Alpenweerpraat: eindelijk sneeuw voor Frankrijk

Vannacht is het dan eindelijk op uitgebreide schaal tot sneeuw gekomen in Frankrijk zoals hier in Valmorel. Tot en met vandaag kan er plaatselijk zo'n 50cm vallen, en daarmee is er een einde gekomen aan het lange wachten op sneeuw van betekenis in dit deel van de Alpen.

De laatste weken keken de Fransen vaak met argusogen naar de buren in Zwitsersland en Oostenrijk waar het witte goedje met bakken tegelijk uit de hemel kwam vallen. Ook vandaag krijgen Zwitserland en Oostenrijk hun deel. Uitzondering zijn de Italiaanse dolomieten waar het nog niet tot echt grote hoeveelheden is gekomen.

Gisteren was het trouwens een schitterende winterdag in een groot deel van de Alpen, uitgezonderd de noordrand. De zon kwam geregeld tevoorschijn en met een dik pak sneeuw van de afgelopen dagen leverde dit sublieme plaatjes op. Dit zijn beelden uit Arosa en Flumserberg, beide in Zwitserland.

 

 

 

 

 

De komende dagen
Zoals gezegd blijft het vandaag grotendeels bewolkt met sneeuw van betekenis in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Vanavond verplaatst het zwaartepunt zich naar het oosten en zuidoosten van Oostenrijk waar tot en met vrijdag erg veel sneeuw kan gaan vallen. De stroming kantelt daarbij naar het noordoosten waarmee erg koude lucht uit Oost-Europa wordt aangevoerd. Niet alleen de hoeveelheden gaan problemen veroorzaken, de combinatie met een stormachtige wind kan grootscheepse sneeuwverstuivingen gaan geven.

Richting westen is het vanaf morgen een stuk rustiger. In Zwitserland, Frankrijk en het westen van Italië komt de zon weer tevoorschijn en na vrijdag volgt ook een groot deel van Oostenrijk. Het weekend belooft op veel plaatsen dan ook mooi te gaan worden, overigens wel bij lage temperaturen. Vooral Oostenrijk houdt nog last van een koude wind. Na zondag nadert er een nieuwe depressie Frankrijk maar het is nog de vraag in hoeverre deze zijn invloed uitbreidt naar de Alpen.

Verbazingwekkend eigenlijk hoe makkelijk de koude lucht er de laatste weken in slaagt de Alpen te overrompelen. Laten we hopen dat dit weertype zich doorzet zodat alle skigebieden, voor zover ze nog niet open zijn, begin december allemaal hun liften kunnen openen.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: vanuit het westen meer zon
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: Frankrijk verzinkt in de sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weekend, sneeuwkansen voor Oostenrijk
Lees ook:Het Alpenweer: evt. Sneeuw Noordkant

3 reacties op “Alpenweerpraat: eindelijk sneeuw voor Frankrijk

  1. Roel

    Zo zeg op 3700m geen kruimel sneeuw… Lijkt me vrij uniek daar!?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Lars

    zo te zien gaat volgende week de warme lucht weer over de alpen vallen :(

    toch spijtig dat echt betrouwbare weermodellen voor vér in de toekomst niet bestaan ;) (het zou mijn leven rustiger maken :p)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.