De nieuwe Monte Rosa hut: ecologisch kristal of duur misbaksel?

Neue Monte Rosa Hütte
Deze maand openen de deuren van de Neue Monte Rosa Hütte, een berghut op 2800 meter hoogte in Zwitserland, aan de voet van de Dufourspitze.

Dufourspitze
De Dufourspitze is met zijn 4634 meter de hoogste berg van Zwitserland en ligt in het Monte Rosa massief tussen Zwitserland en Italië. Hoewel de berg al eeuwen bekend was bij de Italianen en Zwitsers, draagt hij pas relatief kort deze naam. De Italianen kenden hem als Höchste Spitze, en de Zwitsers als Gornerhorn. Pas in de 19e eeuw werd door het werk van cartografen bekend dat dit één en dezelfde bergtop was. De Zwitserse bondsraad – de berg ligt in Zwitserland op 160 meter van de grens met Italië – besloot daarom hem een nieuwe naam te geven, Dufourspitze, naar de cartograaf Guillaume-Henri Dufour, die de eerste exacte landkaart van Zwitserland had uitgegeven.

DufourspitzeDe Dufourspitze is de rechterpiek op bovenstaande foto

Neue Monte Rosa Hütte
De nieuwe Monte Rosa berghut, die vanuit Zermatt te bereiken is, heeft een opvallend ontwerp, geïnspireerd door de vorm van bergkristallen. Daardoor lijkt het in de verste verte niet op de traditionele berghutten waar je in de Alpen kunt overnachten.
Neue Monte Rosa Hütte

Opvallend is het ontwerp zeker, ook aan de binnenkant, waar ontzettend veel hout is gebruikt.

Neue Monte Rosa Hütte - interieur

Innovatief
Het bouwen van de Monte Rosa Hütte is een project van de technische hogeschool in Zürich, de ETH. Aan het gehele project – van ontwerp, voorbereidingen en metingen op de bouwlocatie, tot daadwerkelijke bouw – hebben studenten meegewerkt. Hierbij is veel rekening gehouden met de directe omgeving van de berghut en het milieu.

De hut heeft een CO2 uitstoot die een derde is van die van vergelijkbare berghutten, want met water en energie wordt voorzichtig omgesprongen. In de waterbehoefte van de berghut wordt voorzien door smeltwater uit de directe omgeving op te slaan, zodat ook wanneer er geen vers smeltwater voorhanden is, er geen ander water hoeft te worden aangevoerd.
Ook belasten de gebruikte bouwmaterialen het milieu minimaal.

Aan een dergelijk innovatief project hangt natuurlijk wel een prijskaartje: vier miljoen euro.

Links: Foto’s op Knack.be, uitgebreide informatie op de site van de Neue Monte Rosa Hütte

Lees ook:Whistler draait op water
Lees ook:Monte Ski: nieuwe skihelm uit Nederland!
Lees ook:Ontwerp je eigen snowboard en win een Suzuki
Lees ook:Eifeltoren in de Alpen
Lees ook:Hungerburgbahn verbindt centrum Innsbruck met top Nordkette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.