Veel verse sneeuw vlak voor de voorjaarsvakanties!!
Lees ook:Update sneeuwsituatie: eerste sneeuw is gevallen, more to come
Lees ook:Het Alpenweer: evt. Sneeuw Noordkant
Lees ook:Lekker pak verse sneeuw – volg het live!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.